Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Podle mého osobního srovnání mám za stejnou cenu v domku více než 2× tolik místa na metry. Topení je plynové přitom.
@Konnny píše:
@Heinich Za 3+1 v hnusným paneláku platíme teď s energiema 7200 a to jsme šťastný, protože se konečně doplatil úvěr na zateplení domu a postavila vlastní plynová kotelna - odpojili jsme se od drahý teplárny.Předtím 9000. A to jsme rádi, protože být to pronajatý byt, jsme v Praze, tak to se prohnem víc než 2× tolik.
To ale splácíte i nějakou anuitu, ne? ![]()
@Bábrdl Ne, koupili jsme ho před třemi lety za hotový, bez úvěru, nic nesplácíme. Bohužel ale blbě, nejsem tu z vícero důvodů spokojená.
@Konnny píše:
@Bábrdl Ne, koupili jsme ho před třemi lety za hotový, bez úvěru, nic nesplácíme. Bohužel ale blbě, nejsem tu z vícero důvodů spokojená.
Mně to přijde opravdu hodně. ![]()
Je to hodně. Je pravda, že za energie míváme přeplatky, raději dáváme vyšší zálohy. Ale i tak je to hodně.Řekla bych, že bydlení v paneláku je obecně dražší, než v cihláku. Kamarádka bydlí v 9O metrů velkém bytě na Žižkově, topí wafkama, platí asi 5-6 tisíc za vše za měsíc.
Barák vás sežere
heslo těch co v žádném nebydleli. Náš dům dvě poschodí po 2 krat 100 m2 na kterých bydlíme, plus 100m2 suterén. Platíme 2630 sipo tj. Elektřina, rozhlas, tv. Pak 900 Kč voda. Uhlí nás vyjde na 17 tis. Za rok. Dřevo máme svoje. Hypo nemáme, ani jiné závazky tohoto typu. Za elektřinu nám vracejí přeplatek kolem 10 tis. Chtěla bych vidět, kde bych našla i malý byteček za podobnou cenu
. Ty náklady na té vesnici nemusí být šílené. Může to být naopak finančně příjemné.
@alisekR píše:
Barák vás sežereheslo těch co v žádném nebydleli. Náš dům dvě poschodí po 2 krat 100 m2 na kterých bydlíme, plus 100m2 suterén. Platíme 2630 sipo tj. Elektřina, rozhlas, tv. Pak 900 Kč voda. Uhlí nás vyjde na 17 tis. Za rok. Dřevo máme svoje. Hypo nemáme, ani jiné závazky tohoto typu. Za elektřinu nám vracejí přeplatek kolem 10 tis. Chtěla bych vidět, kde bych našla i malý byteček za podobnou cenu
. Ty náklady na té vesnici nemusí být šílené. Může to být naopak finančně příjemné.
My máme oboje - byt v centru města a chalupu na vesnici. Od jara do podzimu jsme 80% času na té vesnici a v zimě naopak. Poplatky v bytě nás vyjdou tak na 6-7tis. měsíčně (včetně pojistky, daně, internetu apod.), poplatky na chalupě za to samé (energie, odpady, voda) tak na 2tis. měsíčně (i s rozpočítaným dřevem na topení). Ovšem v těch poplatcích na byt je i fond oprav. Kdybych měla rozpočítat, kolik jsme vrazili do chalupy za posledních 5 let, tak už nás provoz chalupy stojí víc než provoz bytu, jen to není v těch základních poplatcích vidět (např. nová sekačka, motorovka, nůžky na větve a další zahradnické náčiní, nový plot byl hrozná pálka, zničené nově zasázené stromky sežrané srnkama - kvůli kterým jsme museli udělat ten plot, nádrže na chytání vody - sucha v posledních letech vysušují studny a přichází obecní zákaz zalévat vodou z vodovodu, pár herních prvků pro děti atd. atd.). Ono když má člověk ten pozemek, tak je jeho přirozeností ho zvelebovat, obhospodařit, a vrážet do něj peníze - a v tom vidím právě to „barák vás sežere“. Do bytu si koupíš nové závěsy nebo vyměníš prostírání, ale do toho domu neustále něco sypeš. My tedy sypeme rádi, protože se nám tam líbí a já klidně utratím pár stovek za semínka, ze kterých pak sklidím úrodu v podstatě za stejné peníze (např. hrášek, fazolky, mrkev - to všechno se dá po kilech koupit zmražené za pár desítek korun), ale děti mi to pomáhají zalívat a mají radost z toho, jak to roste.
@zrcadlo píše:
My máme oboje - byt v centru města a chalupu na vesnici. Od jara do podzimu jsme 80% času na té vesnici a v zimě naopak. Poplatky v bytě nás vyjdou tak na 6-7tis. měsíčně (včetně pojistky, daně, internetu apod.), poplatky na chalupě za to samé (energie, odpady, voda) tak na 2tis. měsíčně (i s rozpočítaným dřevem na topení). Ovšem v těch poplatcích na byt je i fond oprav. Kdybych měla rozpočítat, kolik jsme vrazili do chalupy za posledních 5 let, tak už nás provoz chalupy stojí víc než provoz bytu, jen to není v těch základních poplatcích vidět (např. nová sekačka, motorovka, nůžky na větve a další zahradnické náčiní, nový plot byl hrozná pálka, zničené nově zasázené stromky sežrané srnkama - kvůli kterým jsme museli udělat ten plot, nádrže na chytání vody - sucha v posledních letech vysušují studny a přichází obecní zákaz zalévat vodou z vodovodu, pár herních prvků pro děti atd. atd.). Ono když má člověk ten pozemek, tak je jeho přirozeností ho zvelebovat, obhospodařit, a vrážet do něj peníze - a v tom vidím právě to „barák vás sežere“. Do bytu si koupíš nové závěsy nebo vyměníš prostírání, ale do toho domu neustále něco sypeš. My tedy sypeme rádi, protože se nám tam líbí a já klidně utratím pár stovek za semínka, ze kterých pak sklidím úrodu v podstatě za stejné peníze (např. hrášek, fazolky, mrkev - to všechno se dá po kilech koupit zmražené za pár desítek korun), ale děti mi to pomáhají zalívat a mají radost z toho, jak to roste.
Je to tak, že v tom baráku jí mnohem víc možností, za co ty prachy utratit. To je fakt.
Ale když nechceš, nemusíš ![]()
Podle mě je barák na tu nutnou údržbu o něco málo dražší než byt.
Jasně, pokud bychom chtěli, bylo by tu za co utrácet komlet oba naše platy i všechny příjmy, to nepopírám.
@Bábrdl píše:Podle mě je barák na tu nutnou údržbu o něco málo dražší než byt.
Jestli má někdo několik milionu Kč volně k dispozici, tak to tak brát může. Normální člověk asi ne, protože v tom, co je potřeba udržovat v bytě a v domě, je obrovský rozdíl.
@zrcadlo píše:
Ano, o tom to je. My jsme do domu investovali majlant. A cpeme dál. Ale přesně, protože chceme, takže nemám pocit, že nás to požírá.
prostě ho zvelebuje, jak se dá. Když jsme ho dostali, byl opecovavany a žádná ruina. Babi do něj cpala horem dolem. My tomu pak celkovou rekonstrukcí nasadili korunu. Každou korunu kterou investuji, tak vím do čeho. Někde v bytě, platba do fondu, je jen imaginární. Pak se za to sice udělá něco společného, ale chybí tam ten pocit radosti. Našetřil jsem x tisíc a postavil obr pergolu např.