Červené fleky na chodidle

783
24.5.21 12:43

Červené fleky na chodidle

Dobrý den, jdu si k Vám pro řadu. Synkovi - 16 měs. se na chodidlech udělaly červené ohraničené skvrny. Mám pocit, že původně byla jen jedna skvrna a nyní je jich už víc. Skvrna - flek není vystouplá ani suchá, ani na omak jiná než zbytek nožičky. Po zatlačení zmizí a pak se zase ukáže. Dle doktorky (byla jsem dnes) asi alergie - nic nového nejedl. Dostal mast Imazol a máme dát fenistil kapky. Až doma jsem si uvědomila, že Imazol nesmí - v minulosti měl silnou alerg. reakci. :roll:
Nevím zda to má vliv, ale syn je neutropenie. Má autoimunitní neutropenii. Profilakticky (2× týdně užívá antibiotika). Má trošku zvýšenou teplotu. Druhý syn má rýmu, tak se o něj možná také pokouší. Máte prosím zkušenost s výskytem takových fleků? - viz foto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
783
24.5.21 12:45

Omlouvám se za překlepy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
24.5.21 13:41
@andy31 píše:
Dobrý den, jdu si k Vám pro řadu. Synkovi - 16 měs. se na chodidlech udělaly červené ohraničené skvrny. Mám pocit, že původně byla jen jedna skvrna a nyní je jich už víc. Skvrna - flek není vystouplá ani suchá, ani na omak jiná než zbytek nožičky. Po zatlačení zmizí a pak se zase ukáže. Dle doktorky (byla jsem dnes) asi alergie - nic nového nejedl. Dostal mast Imazol a máme dát fenistil kapky. Až doma jsem si uvědomila, že Imazol nesmí - v minulosti měl silnou alerg. reakci. :roll:
Nevím zda to má vliv, ale syn je neutropenie. Má autoimunitní neutropenii. Profilakticky (2× týdně užívá antibiotika). Má trošku zvýšenou teplotu. Druhý syn má rýmu, tak se o něj možná také pokouší. Máte prosím zkušenost s výskytem takových fleků? - viz foto

Syn to taky párkrát měl. Většinou když je nemocný…pak to samo zmizí. Ničím netřeba mazat :) jen pro jistotu to pozoruj. Má to na obou chodidlech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
24.5.21 14:31

@ančapepča díky za odpověď, ano má to na obou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
24.5.21 18:44
@andy31 píše:
@ančapepča díky za odpověď, ano má to na obou.

Tak to bude ono. Syn měl taková kola na obouch chodidlech. Poprvé se mu to objevilo, když měla dcera šestou nemoc a u něj se projevila takto. Pak se to ještě občas objevilo, ale postupem času míň a míň. Když najdu foto tak vložím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.21 15:14

@andy31 @ančapepča Dobrý den, podařilo se prosím někomu vysvětlit co to vlastně je?
Já to se synem řeším asi půl roku, vyšetření jsme podstoupili i když jsem našla asi 3 diskuze dětí, které tím taky prošly a nic se nenašlo.
Mám už celé album skvrn na chodidlech, někdy dlaních. Vypadá to přesně takhle, místa jsou různá.

Nejprve se to objevovalo a mizelo, teď už to má prakticky pořád, jen v různé míře. Nelíbí se mi ten přístup pokusů, i když chápu, že to asi jinak nejde.

Nejprve jsem nad tím mávla rukou, že to prostě je, pak mě vystresovali, že je to PIMS (to jsem si vůbec nemyslela, vzhledem k okolnostem), pak že je to porucha imunity, v obou případech jsme šli na velmi stresující odběr krve, i když jsem si předtím řekla, že to nepodstoupíme, že se přece nic neděje. Jenže to nějak nedokážu, to „pro jistotu“ je děsivý slovo…

Snažím se najít kohokoliv, kdo mi řekne - klid, našemu dítěti je třeba šest, má to od roka a nikdy to nic neznamenalo. Nebo aspoň nějaké vysvětlení, proč to vzniká, proč to vypadá jako vysrážená krev v chodidlech. Přidávám několik fotek zhruba od července do listopadu.

Děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
11.11.21 16:32
@Arnica2020 píše:
@andy31 @ančapepča Dobrý den, podařilo se prosím někomu vysvětlit co to vlastně je?
Já to se synem řeším asi půl roku, vyšetření jsme podstoupili i když jsem našla asi 3 diskuze dětí, které tím taky prošly a nic se nenašlo.
Mám už celé album skvrn na chodidlech, někdy dlaních. Vypadá to přesně takhle, místa jsou různá.

Nejprve se to objevovalo a mizelo, teď už to má prakticky pořád, jen v různé míře. Nelíbí se mi ten přístup pokusů, i když chápu, že to asi jinak nejde.

Nejprve jsem nad tím mávla rukou, že to prostě je, pak mě vystresovali, že je to PIMS (to jsem si vůbec nemyslela, vzhledem k okolnostem), pak že je to porucha imunity, v obou případech jsme šli na velmi stresující odběr krve, i když jsem si předtím řekla, že to nepodstoupíme, že se přece nic neděje. Jenže to nějak nedokážu, to „pro jistotu“ je děsivý slovo…

Snažím se najít kohokoliv, kdo mi řekne - klid, našemu dítěti je třeba šest, má to od roka a nikdy to nic neznamenalo. Nebo aspoň nějaké vysvětlení, proč to vzniká, proč to vypadá jako vysrážená krev v chodidlech. Přidávám několik fotek zhruba od července do listopadu.

Děkuji za radu.

To je jak naše fotky!! Objeví se a zmizí. Byli jsme před 14 dny u pediatry..koukla na to a říká..„prodělal nějakou virozu“. Pry to není ruka, noha, ústa, ale něco podobného.. prý to má německý název. Mě se to ale nezdá, že by to bylo virové. Jenže ho to asi týden v noci strašně svedilo.. i na dlaních..Řekla jsem ji, že ho to v noci budí a plosky nohou šoupe o prosteradlo a pak usne. Ted se mu to opět objevilo a již nesvědí.

Přikládám fotky

Pořád nad tím přemýšlím, co by to mohlo být. Týden předtím šlápl na včelu a týden nechodil..ze by se mu rozjela nějaká reakce? To svědění vyvolává histamin..dle mě.

Ještě mě napadla ta nejpravděpodobnější možnost a to nějaký druh ekzému. Např. Dishydrotický ekzém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
11.11.21 16:45

Ještě k tomu napíšu to, ze od konce srpna do 19 října (kdy se poprvé objevily skvrny) prodělal 3 asi různé virozy. To byla vždy virová rýma, teplota, někdy kašel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
11.11.21 17:59

Dobrý večer, ne absolutně se na nic nepřišlo. Ještě jednou se synovi udělaly tyto „mapy“ pak se rozjelo nachlazení. Malá rýma, trošku kašel, nic zásadního. Měl to tedy vždy jen na ploskách nohou na rukách nikdy. Naše paní doktorka se přikláněla k alergii, ale na co by byla to teda nevím. Žádné další doprovodné příznaky alergie neměl na antihistaminika bez reakce. Náš malý měl i dlouhodobý problém s bílými krvinkami ale prý to nemá souvislost. Takže netušíme. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
11.11.21 18:04

Jen ještě dodatek, když jsem v květnu zadávala dotaz na ty „naše fleky“ tak se synkovi opravdu do týdne rozjela viróza a podruhé pak šestá nemoc…vždy to byla předzvěst něčeho virového. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.21 18:06

@S.maya Já se třeba domnívám, že ho to nesvědí, ale už 2× si stěžoval auuuu a chodil po špičkách. On zas tak moc nemluví, ale rozhodně se neškrábe.
Vizualně je to stejné, jsou to takové kruhy.

