Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, letos poprvé poletíme do Turecka, vím že v těchto destinacích se nedoporučuje používat jejich voda, protože hrozí střevní potíže. Máte prosím někdo zkušenosti jak se tomu vyhnout? Známí nám doporučili užívat probiotika před odletem, tak mě zajímá, jak dlouho prosím, popř. nějaký tip které jsou dobré. Děkuji
Tak tu jejich vodu nepij. Jestli letíte s CK a all inclusive, tak by vám tam na hotelu neměli dávat vodu z vodovodu. Nevím, jak máte kvalitní hotel, v Turecku jsme byli 4× celá rodina, vždycky s malými dětmi a jednou i s babičkou a nikdy nikdo střevní potíže neměl.
My tam létáme často a probiotika neužíváme nikdy. Základem je nepřejídat se, všechno ovoce omývat balenou vodou, dětem jsem nechávala vyplachování pusu balenou vodou i při čištění zubů. A pro dospělé preventivně slivovici po ránu. Nikdy jsme tam zažívací problémy neměli.
@kacckaJ píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, letos poprvé poletíme do Turecka, vím že v těchto destinacích se nedoporučuje používat jejich voda, protože hrozí střevní potíže. Máte prosím někdo zkušenosti jak se tomu vyhnout? Známí nám doporučili užívat probiotika před odletem, tak mě zajímá, jak dlouho prosím, popř. nějaký tip které jsou dobré. Děkuji
Probiotika nic nezkazí, ale moje zkušenost je taková, že někdo je holt citlivější a někdo ne - někdo nic neřeší, jí tam všechno, pije jejich vodu i z kohoutku a je v pohodě. Někdo kupuje zásadně balenou vodu s 0% koliformních bakterií, používá to i na čištění zubů, obyčejnou vodu na omývání má převařenou, nápoje pije zásadně bez ledu a skončí týden zavřený na hotelu se solidním průplachem střev.
V Turecku jsem byla 4× a nikdy jsem průjem neměla a jediné co jsem dodržovala bylo pít balenou vodu. Jinak v Egyptě jsem byla 2× a pokaždé tutovka
@nozu a tu balenou vodu dostanete, nebo je třeba si někde zakoupit? Děkuji
Mesic aspon predem, biopron, bipron forte, jak uz tu nekdo psal ![]()
@kacckaJ v Turecku jsem byla několikrát. Párkrát i v 3*hotelu a nikdy žádný problém. Nic jsem preventivně nebrala a pila a jedla vše, občas i mimo hotel. Vodou z vodovodu jsem si čistila zuby. V lepších hotelech dostanete vodu každý den na pokoj. My letiště letíme poprvé Egypt a tam z toho mám spíš obavy. Uvidíme.
@kacckaJ pokud jedete do hotelu all inclusive, tak tam budete mít vodu volně k dispozici na každém kroku. Případně se dá zakoupit v obchůdku. Záleží na hotelu. My teda bereme raději hotely s pěti *.
@nozu taky máme all inclusive a 5 ***** tak snad bude vše v pohodě. Těšíme se jak my tak děti, tak věřím že to bude ok ![]()
Manžel je z Turecka a nikdy jsme ani naše miminko neměli problém a ať jsme byli v hotelu na dovolené nebo u příbuzných …jedine co jsem vždy dodržovali v hotelích, tak ze jsme pilinjen balenou vodu (ale zuby atd normálně kohoutkovou )…Turecko není jako Tunis nebo Egypt (kdy jsem o vždy odskakala se strevnimi potíží ) ![]()
@kacckaJ
Turecka se fakt neboj. Pokud budete v kvalitním hotelu, tak střevní problémy opravdu mít nebudete. Nevím, proč si lidi pořád myslí, že je to jak v Egyptě nebo Tunisu. Tady letíte do civilizace.