Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte někdo zkušenost s cestováním k moři s 10-ti měsíčním miminem? Chtěli bychom jet autem do Chorvatska, tzn. celou noc v autosedačce. Nebo je lepší letecky?
díky za názory
biba - švagrová byla na dovči v Chorvatsku autem s osmiměsíčním mimískem a říkala že cesta úplně v pohodě, o rok později letěla letadlem jinam ale říkala že to bylo hrozné že malý při přistávání a vzletu hrozně plakal a všechny malé děti v letadle také.
První dovolenou jsme letěli do Černé Hory, Kiki měla 11 měsíců a byla to hrůza. Cestu tam sice prospala, ale cesta zpět byla děsná, celou dobu řvala, ale myslím, že to nebylo letadlem, spíš tím, že musela sedět a nemohla pobíhat a taky jí rostl zoubek. Loni jsme jeli autem do chorvatska, taky jsem se bála té dlouhé cesty v autosedačce, ale Kiki celou noc prospala, sem tam jsme ji vzbudili, ať se proběhne a cesta zpět byla taky v pohodě.
Katka
Jsem rozhodně pro cetu autem, v autosedačce mimčo spinká celou cestu, ale letadlo hodně mimčům vadí, působí tam různé tlaky a tak.
Podle mé zkušenosti je rozhodně lepší auto. Jezdíme do Chorvatska, se synem jsme byli prvně, když mu bylo 15 měsíců. Na radu kamarádky jsme jeli přes noc, že prý děti spí. Tak náš nespal, ale řval, asi se mu líp spí vleže(mně taky). Takže další roky už jezdíme přes den, výjezd tak v šest a do večera tam v poho jsme. Zastavíme, kdy potřebujeme, proběhneme se a pokračujeme. Když měl syn 18 měsíců, letěli jsme na Krétu, když pominu, že tam pořád foukal vítr, byly pětimetrové vlny a letadlo mělo z Prahy 12(!!!) hodin zpoždění, tak hlavně cesta zpět byla utrpení, protože nechtěl sedět na jednom místě, problém s jídlem, spát nemohl, no už bych to neopakovala. Teď chceme jet s dcerou, které bude osm měsíců zase do Chorvatska, takže zase pojedeme přes den a myslím , že to zvládneme. Andrea
Ahoj jak už jsem tu jednou psala, my jsme velcí cestovatelé. Takže se synem jsme letěli na Mallorku když měl 8 měsíců. S dcerou jsme letěli do Egypta, když měla 5 měsíců. Před měsícem jsme jeli autem do Rakouska 800km a naše teď už 11 měsíční dcera to zvládala v pohodě. Každá dovolená s dětmi byla bezproblémová. Není se čeho bát. Ale řekla bych, že letadlo je rychlejší a pohodlnější. V autě musí sedět v sedačce, v letadle si můžu hrát na zemi v uličce.
Mysulko a v Egyptě byla malá v pohodě? Já se tam teď chystám s 10 -ti měsíčním prckem a každý mi nadává, že je na tuto zemi moc malý a že to pro něj není vhodné........Tak jsem z toho taková rozhozená. Doktorka hlásila, že bych mu měla už před cestou dávat Biopron, že prý by to mělo pomoct aby nechytnul průjem............
Jitka
Ahoj, když jsme jeli loni v září s dětma do Chorvatska autem, synovi byly 3 měsíce a dceři 2 roky. Jeli jsme přes noc a děti zvládli cestu lépe než my
. Téměř celou cestu prospaly. Jeli jsme až pod Makarskou, takže dojezd už byl dopoledne, ale příslib zmrzlinky naší starší na nějakou dobu zabavil
.
Při cestě na dovolenou bych taky zvažovala, do jakého typu zařízení jedu. S dětma bych preferovala soukromé ubytování přímo u moře s vlastním vařením (vzít hodně konzerviček a kaší), nám se hodila i pračka paní domácí, syn měl silný reflux.
Když bylo dceři rok a měsíc, byli jsme letecky na dovolené na Korfu v bezva hotelu, ale z celé dovolené jsme měli kulové, k moři sice blízko, ale ne tak, abysme nechali dceru spát v pokoji a s chůvičkou mohli jít v klidu na pláž (to v Chorvatsku nebyl problém, k moři to bylo cca 15 metrů
), dcera právě začala chodit, tohle období je celkově dost náročné, natož pak v jiném prostředí. Co byl ale velký problém bylo stravování, vynikající snídaně a ještě lepší večeře jsme si vůbec nevychutnali, pže dceru prostě nebavilo sedět s náma u stolu, způsobně jíst a vést inteligentní konverzaci
. Ne, že bychom to od ní očekávali, ale ona se nedala ani zabavit… prostě se jí tam nelíbilo, byli jsme na té dovolené v nevhodném věku našeho batolete. Věřím, že teď by si to už užila ona i my.
