Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky je tu někdo kdo chová agamy vousaté? Zajímá mě jestli mám teď když je takové teplo pouštět vyhřívací kámen? A pak máte pro ně tu uvb zařívku? Děkuji za rady
Chtělo by si nejdřív něco nastudovat o chovu agam, než si jí rovnou pořídit. UVB zářivka je nutná, bez ní nemůže agama vstřebávat potřebné vitamíny a dochází k řídnutí kostí, za nějakou dobu ZEMŘE!!
Na nejteplejším místě v teráriu má být 45'C na nejchladnějším 27'C. Takže i když je horko, musí být nejteplejší místo v terárku vytápěné.
Je spousta stránek o chovu agamy vousaté, tam se najdou cenné informace spíš, než na emiminu.
EDIT: UVB záření je i z přímého slunce, takže ideálné vzít agamu na balkon, nebo ven a nechat jí pěkně na sluníčku nahřát
@weddiene Tak já jsem samozřejmě o nich četla, děkuji za připomínku. Každý mi ale právě říká něco jiného, takže se ještě ptám. Děkuji
Tady je odkaz na super chovatele http://agama-vousata-kody-wiky.webnode.cz/ na jeho stránkách je vpodstatě všechno a kdyby bylo potřeba, určitě rád poradí. Nemyslela jsem to ve zlém, ale vím jak dopadne agama, co má špatnou péči.
Mohu se zeptat chci si pořídít Agamu jaká je spotřeba elektriky přítel mi tvrdí že je to strasně moc tak se ptám at vím kdo ma pravdu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné k mé agamě (samice) má zhruba 45cm a chtěl bych k ní přidat kamarádku je to možné jestli by nebyly nějaké problémy samozřejmě že koupím stejné velikosti taky zhruba tak 40-45cm děkuji za odpověď nashledanou.
![]()
Agamy by meli být spolu od mala a to dve samice a samec. Takhle bych to nedoporucila duvod zabití sikana
@Martin78 píše:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné k mé agamě (samice) má zhruba 45cm a chtěl bych k ní přidat kamarádku je to možné jestli by nebyly nějaké problémy samozřejmě že koupím stejné velikosti taky zhruba tak 40-45cm děkuji za odpověď nashledanou.![]()
Dvě samice určitě můžeš. Pohlídej si, aby odpovídaly rozměrově, to je opravdu hodně důležité a počítej s tím, že se ti může stát, že je bude nutné na stálo nebo na určitou kratší dobu rozdělit. Tzn. je dobré mít v záloze náhradní terárium, které v případě neshod můžeš použít. Jinak se dvě samice běžně chovají ![]()
U nového zvířete taky nezapomeň na karanténu, když je budeš dávat k sobě. A zkontroluj si velikosti terária, dvě agamy už vyžadují poměrně dost prostoru.
@barca.hrosik píše:Šikana a zabití hrozí kdykoliv, i když spolu jedinci vyrostli a i když se chovají v modelu 1+2. Nemyslím si, že to v konečném důsledku udělá takový rozdíl. Naopak se běžně stává, že mláďata, která vyrůstají spolu v dospělosti dorostou do různých rozměrů a nastane problém. Takto je situace mnohem snáz kontrolovatelná i z pohledu přesného určení pohlaví a odhadu charakteru. Jinak ve výsledku je tam riziko velmi podobné a při chovu více zvířat je nutno vždy počítat s možností, že si nesednou, nezávisle na tom zda jsou spolu od mala nebo někdo přichází později.
Agamy by meli být spolu od mala a to dve samice a samec. Takhle bych to nedoporucila duvod zabití sikana
Dvě samice také nejsou problém, 1+2 se doporučuje spíše kvůli samci, který v modelu 1+1 může vyvíjet na samici neadekvátní tlak vzhledem k tomu, že obvykle bývají výrazně dominantnější a aktivnější. Pro dvě samice se ale v podstatě nic nemění, pokud by spolu nevycházely, nevycházely by spolu ani v 1+2 nebo v jakékoliv jiné variaci 1+x.
Dobrý den chtěla bych se zepata máme samečka agamy vousate je mu 8 měsícu a už víc jak týden nežere…Jinak je ted takový klidný často spí a zahrabavá se…Zimovat by měli jedinci, až od roku…ale trápí mně to že nic nežere to jsme ho vážili 1.9 měl 336gr a dnes 326gr… Tak nevím..a prosím o radu…Děkuji
@zuzu2č co jste zkoušeli dávat? Nežere že ani nereaguje na to? Nedá si ani zelené? Jaká je teplota v teráriu, jak často se svítí? Na zimování už je dost starý (obecně doporučeno 10 - 12 měsíců jako ideál, ale ty 8 měsíční už bývají v pohodě, případně to můžete protáhnout ještě o měsíc „násilným“ zvýšením teploty, prodloužením dne apod. a samotné zimování zkrátit. Tak jako tak bude potřeba ho pravidelně hlídat. Vyprazdňoval se? Zkus vykoupat, před případným zimováním je to stejně potřeba udělat.
Jinak vzhledem k počasí venku bych to viděla na pokus o zimování pokud do té doby jedl normálně. Ten úbytek zatím není tak hrozný. Úbytek váhy cca 20 - 40g za čtvrt roku zimování je běžný, tudíž zatím si myslím že není nutné plašit.
V podstatě máš dvě varianty, pokud mu jinak nic není a předtím mu nic nebylo, můžeš nastartovat žárovky, vykoupat aby ses ujistila že nemá třeba zácpu apod. a nechala ho napít a snažit se zimování oddálit na listopad. A nebo ho teď nechat třeba 1 - 2 měsíce v klidu, postupně přejít na zimování (předtím stejně nutno vykoupat), sledovat a pokud by náhodou začal skokově ubývat na váze, tak postupně ukončit zimování a zkusit rozkrmit. Ale mohl by si klidně i odpočinout a být v pohodě bez nutnosti to ukončovat nějak výrazně dřív.
Jo zkoušeli jme dávat všechno zelené a šváby, cvrčky atd jen olizne jazykem a nevezme si šváby už začala trošku sledova, ale vzít si nevezme v terarku svítíme od 7,00 do 19,00 a teplota je 26 až 28c jak kdy, ale on většinou leží pod tepelným světlem ale je večer třeba cca 17,00 a on že stočený v koutku a pospává… Jak cca tepla má být ta koupel???
Můžete ještě zkusit sarančata. Je to dost osvětlené? Nemůže tam mít zbytečně tmu?případně obalujete to v něčem? Může mít po krk toho prášku, tak bych mu dala čisté. V kolik zkoušíte krmit? Jaké má UVB a jak staré? Ta koupel v podstatě jak pro mimčo, mělo by to být příjemně teplé když ponoříš ruku (ne horké) ve výšce tak aby mohl pobíhat po dně, neutopil se a voda mu zakrývála břicho a skoro až na záda. Případně ho můžeš podpořit že mu jemně můžeš masírovat břicho.