Průběh je tmavší tečka, která se postupně rozlije do těch map a kruhů, často půlměsíců.
A taky se to dost rychle mění, kožní vyšetření je prakticky nemožný vychytat, aby to postihlo všechny ty fáze. Budu tam za hysterku : :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.21 18:13

@andy31 @S.maya
Já jsem taky u prvního nálezu vypozorovala, že je pak nemocný. To bylo 2× za sebou. Potřetí mu nebylo absolutně nic (ale v diskuzích jsem se dočetla, že jeden lékař má teorii, že je to virové a že to onemocnění pak nemusí vždy propuknout). Takže jsem si to vzala jako vzorec a dál to neřešila, jen jsem to zmínila na prohlídce a rozjel se kolotoč „co kdyby“.

V září měl skvrny hodně a já si říkala, že to snad reaguje i na růst zubů. Teď je má prakticky pořád, každý týden nové, jiné, někdy se víc rozlijí, jindy rychle mizí. Nemá žádnou nemoc, je celkem držák a nejsme moc v kolektivu. Do konce léta chodil jednou týdně cvičit, to od září nemá, protože „držte ho v klidu“ a „třeba probíhá viróza“, což asi i u svých synů chápete, že je nemožný, on prostě není ani minutu v klidu, spí málo a je jinak úplně zdravý.

V jiných diskuzích jsem našla i dítě, co to mělo v podstatě po celém těle.

A můžu se zeptat jaká vyšetření proběhla u Vás? Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
11.11.21 18:33

Asi moc nepomůžu, ale alespoň uklidním.

Něco podobného jsem jako dítě měla tady, byla jsem tedu už větší. Fleky byly podobné jako na nožičce na fotce od mayi. Dokonce mne s tím hospitalizovali :roll:. Bylo to jen na nohách, výš jak kotník to nešlo.
V nemocnici nic nezjistili. Jak to přišlo, tak to odešlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
11.11.21 18:50
@Arnica2020
@Arnica2020 píše:
@S.maya Já se třeba domnívám, že ho to nesvědí, ale už 2× si stěžoval auuuu a chodil po špičkách. On zas tak moc nemluví, ale rozhodně se neškrábe.
Vizualně je to stejné, jsou to takové kruhy.Průběh je tmavší tečka, která se postupně rozlije do těch map a kruhů, často půlměsíců.
A taky se to dost rychle mění, kožní vyšetření je prakticky nemožný vychytat, aby to postihlo všechny ty fáze. Budu tam za hysterku : :)

Když se v noci budil, tak taky říkal auauau a chtěl jít spát ke mně. Ráno to bylo tak, že taky chodil po špičkách a po chvíli ho to asi přešlo. :think: Takže to máme stejně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
11.11.21 18:57
@Arnica2020 píše:
@andy31 @S.maya
Já jsem taky u prvního nálezu vypozorovala, že je pak nemocný. To bylo 2× za sebou. Potřetí mu nebylo absolutně nic (ale v diskuzích jsem se dočetla, že jeden lékař má teorii, že je to virové a že to onemocnění pak nemusí vždy propuknout). Takže jsem si to vzala jako vzorec a dál to neřešila, jen jsem to zmínila na prohlídce a rozjel se kolotoč „co kdyby“.

V září měl skvrny hodně a já si říkala, že to snad reaguje i na růst zubů. Teď je má prakticky pořád, každý týden nové, jiné, někdy se víc rozlijí, jindy rychle mizí. Nemá žádnou nemoc, je celkem držák a nejsme moc v kolektivu. Do konce léta chodil jednou týdně cvičit, to od září nemá, protože „držte ho v klidu“ a „třeba probíhá viróza“, což asi i u svých synů chápete, že je nemožný, on prostě není ani minutu v klidu, spí málo a je jinak úplně zdravý.

V jiných diskuzích jsem našla i dítě, co to mělo v podstatě po celém těle.

A můžu se zeptat jaká vyšetření proběhla u Vás? Děkuju.

U nás žádné vyšetření neproběhlo. Doktorka řekla, že musel prodelat virozu. A prý už to končí, když ty mapy mizí. Doktorka si myslím, že je zkušená. Delavala doktorku na zachránce a pak snad 40 let v dětské nemocnici. Ted je již v důchodu a pracuje u pediatricky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí