Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@TMana píše:
To je tak často říkaná lež, až je to jakoby pravda, přitom ten, kdo to říká, viděl přímotop maximálně na letáku.
A v čem je to lež? Vy vytápíte starou chalupu přímotopem?
karlickaaa. já jenom takové pidi rejpnutí, říkáš stará chalupa 100 let, tak to je pro mě normální dům, ve kterém bydlí brácha a druhý takový mám dědictví po mamce, normální domek, cihlový. Mně je 46, tak se na stoleté domy dívám jinak než dvacetiletí, čili říkám, že je to normální dům na bydlení
![]()
@Heinich píše:
A v čem je to lež? Vy vytápíte starou chalupu přímotopem?
Ta moje příbuzná si přímotopem přitápí (takový olejový radiátor do zásuvky) a v koupelně mají infrazářič (+kamna pod lázeňskýcm válcem), který pouští, když někdo je v té koupelně.
Ty olejové radiátory mám v baráku i já, přitápím s nima mimo topnou sezónu. Nebo i v ní, když je mi zima (kotli vládne manžel) ![]()
@Bábrdl píše:
Ta moje příbuzná si přímotopem přitápí (takový olejový radiátor do zásuvky) a v koupelně mají infrazářič (+kamna pod lázeňskýcm válcem), který pouští, když někdo je v té koupelně.Ty olejové radiátory mám v baráku i já, přitápím s nima mimo topnou sezónu. Nebo i v ní, když je mi zima (kotli vládne manžel)
Tak já to taky mám na přitopení, ale v zimě bych s tím na chalupě topil nemohl, to by byl skutečně masakr.
@Anik píše:
karlickaaa. já jenom takové pidi rejpnutí, říkáš stará chalupa 100 let, tak to je pro mě normální dům, ve kterém bydlí brácha a druhý takový mám dědictví po mamce, normální domek, cihlový. Mně je 46, tak se na stoleté domy dívám jinak než dvacetiletí, čili říkám, že je to normální dům na bydlení![]()
![]()
Cítím to velmi podobně ![]()
Náš dům byl postavený někdy na začátku první republiky nebo přímo za císaře pána.
Když jsem žila v centru, bydlela jsem v domě z počátku devatenáctého století a kamarádky žily v domech postavených třeba 16XX… ![]()
a dotaz byl na stálé bydlení a náklady staré chalupy.
@Heinich píše:
Tak já to taky mám na přitopení, ale v zimě bych s tím na chalupě topil nemohl, to by byl skutečně masakr.
To asi jo ![]()
@Heinich píše:
a dotaz byl na stálé bydlení a náklady staré chalupy.
Náklady na bydlení ve staré chalupě jsou minimální. Elektrika, trochu dřeva, voda je vlastní, občas vyvézt septik… Na vesnici takhle žijí tisíce a tisíce starých babiček, co z důchodu uškudlí neskutečné peníze.
Celé je to otázka nároků ![]()
Protože s každým pohodlím, které si neumíš upřít, náklady rostou.
My bydlíme v Praze v baráku jak hrad. Ani ho neobýváme celý. Furt jsem poslouchala „barák tě sežere“. Ha, nesežral. Je to jen otázka toho, co ty chceš. Třeba náklady na topení vysoké. Proč? Mám ráda teplo. Kdybychom na to neměli, tak holt by byly náklady mnohem nižší.
Ale když to srovnám s bytem, kde platíš fond oprav, nevychází mi to tak hrozně. Je to o něco dražší.
Jasně, kdybychom rozjeli opravy ve velkém, byl by to (několika) milionový masakr. Ale dokud šlapem lino položené ještě OPBH, tak cajk. ![]()
My topime hlavne drevem. Je to tu proste nejlevnejsi, manzel ma obcasne fitko pri delani dreva (kupujeme castecne cele kmeny, castecne z naseho lesa), a navic to koukani do krbovych kamen v zime ![]()
Kdyz je nejhur, muzeme pritopit i plynem, nejaky ten primotop mame i v koupelne.
Pokud je v chalupe elektrina, strecha ok a sucha, tak by se ne ze nebala, ale i tesila…urcite to bude i v hezcim prostredi ![]()
Jo a pokud vim, tak prave mistnost z veprovic by se vytapet pres zime urcite mela…
Souhlas. Barák není zdaleka tak hrozný, pokud jde o poměr prostor-cena. K té chalupě jsem jen radil netopit elektrikou (ve staré chalupě). Jinak ano, pokud je vlastní voda a topí se dřevem, ušetří se proti bytu hodně. A to nemluvím o nějakých tržních nájmech či hypo. Byt je v podstatě celkem drahý na náklady i když je v osobním vlastnictví.
@Heinich píše:
@BábrdlSouhlas. Barák není zdaleka tak hrozný, pokud jde o poměr prostor-cena. K té chalupě jsem jen radil netopit elektrikou (ve staré chalupě). Jinak ano, pokud je vlastní voda a topí se dřevem, ušetří se proti bytu hodně. A to nemluvím o nějakých tržních nájmech či hypo. Byt je v podstatě celkem drahý na náklady i když je v osobním vlastnictví.
To jsem ráda, že to slyším ještě od někoho.
Jinak furt poslouchám o baráku, co mě sežere. ![]()
@Bábrdl píše:Tak byt v osobním vlastnictví cca 70m2 sežere klidně přes 6.000 měsíčně. To není málo na 3+1 v hnusným paneláku.
To jsem ráda, že to slyším ještě od někoho.
Jinak furt poslouchám o baráku, co mě sežere.
@Heinich Za 3+1 v hnusným paneláku platíme teď s energiema 7200 a to jsme šťastný, protože se konečně doplatil úvěr na zateplení domu a postavila vlastní plynová kotelna - odpojili jsme se od drahý teplárny.Předtím 9000. A to jsme rádi, protože být to pronajatý byt, jsme v Praze, tak to se prohnem víc než 2× tolik.
@Konnny píše:
@Heinich Za 3+1 v hnusným paneláku platíme teď s energiema 7200 a to jsme šťastný, protože se konečně doplatil úvěr na zateplení domu a postavila vlastní plynová kotelna - odpojili jsme se od drahý teplárny.Předtím 9000. A to jsme rádi, protože být to pronajatý byt, jsme v Praze, tak to se prohnem víc než 2× tolik.
Nejlevnější průměr 3+1 je někde těsně nad těmi šesti tisíci (včetně všech fondů oprav atd) A ano různé úvěry v rámci správy to je taky nechutný zvyšovač nákladů. A placení 9k ve vlastním mi přijde už úplně příšerné.
Jinak náklady na bydlení ve vlastním panelákovém bytě se celorepublikově moc neliší. Jsou naopak téměř totožné.