Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,
Máte někdo zkušenost s dovolenou v chorvatsku?? jaké jsou ceny a kde je to nejlepší pro dítě?
Chystáme se autem a zatím nevíme kam.
Naši příbuzní jezdili do soukroma do Brely ve střední Dalmácii a bylo to moc fajn. Jednou jsem s nima byla i já a moc se mi tam líbilo.
Taky jedeme do Brely. Je tam nadherne. Od nas (jizni cechy) je to zhruba 1000 km, z toho 600 po uzasne nove dalnici.
Právě že ta cesta už není zdaleka tak hrozná, jak to bývalo než dostavěli dálnici. A Brela mi přijde bezva i pro malý děti, jsou tam pláže stíněný borovicema, hezká promenáda podél moře, můžeš se vlastně tak dostat až do Bašky Vody. A pohled na to skalisko v moři se mi celou dobu neomrzel.
Super pro děti je to na Bašce ostrov Krk. My letos jedeme ještě o pár km dále na ostrov malij lošin tam to je taky pro děcka dobrý…
Pas pro dítě musí být!! Pokud máš ale ty pas tak si ho tam můžeš nechat zapsat, ale u nás to prý dlají strašně neradi! Hlavní je to, že si musíš nechat vyřídit potvrzení o státním občanství a k tomu potřebuješ svůj RL prckův RL otcův RL a RL někoho z prorodičů což mi přijde jako největší kravina
Dneska jsem to zařizovala jedeme do chorvatska ve středu a dělala jsem si ten rychlopas naštěstí mi ho udělali na počkání ![]()
Michaelakkk píše:
Pas pro dítě musí být!! Pokud máš ale ty pas tak si ho tam můžeš nechat zapsat, ale u nás to prý dlají strašně neradi! Hlavní je to, že si musíš nechat vyřídit potvrzení o státním občanství a k tomu potřebuješ svůj RL prckův RL otcův RL a RL někoho z prorodičů což mi přijde jako největší kravinaDneska jsem to zařizovala jedeme do chorvatska ve středu a dělala jsem si ten rychlopas naštěstí mi ho udělali na počkání
Míšo, prosím tě, na kterém úřadě se to potvrzení o státním občanství prcka vyřizuje?
Děkuju ![]()
Michaelakkk píše:
Dorničko na matrice krajského úřadu…
Děkuju moc, jsem z Prahy, tak zkusím matriku Prahy 9, maximálně mě pošlou jinam
Ten RL prarodiče mě fakt dostal - no, ještěže tchýně je v Praze, naši jsou trochu z ruky, na Moravě ![]()
Dornicko - No jako já ho neměla vid! Ta ženská stropila scénu., že mi to potvrzení jinak dát nemůže. Tak jsem se jí ptala a co kdyby naši žili v Americe? nebo byli mrtví? no a on na to, že bych ten list stejně potřebovala, ale nenechala jsem se odbejt!! A ona si zavolala na matriku, tam kde se mamka narodila vše si zjistila a potvrzení mi dala!! jako by jí nestačilo, že mám své rodiče napsané v rodném listě já!! jako fakt jsem to taky nechápala
prej se to zjišťuje podle předků, ale když se narodí dítě tobě a jsi národnosti české automaticky má po tobě českou národnost!! no prostě ÚŘADY BYCH ZRUŠLI!! Anebo bych na místa úředníků dosadila lidi, co tomu rozumí!! ![]()
Doporučuji ti si předem zavolat na matriku a zeptat se jestli se to vydává u nich nebo jinde aby jsi nemusela zbytečně já šla zbytečně k nám na matrku a poslali mě právě na krajskej úřad…
Míšo - máš recht, úřady jsou na pěst, tedy většinou
Raději na tu matriku zavolám. Díky!
Míšo a to jako fakt musí být? Není to jenom, když jede dítě s prarodiči bez rodičů? To by byl RL prarodičů logický… To teda hledím, jdu se na to podívat… My teda asi letos nikam nepojedeme, ale člověk nikdy neví ![]()
Tady o tom teda nic nepíšou
Odkud je ta informace? Stejně tak tam píšou, že když je dítě zapsané v pase, tak mít svůj nemusí. Když je zapsané v občance a rodič na ni cestuje, tak jo ![]()
A taky hledím, že někde nechtějí zapisovat děti do pasu, mně Samíka zapsali bez řečí ![]()
Anguo to, že potřebuji rodný list prarodičů mi řekla ženská na matrice!! volala jsem mámě kvůli tomu no já jí taky říkala jak na to přišla, že to nikde nepíšou!!
no a ona že ona si to nevymyslela, že ona o tom nic neví
no na pěst..
A ano osvědčení o státním občanství musí mít všichni nebo se na to nikdo neptal? ![]()