Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Najde se tu někdo, kdo chová ovce a má trochu zkušenosti?
Zajímaly by mě zkušenosti s odchovem jehňat, konkrétně v jakých podmínkách ovečky s jehňaty máte? Zda nějakou uzavřenou stodolu, napůl uzavřený přístrešek apod…Máme trochu problém s jehňátky, tak hledám více informací, budu ráda za každý příspěvek ![]()
@Verca1989 ovečky jsme už zrušili… První zimu měly velkou dřevěnou boudu s otvorem, který byl na noc v zimě zakrývaný starou dekou, další zimu byly už jen pod přístřeškem se šikmou střechu, ze 3 stran krytým… a rodily v únoru do sněhu
. Chovali jsme Merinolandschaf a Sufolk, na jaře jsme vlnu ostříhali, aby do zimy dorostla a měly pak dobrou izolaci ![]()
U nás soused ma ovečky v malém domečku pěkné na slame. Přes den se pasou, v noci je ustáji. Ovce mladé vyvedou samy ven.
@Verca1989 my je na zimu zavíráme do chléva, ovce s jehňaty „separujeme“ od berana
My je máme v takovém zděném domečku na slamě…přes zimu na seně a slámě..tď se jim bude dělat i na zahradu vyběh
Děkuju, přesně to jsem potřebovala vědět. Máme plemeno suffolk, 3 ovečky.
Máme dřevěnou salaš, ze všech stran jsou stěny, jen na jedné straně je průchod o šířce cca 1,5metru, jinak mají pod sebou normálně slámu ale spíš polehávají venku. Jde mi o to, že v neděli jedna ovečka porodila 2 krásný jehňátka, vše bylo bez problémů, už je zkušená, takže se hned starala, jehňata se hned snažila pít, chodit…a ráno jsme přišli a obě jsme našli mrtvý, nejde mi do hlavy, co se stalo. Tchán do nás furt hučí, že zmrzly ale mě to přijde jako blbost, chovatel, od kterého ovce máme má ovce ve stejných podmínkách a žije na Vysočině, kde je chladněji než tady.
Ovci jsme se pokoušeli dojit, aby to nezatvrdlo ale nic se nepodařilo dostat ven, je možné, že by neměla vůbec mléko a kvůli tomu jehňátka umřela?
To se občas stává, my jich mame momentalně 25,každej rok mají mladý a vždycky nějaký uhyne, bud ovce nemá mléko, nebo ho ma malo a krmi jen jedno a druhý odstaví apod…
No tak snad to bylo opravdu tím. Zatím jsou jen samé problémy, čekáme na porod druhé ovce, ta už pro změnu týden leží, nechce, nebo se spíš nemůže ani zvednout, moc nechce jíst ani pít, veterinář tu byl a tvrdí, že má ještě čas, že není otevřená a že zatím se zdá vše ok, dostali jsme pro ni nějaké vitamíny, tak jsem zvědavá, jak tohle dopadne, vůbec se mi to nelíbí ![]()
@Verca1989 loňský rok byl hodně špatný a odchovali jsme jen od dvou ovcí a dvou koz, rok před tím jsme měli 12jehňat a 6 kůzlat… Určitě nezmrzly. problém bude jinde- už to, že další ovce leží není vůbec dobře… Ovce lehá až těsně před porodem, z naší zkušenosti…My jsme měli v loňském roce dokonce náš chov zařazený do výzkumu na vet. univerzitě v Brně…jezdili k nám 2 měsíce (unor a březen), brali krev, očkovali, dělali ultrazvuky…nic nezjistili
My sami jsme po několika potratech oveček i koz a porodů mrtvých mláďat a dalších úhynech pojali podezření na tu novou infekční nemoc ovcí, ale z pitvy se nepotvrdilo
. Takže jeden velký otazník. A stejné problémy měli vloni okolní chovatelé taky- úhyny mláďat i dospělých…
Vyborna skupina na FB Chov ovci a koz. Mozna by vam tam poradily, pokud tam jeste nejste.
Nám tento rok. taky jehňátka zemřela…bud při porodu…nebo jestli je kopla nějaká ovce že je nechtěla pustit k sobě..nebo mlíkem..jooo to nevíme..teď máme zatím 7 jehňátek..ještě čekáme i na kůzlatka..tak sand se zadaří ![]()
Hezký den ![]()
náš dědeček chová již řadu let ovečky, má na ně dřevěný domeček s pžístřeškem, aby i při nepřízni počasí mohly pobývat venku. A ten domeček má ještě posazen v takovém výběhu oploceném a jinak je samozřejmě pouští ještě na pastvu na louku.Na noc se vrací do domečku.
Jako velkou novinku nám ted hlásil, že pro ně našel dobré krmení, které jim moc chutná a prospívají po něm ![]()
krmiva-energys