Chorvatsko 2013, musí být pas?

4666
29.6.13 10:17

Chorvatsko 2013 musí být pas??

Ahoj
mám dotaz. Musí mít letos dítě do roku při cestě do Chorvatska svůj vlastní pas??Někdy jsem slyšela že snad ne, ale nechci to riskovat a pak to řešit na poslední chvíli. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
29.6.13 10:22

Nemusí, ale musí mít svou vlastní občanku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27008
29.6.13 10:30
@skoromamuška píše:
Ahoj
mám dotaz. Musí mít letos dítě do roku při cestě do Chorvatska svůj vlastní pas??Někdy jsem slyšela že snad ne, ale nechci to riskovat a pak to řešit na poslední chvíli. díky

My byli na matrice minulý týden a malému taky museli nechat dělat pas.Je mu 9 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
29.6.13 10:30

Určitě musí pokud mu ještě nebylo 15 a nemá vlastní občanku. Mladší děti musí mít vlastní pas ať s nimi jedeš kamkoliv za hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
29.6.13 10:35

Měla by stačit občanka, jako u dospělého, ale známí říkali že s tím měli problémy a nechtěli je pustit, ikdž nakonec pustili. Radši bych udělala pas, stojí o 50 kč víc než občanka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
29.6.13 10:38

@skoromamuška dítě mladší 15let musí mít vlastní pas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21618
29.6.13 10:40

Musí mít pas nebo občanku jako kamkoliv jinam do zahraničí. oboje trvá stejně dlouho na vystavení, pas je univerzálnější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
29.6.13 10:48

@skoromamuška Ano musi mit pas, taky jsme ho nechali delat…a bacha, nekdy ani pro dospeleho do CHorvatska nestaci jen obcanka, zalezi pres co se jede, jinak my mame pro prcka i obcanku, kdyby jsme chteli jet do Polska treba :lol:

Cestovní pasy a doklady

Do všech členských zemí Evropské unie a do některých dalších zemí Evropy (Švýcarsko, Norsko, Rumunsko, Chorvatsko) je možno cestovat pouze s občanským průkazem. Ale pozor jednotlivé země mají různé předpisy pro to, který typ průkazů uznávají. Do všech zemí lze cestovat s průkazy vydanými po roce 2000. Některé akceptují i starší, ale raději se před cestou informujte.

Vstup do Chorvatska je na platný cestovní pas, přičemž chorvatské orgány požadují, aby platnost cestovního dokladu byla minimálně na dobu pobytu na území Chorvatska. Vzhledem k tomu, že Chorvatsko umožňuje vstup na své území i na základě předložení občanského průkazu občana ČR, lze jako cestovní doklad k cestování do Chorvatska fakticky použít i občanský průkaz ČR. S ohledem na skutečnost, že jde o jednostranné opatření jiného státu, nemůže Česká republika nést odpovědnost za aplikaci tohoto jednostranného opatření, popřípadě za komplikace, které by mohly vzniknout při vstupu nebo pobytu na území tohoto státu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto nadále doporučuje při cestách do Chorvatska použít platný cestovní pas ČR. Pozor! Pokud pro cestu do Chorvatska použijete občanské průkazy, Vaše děti do 15 let musí mít vlastní cestovní pas!

Příspěvek upraven 29.06.13 v 10:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
29.6.13 10:51

Já si myslela, že musí být pas, když není v Schengenu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
29.6.13 11:26

@Žirafátko Od 1.7. 2013. jsou v Evropské unii. Může se vycestovat na občanku - všichni od 15ti let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
29.6.13 11:31
@kometa32 píše:
@Žirafátko Od 1.7. 2013. jsou v Evropské unii. Může se vycestovat na občanku - všichni od 15ti let.

ja si myslim, ze neni. Od 1.7.2013 je v EU, ale v schengenu bych rekla, ze jeste nebude. Bulharsko a Rumunskou jsou v EU uz nejakou dobu a v Schengenu jeste nejsou.

edit- mezitim se puvodni prispevek zmenil na spravne zneni s EU ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
29.6.13 11:47
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
29.6.13 12:08

@Ali-Ali já si říkala, to je bordel, takhle to měnit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
29.6.13 13:25

Od července je CRO v EU, což všude uvádí, že můžeš na OP, ale v schengenu skutečně nejsou, takže já doporučuji jet i dospělým na pas, protože nevíš na jakého troubu kde narazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí