Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje sestra chodila přími po palcích cca do 7-8 let od mala a vše je v pořádku vždy nám říkala že je baletka
![]()
Pokud tak chodí občas, není potřeba řešit. Pokud by tak chodila stále, tak řešit, ale fyzioterapeutem nebo ortopedem. Autismus ![]()
Kdyby to byl autismus, tak ve 3 letech už pozoruješ hodně jiných zvláštností, než jen chození po špičkách. Pokud jinak normálně komunikuje, hraje si atd, tak se o autismus nejedná.
Moje dcerka chodila po špičkách do 5let, potom to vymizelo
Teď je jí 7let a v pohodě
Já začala chodit v tom věku také po špičkách, přišli mi na ADHD. Zašla bych pro jistotu k psychologovi
.
Pokud se jinak chová normálně určitě bych se autismu nebála a zašla si pro doporučení na rhb.
@Nikol79 píše:
Kdyby to byl autismus, tak ve 3 letech už pozoruješ hodně jiných zvláštností, než jen chození po špičkách. Pokud jinak normálně komunikuje, hraje si atd, tak se o autismus nejedná.
Zas tak úplně ne. Sestřenice má kluka, teď je mu 11 a kolem tohohle věku taky chodil jen po špičkách. Postupně se začaly přidávat další projevy, ale ne nijak výrazné. V Motole až po několika vyšetřeních mu byl v cca 7 letech stanoven atypický autismus.
Znak autismu by to být mohl, ale pokud se malá chová jinak normálně a je přátelská, usměvavá, hraje si s dětmi a normálně komunikuje, tak bych se toho nebála. Já jsem chodila po špičkách, když jsem si hrála na princeznu ![]()
My sme mneli v rodine stejny problem tesne pred 3 rokem ale nastesti tak kluk chodil asi jen rok a ted uz chodi normalne tak verim ze to u vas taky ustane ![]()
@Svistice dekuji za tendle nazor to mne teda vubec nenapadlo a sem rada ze vim cemu se popripade do buducna vyvarovat ![]()
@Petrajtjv píše:
Moje dcerka chodila po špičkách do 5let, potom to vymizeloTeď je jí 7let a v pohodě
Ahoj. Muzu se zaptaz? chodila tak porad, nebo jen obcas? Nam tak syn chodí furt. V srpnu mu budou 4 r. Pred rokem nas Detska dr poslala jen k ortopedovi.
Podle nej ma hypermobilni klouby a hlavne kolena. navic, kdyz k sobe da kolena, tak se mu neschazeji kotníky, takze uz i trochu do x. Po špičkách chodí pry kvuli tem kloubem. Zmírňuje tak otresy pri dopadu, ktere jsou pro nej vice neprijemne nez pro ostatni, ktere jsou pri došlapu na patu silnější. Cvičením se to
Pry srovná. Akorat, ze syn takhle chodí cim dal vic. I venku v botech. Pomalu mi prijde, ze uz ani neumí chodit normalne. A celkove z toho začínám mit docela uz strach. Jestli je vse ok a jestli se to vubec nekdy srovná. ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda s tím má někdo zkušenosti. Když byla mamka na náštěvě, tak mě začala strašit s tím, že to chození po špičkách není normální, že to může být autismus. Já tomu nepřikládala nějak velkou pozornost, ale teď už mě to docela trápí. Čím to může být. Malá je usměvavé a přátelské dítě. Nikdy žádné problémy
Mám s tím zajít doktorovi nebo to neřešit?