Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
zajímají mě vaše zkušenosti s chřipkou skupiny A. A také rozdíl mezi „A“ a „B“ a další, pokud jsou.
Dcera dva dny teplota do 39, srážíme co 4 hodiny. Nechuť k jídlu. Zvládla by jen sladkosti.
Ošklivý kašel vlhký. Dnes diagnostikována ze stěru z nosu chřipka A. No sotva jsem došli od Dr, tak jsem odpadla i já. ![]()
Všem, kteří prožívají něco podobného, ať je brzy lépe.
Příjemný večer.
Průběh těch chřipek A a B se moc neliší. U B jsou někdy i střevní potíže, ale není to pravidlem. Dcera měla vloni chřipku A - horečka jeden den, tak týden kašel. Letos B a horečka 3 dny, kašel má už 2 týdny a docela dlouho byla unavená. Co vidím lidi v ordinaci, tak je to vesměs podobné. I U chřipky A i u B mají někteří horečky třeba týden, kašel, bolesti hlavy, bolesti svalů, bývá pak i únava.
Ta chřipka A má pandemický potenciál, umí mutovat (přes prase a ptáky) a tím se může stát, že může přijít úplně nový typ, který způsobí těžkou epidemii nebo pandemii. To chřipka B neumí. Letos je chřipky A i B hodně, u nás je víc chřipky B.
@Lucka1111 známý říkal, že u nich v práci je běžné, že má někdo Ačko, vyléčí se, je dva dny v práci a chytne béčko.