Cestovatelské očkování do exotiky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7956
7.11.18 19:37

@Cipisek79 vše z toho co píšeš může naočkovat obvodní lékař. Pokud chceš obě žloutenky, tak je kombinovaná vakcína Twinrix, jsou 3 dávky. Každá stojí kolem 1500. Schéma 0,1,6měsíc, ale chráněna bys měla být 14 dní po 2. dávce. Tyfus je jedna dávka, ta nevím kolik stojí. Očkování na žloutenky je celoživotní, na tyfus na myslím 3 dávky. Pokud by ses nechala očkovat u obvodního lékaře, tak je nutné aby vakcínu objednal, případně ti vystavil recept. U nás třeba vakcíny objednáváme my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
7.11.18 19:43
@P4ja píše:
Já šla přímo na cestovní medicínu. Naockovali mě podle potřeby, vystavili mezinárodní očkovací průkaz a hlavně nechtěli žádné nesmyslné poplatky za vpich. Na rozdíl od mého obvodaka. A zloutenky mně pichli taky

tak poplatek za vpich nechtěli, protože nejspíš chtěli něco za konzultaci a hlavně ten poplatek mají v ceně vakcíny. Já nedávno očkovala Avaxim (žloutenka A), u nás cena 1360 (vakcína 1210 + aplikace 150) a v centru cestovní medicíny cena 1500, ale o ceně aplikace tam nic nepíší. Takže asi tak. Nicméně pokud jsi potřebovala mezinárodní cestovní průkaz, tedy měla jsi zřejmě nějaké povinné očkování (žlutá zimnice do zemí výskytu, meningitidy do některých zemí v Asii), tak tam je nutnost být očkován v nějakém očkovacím centru (které má kulaté razítko a může vydávat mezinárodní průkaz, což na obvodě nelze). Také bych doporučila konzultaci cestovní medicíny v případě cesty do oblastí kde se vyskytuje malárie, do toho bych se jako obvodní lékař nepouštěla. V různých oblastech jsou různé druhy a je potřeba různé léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
7.11.18 19:59

@Cipisek79 Ahoj, já bych zašla do centra cestovní medicíny. Nechávala jsem se kdysi před první cestou očkovat proti hep. A+B, břišnímu tyfu, žluté zimnici a meningokokové meningitidě (teď nevím které, musela bych mrknout do průkazu). K tomu jsem ještě zobala antimalárika. Všechno to proběhlo s poměrně krátkými rozestupy, některé vakcíny i zároveň cca měsíc až dva před cestou. Cena tehdy byla relativně vysoká, to už nespočítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
7.11.18 20:17
@Lucka1111 píše:
tak poplatek za vpich nechtěli, protože nejspíš chtěli něco za konzultaci a hlavně ten poplatek mají v ceně vakcíny. Já nedávno očkovala Avaxim (žloutenka A), u nás cena 1360 (vakcína 1210 + aplikace 150) a v centru cestovní medicíny cena 1500, ale o ceně aplikace tam nic nepíší. Takže asi tak. Nicméně pokud jsi potřebovala mezinárodní cestovní průkaz, tedy měla jsi zřejmě nějaké povinné očkování (žlutá zimnice do zemí výskytu, meningitidy do některých zemí v Asii), tak tam je nutnost být očkován v nějakém očkovacím centru (které má kulaté razítko a může vydávat mezinárodní průkaz, což na obvodě nelze). Také bych doporučila konzultaci cestovní medicíny v případě cesty do oblastí kde se vyskytuje malárie, do toho bych se jako obvodní lékař nepouštěla. V různých oblastech jsou různé druhy a je potřeba různé léky.

Já nic nepotřebovala, ale automaticky mně ho dali. Nevím, jak to tehdy počítali, ale žloutenky stály dohromady asi o 500 méně, než po mě chtěla obvodní. A hlavně mají tam přehled, takže to se mnou rozebrali, navrhli očkování i schéma. Jinak poprvé jsem se tam šla jen zeptat a nic nechtěli. Takže za tu konzultaci to asi nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
7.11.18 20:23

@P4ja tak asi je to různé u různých obvodních. Já normálně hepatitidy očkuji a právě jsem koukala na ceník cestovní medicíny a máme to levnější. Navíc u nás musí do toho centra jet desítky kilometrů, což se taky prodraží. Co se týče schématu očkování tak v tom mám přehled taky. I já sama byla kdysi v zemi kam jsem se nechávala očkovat, takže myslím, že s něčím jsem schopna poradit. Ale jak jsem psala výše ne vše bych si troufla očkovat a ne ve všem poradit, určitě kdyby chtěl někdo do malarické oblasti, nebo do zemí kde se vyskytuje žlutá zimnice, meningitida…tak ho odešlu na tu cestovní medicínu taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
7.11.18 20:37

@Lucka1111 Jasný, nemusíš si dělat reklamu. :D já měla doktorku na baterky resp.na prachy, takže i klíšťovou encefalitidu jsme chodili očkovat na hygienu, protože stála mnohem méně. Mimochodem ta hygiena bývá v každém větším městě.

A centrum jsem měla hned za školou, takže pohoda. Nic ve zlém, ale s tímhle bych ani teď k obvodakovi nešla. Nechápu proč by mě měl očkovat podle toho, že se kdysi nechával sám naočkovat. Když se to mohlo změnit a třeba ani nemusí mít aktuální informace. A zase aby očkoval jednom něco a zbytek pak třeba odmítnul, to je na hlavu. já byla spokojená v tom centru, kde to vše bylo při jednom. Ale každého věc. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
7.11.18 21:15

@P4ja tak zakladatelka píše, že chce naočkovat tyfus a hepatitidy, to není nic speciálního co by praktický lékař nezvládl. A reklamu si rozhodně nedělám, nemám to zapotřebí. Mimochodem, ne každá hygienická stanice má očkovací centrum. A ne každý bydlí ve větším městě. Ně každý chce jet 60km do očkovacího centra když to není nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
7.11.18 21:27

@Lucka1111 Jistě, však píšu, každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
7.11.18 23:52

Chodime do Avenieru max 6 tydnu pred cestou, objednavam nad par dni dopredu pres net. Tyfus je jen na 3 roky, tak je zbytecne ockovat pul roku pred cestou, litame kazdy rok a potrebujeme aby nam to navazovalo. Zloutenku jsme si dali jenom A, dve preockovani, tam by mela byt ucinnost na deset let minimalne. Jinak je dobre si zkontrolovat tetanus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
8.11.18 01:33

Cestujeme hodně, proti žloutence A+B jsem byla očkovaná cca před 10 lety. Vloni jsem si nechala udělat rozbor na protilátky, tak mi prý vydrží nejspíš celý život. Takže na žloutenka bych se klidně nechala očkovat dřív. Podívej se na stránky pojišťovny, jestli na to nějak nepřispívá.
Pak máme břišní tyfus. Ten z očkování snáším nejhůř.
Klukovi ještě kvůli lítání doporučili očkování proti meningokokum

• Citovat
  • Upravit
3
25.11.18 21:15

@Cipisek79 Tato očkování Vám může aplikovat přímo Váš praktický lékař, kdy vakcíny objedná u distributora. Pokud tato očkování neprovádí, jistě Vás naočkují na Očkovacím centru, včetně veškerých informací které se těchto očkování týkají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2415
11.12.18 19:32

Ahoj, tak máme za sebou první dávku žloutenky A+B, další dávka bude někdy v lednu a další za půl roku. Tyfus prý stačí v létě. Po té žloutence mě hodně bolela ruka, ale jen dva dny, což avizovala doktorka dopředu. Jaké mohou být vedlejší účinky po tyfu?
Jo a naše obvoďačka nic z toho neočkuje, museli jsme do očkovacího centra. Takže asi záleží na doktorce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
11.12.18 21:01

@Cipisek79 Mně po očkování na tyfus nic nebylo. Ani nevím, jestli mně něco zvláštního říkali. Možná jen otok v místě vpichu, ale už si moc nepamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek