Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme hypotéku podobně vysokou jako vy, splátky taky a náš příjem je o 30tis níž. Neměnila bych. Rvát 35tis do splátky svého za velký barák nebo dávat někomu 30tis. na jeho o mnoho menší byt - výsledek je jasný. Správné rozhodnutí a běžte do toho ![]()
@Zoelita píše:
Máme hypotéku podobně vysokou jako vy, splátky taky a náš příjem je o 30tis níž. Neměnila bych. Rvát 35tis do splátky svého za velký barák nebo dávat někomu 30tis. na jeho o mnoho menší byt - výsledek je jasný. Správné rozhodnutí a běžte do toho
Tomu moc nerozumím, máš pocit, že za nájemné 30k budeš mít maličký byt proti baráku? U nás (Praha) se nájmy v novostavbách pohybují kolem 23-25k za prostorné 3kk. Ale jinak máš pravdu samozřejmě, lepší cpát do svého. Ale zakladatelka velmi správně bilancuje, zda to bude v pořádku i v případě nějakých neočekávaných situací.
@Ahep píše:
1,5mega je jen minim. akontace, takze zadna slava.Nekdo tu pise velmi spravne prede mnou, ze pri tech prijmech je vyjde ekonomicky mnohem lepe dosetrit na 50% akontaci=mnohem mendi splatky a nemusi o tolik nemovitost preplacet + no a plus ta rezerva.
1,5mega žádná sláva? Předpokladám, že jsou mladí, když chtějí dítě až za 5 let, dost možná maji i vystudovanou VŠ, tak pracují teprve pár let…to mi nepřijde tak málo teda.
Asi tak, prijem mame podobny, ale ja bych z toho nespala, na me je to vysoka mesicni splatka, clovek nevi, co se muze nenadaleho za ty roky stat. My radeji setrili bokem a byt jsme pak kupovali bez hypoteky. Ale urcite bysme to mohli udelat lepe a jinak, ale mela jsem a mam klidne spani
jestli ty ceny nemovitosti casem klesnou, nevim, spise bych rekla, ze ne.
@Blue2 píše:
1,5mega žádná sláva? Předpokladám, že jsou mladí, když chtějí dítě až za 5 let, dost možná maji i vystudovanou VŠ, tak pracují teprve pár let…to mi nepřijde tak málo teda.
Na koupi baráku za 7,5 mega to jako základ málo je…
Zakladatelko uvazujes správně. Taky si myslím, ze až trochu klesnou hypo úroky, třeba na 4 -4,5 %, tak se logicky zvýší počet lidi, schopných koupit nemovitost. A tak mile domy a byty zase vyletnou nahoru. Dolu už ceny nepůjdou. Nejsem sama, kdo si to mysli. Ještě to prober doma, ale šla bych do toho.
@sahrazad1 píše:
Zakladatelko uvazujes správně. Taky si myslím, ze až trochu klesnou hypo úroky, třeba na 4 -4,5 %, tak se logicky zvýší počet lidi, schopných koupit nemovitost. A tak mile domy a byty zase vyletnou nahoru. Dolu už ceny nepůjdou. Nejsem sama, kdo si to mysli. Ještě to prober doma, ale šla bych do toho.
Je dost pravděpodobné, že půjdeme do recese a inflace si vyžádá zvýšení úroků, ta pravděpodobnost je nyní mnohem vyšší než dřív. Plno nemovitostí je cenově klidně o 100% nad výnosem z nájmu, takže je dost reálné, že ceny půjdou dolů.
Ovšem osobně bych byl raději, kdyby tento černý scénář nenastal.
@Zumpa píše:
Je dost pravděpodobné, že půjdeme do recese a inflace si vyžádá zvýšení úroků, ta pravděpodobnost je nyní mnohem vyšší než dřív. Plno nemovitostí je cenově klidně o 100% nad výnosem z nájmu, takže je dost reálné, že ceny půjdou dolů.Ovšem osobně bych byl raději, kdyby tento černý scénář nenastal.
Z nás už se vyplati jít do baráku do nájmu, než ho koupit. To jsem dlouho neviděla.
@Pidulka1991 píše:
Z nás už se vyplati jít do baráku do nájmu, než ho koupit. To jsem dlouho neviděla.
Tahle situace tady snad nikdy nebyla. Když chceš např. v Praze 3+1, tak nájem vyjde i na méně než polovinu splátky případného úvěru.
Já bych do toho šl a hned. Jakmile se situace s hypotékami trochu zlepší, tak ceny nemovitostí zase vylétnou. Teď máte obrovský prostor pro smlouvání s cenou, máte mnohem větší výběr. My kupovali nemovitost před čtyřmi roky a to, kdybychom nekývli hned na první schůzce tak nemáme, nyní před půl rokem jsme kupovali znovu a to jsme usmlouvali 20% slevu. Takže nyní jsi určitě ve výhodnější pozici než prodávající. Zvlášť když bude prodávající nucený prodat z nějakého důvodu, máš větší možnosti ho někam srazit. Navíc, koupě domu není akce na týden. Budeš třeba rok hledat, než najdeš něco vyhovujícího, pak dělat smlouvy, převody. Nám to u první nemovitosti trvalo 5 měsíců od první prohlídky a dva roky hledání předtím. Pokud máte takový příjem zvládnete klidně 70 tis. měsíčně ušetřit, což za rok bude skoro další milion.