Přeju hezkou dovolenou,
Olga
Ahojky,
my byli loni s 8m dcerkou autem v Chorvatsku. Celou noc prospala v autosedačce, jen se jako obvykle budila na mlíčko a hned zase usnula. Prostě pohoda. Cestu zpět dost pršelo, tak to trvalo dýl, poslední hodinku byla vzhůru, ale zvládla to bravurně. Šla bych do toho znovu:-)
A+A
Děkuju všem za typy
olinko - chtěla jsem zvolit dovolenou s polopenzí, jako že přeci na dovolené nebudu vařit, ale podle toho, co jsi napsala, ted tedy hodně zvažuju raději ubytování v soukrtomí s kuchyňkou
Jittyy, malá byla v Egyptě naprosto v pohodě. Velikou výhodou bylo, že jsem ji ještě plně kojila. Takže jsem po ránu vyrazili na pláž a vraceli se až večer. All inclusive bylo i na pláži. Průjem nepotrápil nikoho. P. doktorka mi jen dala Smectu - pro případ, že by se průjem objevil. Pak ještě léky proti křečím při horečkách - ale jak říkám malá byla naprosto v pohodě. Preventivně žádné léky nebrala. Jídlo je tam v pořádku a pití z pet lahví taky. Akorát si nedávejte nápoje s ledem. Led vyrábějí z vody, kterou jste neviděla - tak pro jistotu. Dětem ty pobyty u moře hlavně prospějí - vzduch, voda. Myslím, že Egypt není nijak jiný než ostatní evropské přímořské státy.
Takže buď v klidu a těš se k moři. Hlavně si nezapomeňte šnorchl, obuv do vody a jak jsme my říkali tričko v krému (aspoň faktor 40). Když se šnorchluje ztrácí se pojem o čase, tak jste třeba ve vodě 2 hodiny a ty záda to pak pěkně schytají.
Takže přeji krásnou dovolenou. Pak napiš jak se vám tam líbilo. Já bych jela hned znovu.
![]()
my jeli s lindou do ceska z Rima,ale zastavili jsme a prespali na puli cesty v hotelu pulka cesty asi 700km,linde bylo skoro 6mesicu,byla zvykla byt v sedacce-vajicku prootze po meste jezdime casto..byla hodna,obcas spala,ale po 3hodinach cesty uz se unavila a nebavilo ji to,tak jsem ji chvili vzala do naruce nebo polozila…Bylo to desny spis kvuli jidlu..
Ted ma 9a pul mesice a v sedacce by me uricte tak dlouho nevydrzela!teda aspon pres den..Nejlepsi bude opravdu jet v noci,ale za predpokladu ze dite je zvykle jezdit v noci autem,oikud ne muze mit strach z tmy..myslim ze pokud je unavene usne i v sede..
Auto je vcelku otrava..hlavne pro rodice,musi ridit do toho jeste brecici dite…a je nebezpecne kvuli nehode,ja se vzdycky bojim na nejake delsi ceste..
je lepsi kdyz breci hodinu v letadle nez cely den v aute..Moje znama letela s 3mesicnim ditkem a vse ok,cim driv ho vezmes do letadla min bude mit strachu pozdejc..
Ja s lindou jeste neletela,ale autem se skoro rocnim ditkem to nemuze byt jednoduche chteji lozit a hrat si chodit…
uz ted mi nevydrzi sedet dyl jak pul hodiny na jednom miste…
ja bych urcite letela............... ![]()
Ahojky,
my jsme jeli s ročním chlapečkem do Chorvatska autem. Celou cestu tam i zpátky byl v pohodě. ALe na druhý den, co jsme přijeli domů,chytl malý strašnou virózu s vysokýma horečkama. Týden jsme byli v nemocnici. Musím předeslat, že náš malý je jinak naprosto zdravý chlapeček, jednou za rok má trochu rýmu. Doktorka nám řekla, že měl tou dlouhou cestou oslabenou imunitu a lehce ten virus dostal. Příště už s tak malým dítětem k moři nepojedu.
My jsme jeli loni s 2-měsíčním Vojtík autem do Chorvatska a vše bylo naprosto v poho. Celou cestu prospal a jídlo bylo vyřešené kojením. Moc se mu tam líbilo, a my si to taky užili