Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, dceři je už 3. den trošku cítit z pusinky, má trochu uspaný nos- ale jen když si lehne, přes den nic, z nosu neteče, kašel nemá, teplotu nemá. Teprve teď jsem se jí podívala do krku a má tam malé bílé čepíky. Smaozřejmě s ní zítra zajdu k dr., ale chci se zeptat, zda se mohou objevit čepy u obyčejné rýmy, nebo to vždy souvisí s angínou? A jako formou se eventuelně podávají atb. takto malým dětem? A existuje něco na dezinfekci dutiny ústní pro děti? že bych ještě dnes zaběhla do lékárny? dr. již nestihneme…děkuji.
Nemusí to být nutně angína, moje dcera mívá čepy i u rýmy. U angíny obvykle rýma nebývá, nebo ne primárně. Spíš sekundární infekce. Může to být ale třeba virová angína. Jinak takto malé děti trpí na streptokokovou angínu velmi zřídka.
Angína to určitě není, čepy mám odmala i já a nikdy jsem angínu neměla. Bývá to, když jsem oslabená. Sama si je vyndávám a pak si vykloktám takovou vodičkou.
Taky jsem teď měla po dlouhé době čepy. Průběh nemoci - 2 dny škrábání v krku, 2 dny rýma plus bolest hlavy. Teď to zdá se pomalu odeznívá, ale čepy jsou trošku pořád. Kloktám slivovicí (ředěnou) a vodou se solí
To u malé samozřejmě nedoporučuju
- celkově kloktání u dětí asi není možné - nedovedu si teda představit, že by moje dcera měla kloktat. Zvolila bych nějaký bylinkový čaj na podporu imunity (rakytník a podobně). K tomu mít krk v teple a bude to v pohodě.
Ahoj maminky, dceři je už 3. den trošku cítit z pusinky, má trochu uspaný nos- ale jen když si lehne, přes den nic, z nosu neteče, kašel nemá, teplotu nemá. Teprve teď jsem se jí podívala do krku a má tam malé bílé čepíky. Smaozřejmě s ní zítra zajdu k dr., ale chci se zeptat, zda se mohou objevit čepy u obyčejné rýmy, nebo to vždy souvisí s angínou? A jako formou se eventuelně podávají atb. takto malým dětem? A existuje něco na dezinfekci dutiny ústní pro děti? že bych ještě dnes zaběhla do lékárny? dr. již nestihneme…děkuji.