Příjmy hezké, ale správně uvažujete, co bude, až příjem klesne. Osobně bych ale barák za tuto částku nekoupila. Musela bych mít větší polštář na koupi a menší podíl hypotéky, než vychází u vás. Z toho bych fakt nespala, kort jako zaměstnanec.
Ono stačí rakovina, která se mimochodem nevyhýbá ani mladým, a vše je v cudu (bohužel hned 3 zkušenosti v rodině a u znamych), dopravní nehoda/uraz s následky na zdraví, které vám znemožní stávající práci dál vykonávat a tím pádem příjem vypadne prakticky na furt?… A pojistky na výpadek příjmu z důvodu nemoci budou u vás hodně vysoké, maji-li kompenzovat takovou výši nákladů, které měsíčně budete potřebovat na provoz.
Proč tedy nezvolit startovni byt na prvních pět let? Však dům můžete pořídit později. Mimochodem barák je starost a žrout peněz jen za běžnou udrzbu, to v bytě jsou náklady na údržbu minimální.
Nebo jak tu zaznělo, dál odkládat a vyčkat ještě třeba rok aspoň.
Bydlení je pro většinu lidí největší životní výdaj. Není na co čekat, nyní všechno s přehledem splňujete a tento stav nemusí trvat navždy. Například jeden z vás začne podnikat, nebo půjdeš na mateřskou a pak už bude velmi těžké získat hypotéku. Splátka 40 tis. je nic, inflace to postupem času sežere, platy půjdou nahoru, úroky časem klesnou
@Anonymní píše:
Ahojte, kvůli informacím o financích prosím anonymně.Zajímal by mě váš názor, jestli jít/nejít do hypotéky za těchto podmínek. Zvažujeme aktuálně koupi domu a já vnitřně pořád váhám, jestli je to rozumné.
Naše situace:
- chceme koupit domek, který je v dobrém stavu, žádnou starou ruinu. Domek by měl být hned k bydlení, v dobrém stavu, představuju si tak 4+kk, alespoň 100 m2, menší zahrádku na posezení… Zkrátka žádnou vilu nebo novostavbu, ale pěkný baráček, ve kterém můžeme pohodlně strávit třeba dalších 10-15 let a založit tam rodinu. V naší lokalitě se takováto nemovitost s trochu snahy a štěstí dá sehnat od cca 7 mil, možná o něco víc.
- finanční situace - aktuálně máme pravidelný měsíční příjem domácnosti cca 125 tis. Máme to zhruba půl na půl, přítel 65 čistého, já 60 + já mám ještě jednou ročně bonus, ale tam není předem daná částka.
- co jsem se koukala na aktuální hypotéky tak při scénáři, že bychom našli domeček za těch 7.5 milionu, tak bychom si brali 6 milionu hypotéku. S aktuálními sazbami by to dělalo skoro 40 tis splátku hypotéky měsíčně
.
- čekat na nižší sazby nechci… nižší sazby se promítnou zase do vyšších cen nemovitostí, to raději koupím teď za míň a hypo refinancuji za 2-3 roky.
Na jednu stranu mi ta výše splátky připadá naprosto šílená a nechce se mi k tomu zavazovat. Na druhou stranu si říkám, že tam dáme fix na 2 roky, 2 roky to nějak zvládneme a potom už snad budou sazby níž a ta splátka výrazně klesne… ale s vývojem sazeb si člověk jistý být prostě nemůže
.
Jinak když si to rozepíšu, tak bychom finančně zvládat prostě měli… dejme tomu 50 tis za bydlení (hypo, pojištění, voda, elektřína, plyn…), to nám na život pořád zbývá 75 tis, z toho se přece musí dát normálně na pohodu žít… i při představě budoucího dítka a rodičáku si myslím, že by to mělo být ok… určitě plánuju jít co nejdříve alespoň na částečný úvazek zpět do práce (není problém dělat na HO), takže ten výpadek příjmu nebude tak výrazný/dlouhodobý. Rodičák bych vybírala max na rok, tzn. nějakých 30 tis měsíčně.
Ale pořád… ta představa 40 tis splátky mi nějak nedá spát. Není to přemrštěná částka? Zůstat radši v nájmu zatím? Jaký na to máte názor? Šli byste do toho, nebo vám to připadá zbytečně rizikové? Jasně, že rozhodovat se budeme na konec sami za sebe, ale děkuji všem za názory, třeba mi to pomůže urovnat si myšlenky.
Ja teda nevim, my si brali hypotéku před cca 10ti lety, úrok taky spíš vyšší 3,5 % tuším, pak to šlo dolů. Jenže, my koupili pozemek a postavili dům do 2,5 mil. A splátky máme kolem 10 000.
S takhle pro mě obří hypotékou vám ty splátky zas tak neklesnou ani s refinancováním bych řekla.
Aktualne jsme si brali hypoteku na 7 míčů a je to tech 40 tisic. Takze 6 milionu bude o par tisic nizsi. Jsem jeste na rodicaku. Ale neni na co cekat a verim, ze budem pak refinancovat za lepsi sazbu. ![]()
My fungujeme s příjmem cca 43 000, za bydlení dáme 16 000 (malý byt na hypotéku), za naftu cca 4000 a 23 000 na zivot… 1 dítě, druhé na cestě. Nemám pocit špatnýho života. Takze asi tak…