Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@maryja píše:
Prosim poradte mi, vcera vecer pred koupanim nasemu 2 mesacnemu chlapečkovi našli na nozižke taketo fleky, iba na tejto jednej, nevyzera to ani ako stipanec, ani mu to do rana nezmizlo. Je to fotene po kupani, takze je mokry.
Asi bych zašla k doktorce, když je to tak malé mimčo. Jedině co mě napadá, tak je vyrážka z vody, ale to by měl určitě po celém tělíčku.
Naše malá (4 týdny) má na ručičce červený flek, cca půl cm. Vypadá jako popraskané žilky. Všimla jseam si toho včera. Je to v místě, kde ji držím palcem, když ji nesu umýt zadeček. Nemohla jsem ji tam vytlačit nějaký hematom (mám i vcelku dlouhý nehet)? Nebo co to může být? Jinak je spokojená a zdravá.
@zzuza Ahoj, může to být třeba začínající hemangiom. Naše malá má 3. Prvního jsme si všimli cca v jejích 14 dnech na hlavičce, taky to začínalo jako červená skvrna. Nebo je to jen modřinka. Uvidíte, jak se to bude vyvíjet dál. Pokud by to nemizelo. Poradila bych se s pediatrem, až pojedete na kontrolu. Podle fotky těžko tvrdit něco stoprocentně.
@Hatšepsovet ahoj, diky. Asi to fakt vypada na ten hemangiom podle toho, co jsem nacetla
nemizi to, vypada to stale stejne. A ma vase mala s tim nejake potize? Trochu me to vyplasilo.
@zzuza Tak ona má jeden na klavičce, jeden na zádech, ale bohužel se jí i jeden malinký udělal na jazyku, proto musela absolvovat léčbu propranololem, po ní se růst zastavil a zmenšily se. Zatím neměla problémy žádné, žádné poranení, či krvácení a nijak jí nevadí.
U Vás ho budou nejspíš jen sledovat, není na nějakém blbém místě. Nejdřív bude růst, pak začne jakoby tmavnout, až by měl zesvětlat a zmenšit se. Je to většinou otázka let, ale není to nic hrozného, i když to tak může vypadat.
.
Příspěvek upraven 27.05.14 v 14:06