Chlieb sa drobí, čo s tým?

12225
9.7.12 12:34

Chlieb sa drobi, co s tym?

Ahojte!
Uz nejaky ten rok robim chlieb v pekarnicke, ale stale bojujem s tym, ze sa mi ten chlebik hodne drobi. Mate na to nejaky trik? Davam vela/malo drozdia alebo malo oleja? Mate nejaky trik?
Vopred dakujem skusenejsim gazdinkam za rady :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6555
9.7.12 12:46

A jaký mmáš recept? Spíš bych to viděla na málo vody - olej v chlebu být ani nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
9.7.12 13:03

No mam „svoj“ recept :mrgreen: Nerobim z pripravenych zmesi. Davam
cca 630ml vody
2 lyzice cukru
3 lyzicky soli
2 lyzice oleja
100g ovsenych vlociek
300g celozrnnej raznej muky
500g celozrnnej spaldovej muky
7g suseneho drozdia
a pekarnicku nadstavim ako 1.5kg chlieb.

Takze ty myslis, ze malo vody? :think: Skusim ;) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.7.12 13:03

Já teda nepeču v pekárně ale v troubě a dávám jen mouku, droždí, vodu, a trošku mléka. Takže olejem to nejspíš nebude. Dávám 5hr. mouky, 2hr. vody, 3lžíce mléka - na toto množství kostku droždí - takový rozdíl to zas mezi troubou a pekárnou nebude, chleba se nedrolí, tak zkus přepočítat na tvoje ingredience.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
9.7.12 13:06

@Kallkapa hm tak to oproti tebe davam tej vody aj vela :think: Ty davas oproti muke ani nie polovicu, ja davam ovela viac, tak zeby naopak mam vela vody? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.7.12 13:11
@albao píše:
@Kallkapa hm tak to oproti tebe davam tej vody aj vela :think: Ty davas oproti muke ani nie polovicu, ja davam ovela viac, tak zeby naopak mam vela vody? 8o

Teď jsem se dívala a kostka droždí má 42 g - takže toho droždí dávám oproti tobě více. Jinak bych do těch „tuhých hmot“ počítala asi i ty vločky - ale to nevím. Občas tam sypnu nějaké zrní a nepočítám to do toho ale ty vločky mi přijdou takové „hutné“. Ale já fakt nevím, jestli to v pekárně nechodí jinak.. zkusila bych někdy ty ingredience co používáš nasypat do misky a smíchat to (né do pekárny) a tam uvidíš, co to je za hmotu a co tomu chybí.. nebo zkusit jiný recept no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
9.7.12 13:14

Hm, no tie vlocky ratam, takze vlastne davam 900g muky, ale pomerne tazkej muky, lebo vsetko je to celozrne.
Drozdia bude tak akurat, lebo kolko-razy mi to vykysne, ze sa to tam ledva-ledva zmesti a nevykypi to von :mrgreen:
Ale je pravda, ze nase recepty s apodstatne lisia, menej vody, viac drozdia, no mozem skusit dat podstatne menej vody a 10g drozdia a uvidime, co sa stane. Snad mi to neprekypi a nebudem drhnut pekarnicku :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.7.12 13:21

@Kallkapa no ale zakladatelka dává sušené droždí, tam se dává jiné množství než u čerstvého

@albao vody mi přijde celkem dost. A razná mouka je prosím co? :oops: To je žitná nebo pšeničná? Pojivost těsta záleží i na obsahu lepku, největší má pšeničná mouka, asi ta obyč bílá tuším. Špaldová má nižší obsah.
Jinak mi přijde, že pekárna zkrátka produkuje drobivější typy chleba, když jsem si tam stejný recept, co jsem předtím nechala pekárnu i upéct, dala jen zpracovat a vykynout a pak dala upéct do obyč trouby, tak se tolik nedrolil (navíc kůrka byla o něčem úplně jiném :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
9.7.12 13:22

