Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer,
dcera si za vysvědčení přinesla domů myšky. Mají velký bejvák, daří se jim u nás dobře. Ve skupině je jeden samec a zabřezl nám dvě samice. Jedna samice porodila před týdnem pět holátek a druhá samice je jak žok, takže to čekáme každým dnem. Nicméně dnes jsme přišli ke kleci a ta těhotná žrala mládě té první
, když jsme se pořádně zadívali, tak v hnízdě zbyly už jen dvě mláďata. Hned jsme jeli koupit další klec a matku s těmi zbývajícími mladými jsme odstavili. Ale v žádné příručce o takovéto situaci nepíší, vůbec nevím, jestli jsem udělali dobře… Je tu, prosím, nějaký chovatel, který by nám mohl poradit? Proč je ta těhotná zabíjela? Dělá místo pro svá vlastní mláďata? Jídla mají dost, nestrádají v žádném ohledu.
Děkuji za radu, pokud někdo bude vědět…
![]()
Ja mela krecky kdyz jsem byla mala a krecice porodila mladata a vsechna je sezrala tak nevim… asi se to proste obcas stava, nebo jestli mela malo pestrou stravu..? ![]()
Jestli žrala od hlavy, tak bylo mládě pravděpodobně mrtvé. Ale není to nic neobvyklého, u hlodavců se často stává, že dospělí jedinci požírají mláďata.
@Tableta Hlavu žrala jako poslední, fuj. Stravu mají pestrou, řekla bych…
Kdyby je sežrala matka, tak bych to asi i pochopila, ale žrala ho ta druhá březí samice…
Žraní mláďat může být důsledek stresu - matka nesmí být rušená. A rozhodně na odchov je potřeba soukromí - pohromadě můžou být snad jen džungaráci ![]()
Já bych ty matky oddělila, i od samce. Přijde mi logické, že ta těhotná zabije mláďata jiné samice, s kterou je zavřená v jednom terárku. My jako děti měly morčata a pamatuju, že ta březí samice útočila i na samce, když byla těhotná. Uklidnila se, až jak byla sama. Co vím, tak třeba u vlků většinou přežijí jen mláďata alfa samice, všechna ostatní obvykle ta alfa samice zabije. Myslím, že to byl pro ty myši velký stres, být tam takhle po kupě v omezeném prostoru.
Brezi samice a cizi mladata. To nemohlo ani nijak lip dopadnout. Samice musi byt sama. Cizi mladata v hnizde jsou kukacky. Pokud by je zrala sama matka tak ma duvod banalni, mrtve mlade, mlada samice, nemocné mlade, ci balnalni nedostatek bilkovin. A pozor na brzke vrhy hned za sebou, to samice tez sezere mlade protože nebude dost vitalni aby je uzivila. A taky je sezere kdyz se cítí v ohrozeni. Staci jen hloupe sahat do hnizda v pritomnosti mysi a holima rukama. I ochočena mys ma sve pudy.
Kdyz se chovaj mysi, respektive mladata jako krmne tak se mladata odebiraji ihned po vrhu a mrazi. A zere se to tam porad. Je jich totiz kolikrat spousta v jednom hnizde, takze to nejde uhlidat.
Ok, dekuji za rady. Mame pet mysi v kleci metr na 50cm, mista je tam i pro slona, ale asi byla chyba mit dve samice brezi takhle brzy po sobe. Snad uz bude nyni vse v cajku ![]()
Dobrý den taky bych potřebovala poradit. Mám jednu celkem ještě malou černou myšku. Byla jsem týden na dovolené. Můj bratr mi jí sem jezdil krmit, dávat vodu, měnit podestýlku a seno. Jenže když jsem se vrátila zjistila jsem že myška začala pšíkat a ztrácet srst. Hledala jsem si o tom něco a mohlo by to být něco že má roztoče v srsti. Hrozné se o ni bojím protože je hodná, nekouše a prostě je to můj miláček. Proto se ptám jestli tu není nějaký chovatel co by mi poradil jak to vyléčit. Předem moc děkuji za odpovědi.
@kacyynka veterinář, musí taky identifikovat o co se jedná, můžou to být roztoči, svrab a nebo plísně. A to náhodným střílením na netu nevyresis a můžeš nadělat víc škody.
@Icestar píše: Žraní mláďat může být důsledek stresu - matka nesmí být rušená. A rozhodně na odchov je potřeba soukromí - pohromadě můžou být snad jen džungaráci
No to teda nemůžou 🤦🏼♀️ Křečci musí být po jednom ![]()