Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já už taky nemůžu a proto jsem vyhledala i tohle téma. Mám dva 3 a 5 deti a 5 tilety nevím co ho to dopadlo poslední dobou hodně odmlouva- já nebudu, nepůjdu, nechci, neslibim ti, bez pryc, nemám tě rád, jen tatinka a tetu ty bez pryc. Výchova je vesměs na mě. Tatínek dělá do vecera pak si s dětmi prohraje a jde spát. Víkendy společne, je jasné že i tatinek vychovava ale vetsinu dne jsou se mnou. U tety byl 2× na hlídání a teta je hodna ze. Dnes me to fakt malem rozbrecelo kdyz mi po skolce rekl ja te nemam rad bez pryc. ( po školce jsme si pohrali s tetou a jejími dětmi a pak byl čas na spaní mladsi). Když jsem řekla tak já půjdu sama že muze zpět do školky, začal plakat at nikam nechodím. Byl už unaveny z behani a nuto dodat, že teta má o rok staršího syna v předškolním, který stále meho syna provokuje posmiva se a jinak ubližuje. Můj se mu asi snaží vyrovnat a jak byl nervozni asi došlo i k tomuhle kolapsu kdy říká co nemá. Mrzí mě to a styk s nimi asi omezím protože nepomáhá vysvětlování. Nechci aby ho nekdo deptal. Ale to samozřejmě neomlouva a nechci shazovat vinu jinam. Už jsem celkem vysílána. Vim ze mojí pozornost potřebuje, snažím se, ale zas nemůže být středobod. Čerstvě 5tilety a já mám fakt úpadek. Přišla jsem načerpat sílu sem. Díky. Ze to bude lepší?
Já myslím že opakuje no bratrankovi, zkus omezit styk a možná se to zlepší, ony děti jsou hodně rychle zmanipulované a čím větší blbost tím se jim to líp učí…ale pokaždé když ti jednu s těch věci řekne zdůraznit ze se to neříká ze to říkají jenom hloupí a zlí kluci…držím pěsti a pevné nervy…dcerka v prosinci 4 ma zase období kdy všichni všechno děláme špatně
![]()
Máme podobný průběh
Podle mě prostě děti objeví novou „páku“ a zkouší, co to udělá. Jsem vzteklá krutomatka, takže jsem jí pravidelně sdělovala, že mě vůbec nezajímá, jestli mě má ráda nebo ne, ale že okamžitě poslechne. Teď je v 1. třídě a je to lepší. Přinejmenším se ty řeči trochu obměnily.
Jasně, že to bude lepší. V pubertě s náma nebudou komunikovat vůbec, to bude úleva ![]()
Tvl. On už reci používá proti me. Ze ho něco taky nezajímá a pod. Já se fakt snažím rozdychavam. Nejspíš bude po me trochu nervak. Snažím se vždy mu dát na vyber říct mu co je dobre a co ne. Ale na druhou stranu dost zas chvátam a času bych mu měla dát víc. Teta- říkáme jedné me kamarádce, není to rodina ani tedy bratranek. Fakt mě mrzí t jeho strany utlacovani nechtěla bych aby z toho byl zakriknuty.
To je slabý odvar toho, co mi umí synek povědět. Ale my s manželem jsme se ustálili na něčem jako: tak to já Tě ráda mám, i když Ty mě ne, protože jsi náš atd v obměnách.
Je vidět, že si to v hlavičce probírá a když vidí, že reaguju po dobrém, snaží se následně také.
@Olcatko Tak samozřejmě, občas jako bych se slyšela
Ale zatím vyhrávám.
Ohledně urychování dítěte u nás teda kolem 5 let celkem zabíralo počítání - v dobrém, v podstatě to měla jako hru. A ještě bylo období, kdy ji děsně bavilo, když jsem jí něco stopovala na mobilu (jak rychle se svlékne do vany a tak).
Chlap teda tvrdí, že vypozoroval, že když je mladá extra nesnesitelná, tak potom má nějaký větší psychický posun - jako že něco zvládne, pochopí nebo tak… teď mě teda zrovna nic nenapadá, ale je to pěkná útěcha.
Zajímalo by mě, kdy se dítě mění na normální
Tim myslím, že se s nim v pohodě domluvíš, nevymýšlý total nesmysly. Např. že ve 3 stupních chce na hřiště a vymáhá si to brekotem atd. Prostě kdy je z něj už normální parťák, který poslouchá a tak
No mě trefí. Možná potřebuje víc mojí pozornosti víc mě. Jsem si vedoma ze teď vedu aby jsme fungovali víc hry do toho musím vložit.