Hm… jestli to spíše nebude tou celozrnnou moukou. Já tedy dávám 80 procent celozenné a 20 procent chlebové a nedrobí se mi. Podle české normy je celozrnný chleba celozrnný právě pokud má 80 procent celozrnné mouky a více. Neviděla jsem v obchodech žádný, který by byl 100procentně celozrnný právě proto, že celozrnná mouka špatně kyne… Samozřejmě s výjimkou takové té černé zdravé hmoty, které já tedy chleba neříkám :-)
JInak já dávám na půlkila mouky (300g pšeničné - 80 procent celozrnné a 20 procent chlebové, 200 g žitné - 80 procent celozrnné a 20 procent chlebové) 350 ml teplé vody, lžičku a půl octa, dvě lžičky oleje, lžičku cukru, dvě lžičky soli a jednu lžičku droždí, 4 lžičky kmína a zrní podle chuti poměrně dost…
Jo a s množstvím droždí se to holt musí vychytat. Kamarádka dělá ten samý recept jako já a dává 1,5 lžičky droždí. Obě pak máme stejný chleba já s jednou lžičkou a ona s 1,5 lžičky :nevim: Myslím, že na to má vliv také teplota a vlhkost v bytě apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
9.7.12 13:36

Peču v troubě, ale myslím najisto, že je to vodou. KAždá mouka je trochu jinak suchá, do pekárny vody radši troch u víc, tam ení riziko, že se ti to zozteče :) Teď jsem objevila skvělou věc, v prodejnách se zdravou výživou mívají sušený kvásek. Je na tomm i recept a má to výbornou chuť domácího „obyčejného“ chleba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
9.7.12 13:38

@Gladysražná je žitná. Ta obecně špatně kyne, ať celozrnná nebo ne a roztéká se. Čím víc jí v těstě je, tím reaguje nepředvídatelněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
9.7.12 13:44

@Gladys jej prepac, zitna, samozrejme :P
Hej, zitna je horsia, viac droli, ale muz ma zitny chlebik rad, tak ju tam davam, ale teda neviem, cim to vyvazit aby sa to zlepilo :think: Alebo skusim menej zitnej aby sa viac zlepil? Alebo ten ovos dam prec? :think:

@Mafina5 hm, takze by som zacala aj ja miesat trochu lepivejsej normalnej muky? :think: To by mohlo vyvazit tu zitnu! ;) :palec: Dobry napad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
9.7.12 13:49

Já tedy úplně bílou mouku do chleba nedávám. Dávám celozrnou a chlebovou. Ale je pravda, že ta pšeničná kyne opravdu výrazně lépe. Normálně mám poměr pšeniočné 300g a žitné 200 g, ale posledně mi žitná došla a tak jsem dala jen 100 g žitné a 400 g pšeničné a chleba byl o třetinu vyšší, než normálně. TAk zkus trochu té špaldové nahradit normální chlebovou přeničnou moukou a uvidíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
9.7.12 13:50

@Mafina5 hm, a to existuje aj normalne „chlebova“? :P :mrgreen: Tak som sa nieco priucila. Skusim pozriet v obchode, diky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.7.12 13:52

@albao jsem si to myslela, tam ten podíl lepku je opravdu mnohem menší, špaldovka má taky míň než pšeničná, když jsem četla nějaký recept ze špaldové, třeba koláč, tak tam bylo vždy, že je potřeba část dát pšeničné, aby to líp drželo.
Můžeš zkusit na úkor „zdravosti“ vyměnit špaldovou za pšeničnou, co to udělá. Na druhou stranu, pšeničná je všude, špaldová je chuťově podle mě lepší, pokud vám to x let nevadilo, že se chleba drobí, tak bych radši tolerovala drobení :mrgreen:
Ještě mě napadlo tam přihodit lžici škrobu, to by taky mělo zvýšit pojivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí