Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malá má 14 měsíců a nikdy nebyla opruzena jen jednou malinko ze sudocremu. Používáme bepanthen od narození a ted dva dny to má okolo pipky hodně červeny a pupinkaty a svědí ji to jak ji přebaluju tak vždycky řve, jak ji to pálí. Co s tím? Ten bepatneh stačí a za pár dní to zmizí? Čím to je, že to má takhle hodně? Nenechávám ji nikdy dlouho v plný plýnce
Zkusila bych Imazol. Dcera taky nikdy netrpěla na opruzeniny, ale v 11 měsících měla pod plenkou oblast velikosti mojí dlaně totálně červenou se stovkami pupínků, které jí i začaly krvácet. Při přebalování ječela bolestí.
Měla to z hodně rozjeté kandidózy, na kterou jí doktorka odmítla cokoliv dát. Tady na emiminu mi doporučili Imazol, a to byl zázrak. Zabral hrozně rychle. Už při prvním přebalování po prvním namazaní byl znát obrovský rozdíl, už to nekrvácelo. Druhý den už zbyla jen hodně růžová lesklá kůžička, ale bez bolesti.
Příspěvek upraven 24.09.25 v 18:41
Anebo pityol. Silnou vrstvu nechat trochu zaschnout.
Dceři se kdysi rozjela plenková dermatitida. Ona nesnesla stejnou značku plenek 2× po sobě.
Příspěvek upraven 24.09.25 v 18:35
Nebo můžeš ještě zkusit, přidat každý večer do koupele odvar z řepíku. Nepomůže to hned, ale nám to tenkrát asi po takových čtyřech nebo pěti dnech pomohlo. Syn to měl tenkrát z jiných plen. ![]()
Weleda se zinkem na opruzeniny (taková bílá). Nám pomohla spolehlivě i tam, kde jsme týden mazali Rybilkou, Bepanthenem ap. Do rana opeuzenina skoro pryč…
To jsme se jí pak rychle naučili používat a dodnes na ni nedáme dopustit.
@Evkad píše: Více
Pytiol je až od 10 let.
Zkusila bych zinkovou mast, vysuší a udělá takovou vrstvu ochrannou.
Dcera se jednou jedinkrát pořádně oprudila, ale tak, že mně bolelo se na to byť jen koukat.
Nechtěla jsem na to ani sahat, tak jsem na to stříkala nějaký Uriage vysušující sprej.
Do toho jsem se nepoužívala žádné vlhčené ubrousky ani toaleťák ale jen vlažnou vodu.
Nějak to přešlo, ale stálo to za to..
Ja zkoušela v létě vše co píšou holky, penize vyhozeny oknem, nepomohlo z toho nic, Imazol to jeste zhorsil. Nakonec se ji to vylecilo u more, kde nemela plenu.
Takze asi co nejvic vetrat, oplachovat jen vodou a utrit do sucha a mazala bych dal bepanthen.
@Kryptozoo píše: Více
Přesně tento vysušující sprej jsem tehdy také zkusila. Po tom se to hodně zhoršilo. Imazol naopak zázrak. Ale ono by to chtěli vědět, z čeho to holčička má. Já jsem věděla, že je to z kandidózy.
@Janča6 píše: Více
Prisaham, ze jsem u deti vzdy koupila Imazol, jako nejvetsi zazrak a behem dne se jim to po nem zhorsilo. ![]()
Pokud už má rok, tak bych jí nechávala co nejvíc bez plenky, aby to vetralo.
Dojít na kožní, aby ti něco předepsali na zahojení. Umývat jen vodou.
@DandátkoP píše: Více
Věřím a je mi to líto. U dcery to tehdy bylo kandidózou, čili kvasinkami, takže zabral parádně. Nebylo to běžné opruzení.
Příspěvek upraven 24.09.25 v 21:09
Bepanthen mi nefungoval na žádné opruzené dítě, u nás frčí jedině Sudocrem.
@DandátkoP píše: Více
U nás zase takhle obráceně fungoval Espumisan a všechny podobné přípravky na prdy - břicho bolelo po něm, ale hrozně, takže věřím, že někomu to funguje naopak.
Já se teda přidávám k obhájcům Imazolu, do dvou dnů vše pryč. A jednou si syn na kole udělal opruzeninu/odřeninu do krve na vnitřním stehně, a to měl hluboký, tak jsem mázla Hemagelem a taky se zahojilo rychle.
Radí se hodně větrat a za nás super od Weledy měsíčková mast, je úžasně hojící a žádný chemický koktejl. Nebo od Justu..
Pokud to má fakt hodně a často, vzala bych jí k pediatrovi