@Knihomyš jo různé srandicky máme- svlekani kdo dřív, komu zalechtam hole cicky a zadky
už se směju. Ranní oblekani je horší.
Pořád je někam popohanim a podobne a už jsem vystavena.
Nejhorší kombinace je hlasové a unavenue dítě. Jinak je miluji a porad bych je tulila ale stavaji moc brzy v 6 a ja jsem poslesni dobou bez energie
Jeejda.mala nedavno vystup ty maminico. jedna bez pryc. nemam te rada. nejsi moje kamardka atd. Budou ji 4.Zpracovava tak. svoje emoce. drive brekem ted takovym vyjadrovanim-slovnim. Pomaha nereagovat, popripade rict ja te rada mam. Odejit. Nemysli to tak jak to rikaji, je to jejich ventil, vzteku, bezbranosti atd. u nas vetsinou spojeny s unavou. Dospelak taky nekdy ve vyhrocenych emocich rekne neco, ceho pak lituje nebo nemysli doslova. ![]()
@GabinkaCh Dítě je furt stejné, ale tobě je to s jeho postupujícím věkem víc a víc jedno…
@Olcatko píše:
Tvl. On už reci používá proti me. Ze ho něco taky nezajímá a pod. Já se fakt snažím rozdychavam. Nejspíš bude po me trochu nervak. Snažím se vždy mu dát na vyber říct mu co je dobre a co ne. Ale na druhou stranu dost zas chvátam a času bych mu měla dát víc. Teta- říkáme jedné me kamarádce, není to rodina ani tedy bratranek. Fakt mě mrzí t jeho strany utlacovani nechtěla bych aby z toho byl zakriknuty.
Jestli to má po vás, tak to má jeden dobrej efekt - bude na něj fungovat to samé, co funguje na vás, když se dostanete do podobného stavu.
jinak už je dost velký, už je schopný pochopit že tohle jsou věci, kterými ubližuje.
Zkuste ho vést k tomu, aby hledal co se mu skutečně děje a z čeho je frustorvaný, co ho ve skutečnosti rozhodilo, aby si zkoušel uvědomovat jestli není hladový/unavený podobně a jestli to souvisí s tím, jak se cítí a jak se chová. Není batole - mentální kapacitu by na to měl mít.
@Ou jak uvědomit si To? Vysvětlit mu to že to má z toho? Ono to je ve velké většině právě z unavy a už jsem si několikrát říkala že to vůbec ovládat neumi protože vetsinou byl pláč nebo scéna. Teda víc většinou šel v jeho dobu spát takže tyto stavy byly vyřešeny. Teď spavat už nechce a občas je přetazeny.
Některé děti buď zivou jsou unavene jen odpocivaji nás to neumi vůbec ridit.
@kavulenka píše:
Jeejda.mala nedavno vystup ty maminico. jedna bez pryc. nemam te rada. nejsi moje kamardka atd. Budou ji 4.Zpracovava tak. svoje emoce. drive brekem ted takovym vyjadrovanim-slovnim. Pomaha nereagovat, popripade rict ja te rada mam. Odejit. Nemysli to tak jak to rikaji, je to jejich ventil, vzteku, bezbranosti atd. u nas vetsinou spojeny s unavou. Dospelak taky nekdy ve vyhrocenych emocich rekne neco, ceho pak lituje nebo nemysli doslova.
Maminico
naše vždycky: mamino jedna ty mě nemáš ráda
@Olcatko píše:
@Ou jak uvědomit si To? Vysvětlit mu to že to má z toho? Ono to je ve velké většině právě z unavy a už jsem si několikrát říkala že to vůbec ovládat neumi protože vetsinou byl pláč nebo scéna. Teda víc většinou šel v jeho dobu spát takže tyto stavy byly vyřešeny. Teď spavat už nechce a občas je přetazeny.
Některé děti buď zivou jsou unavene jen odpocivaji nás to neumi vůbec ridit.
Ja rikam… Vidim, ze si potrebujes odpocinout, napit se… Posad se tady…a odpocivej…dam na gauc a plysakem, knizkou…nebo pustim pohadku. Pritulim. Samozrejme, pokzd tomu predchazi vylev typu nemam te rad…nemuzu hned tulit..ale vysvetlit… A pak se usmirit a rict si, ze se mame radi. Taky bych se ptala primo jeho, proc to rika… A co b se mohlo zmenit, aby to nerikal…
@dedrichov píše:
To je slabý odvar toho, co mi umí synek povědět. Ale my s manželem jsme se ustálili na něčem jako: tak to já Tě ráda mám, i když Ty mě ne, protože jsi náš atd v obměnách.
Je vidět, že si to v hlavičce probírá a když vidí, že reaguju po dobrém, snaží se následně také.