Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky,
mám doma 8 letou holčičku, která byla před 11 dny v kontaktu s nakaženou osobou černým kašlem. Předevčírem začala sem tam smrkat a pokašlávat vlhkým kašlem. Večer ji začalo bolet žaludek a několikrát zvracela. Šly z ni hodně i hleny a hodně smrkala, jako by se to někde spustilo. Po zastavení zvracení začala teplota do 38, ale začal silný kašel. Hodně ji to dusí. S manželem jsem je poslala pro jistotu na pcr test, zda ro není černý kašel (máme odjíždět za týden na dovolenou), ale výsledky budou až v úterý a hlavně mi teď došlo, že před odběrem zvracela a kdo ví, zda to vyjde objektivně. Chci se zeptat, zda někdo z vašich dětí také u černého kašle zvracelo a prosím jaký typ kašle byl v prvních příznacích? Vlhký nebo suchý? Dcera je astmatik a tak mám obavu, aby se to ji to nějak nerozjelo. Děkuji
@Ajinac píše: Více
je to test z nosu, tam nemá nějaké zvracení vliv. A to jeli v sobotu na test? Já byla jako samoplátce v pondělí ráno a v úterý kolem poledne už přišly výsledky.
@vokishka píše: Více
Ona když zvracela, letělo ji to i z nosu. Proto mě napadá, zda to nezkreslí.
@j.a.n.i1 píše: Více
Chvíli před odjezdem. Ale dá se říct cca 20 minut před výtěrem.
Cerny kasel probíhá u nás teď. Dítě (12 let): nejdříve slabá rýma, lehké pokaslavani (suchý kašel), po 2 dnech se kašel velmi zintenzivnil, pak už následoval PCR test a antibiotika. Bez teploty celou dobu, s chutí k jídlu, ze začátku si dite stezovalo i na bolest v krku. Po cca 2 týdnech u mě bolest hlavy, únava, lehké pokaslavani (vlhký kašel), PCR test +, manžel totéž co já PCR test -. Pokud se jedná o typ kašle, dr.mi říkala, že není pravidlem, aby to byl suchý kašel.
Jinak mohu doporučit laboratoř Prevedig, jestli máte v dosahu. Test jsme platili jako samoplatci a výsledek jsme měli odpoledne téhož dne, kdy se test prováděl. Cena tedy bohužel 1250,– ![]()