Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj pri kazdem nachlazeni nebo ryme se mi spusti takova ta zadni ryma.Ted dokonce i po koupani v bazenu citim ze to zase neni ok.Mel nekdo stejny problem? Vyresili jste to nejak? Tentonpriblem mam uz od rijna. Za normalnich okolnosti je jedna nosni dirka i hur pruchozi. Pomuze laserova mukotomie nebo musi byt nejaky jiny chirurgicky zakrok?
Kortikoidy do nosu jsem nechtela uzivat dlouhodobe ale samo se to asi bohuzel nezlepsi ![]()
Já jsem to tak měla tak nějak odjakživa, kortikoidy nezabraly, mukotomie by v mém případě neměla smysl. Pomohla až operace přepážky a dutin. Měla jsem vybocenou nosní přepážku a nějak abnormalne tvarované dutiny. Od operace a sice pořád rýmu, tak jako před ní, ale zánět dutin jsem ještě neměla, nemivam ani ucpaný nos. Prostě jen normální rýmu. Zajdi na ORL a uvidíš, co se dozvíš.
Tímto trpím už řadu let, od té doby, co mi prvně rozřezali krk. V zimě je to horší, to si stříkám kortikoidy, v létě je to trochu lepší, teď jsem byla u moře a tam paráda, žádný ucpaný nos, žádné hleny. Jsem tři dny zpět doma a už se mi to zas vrací. Navíc mě už rok a půl trápí suchý kašel, začalo to po covidu a nikdo mi s tím neumí pomoct, už jsem zběhala kde co (gastro, ORL, alergologie). Takže smrkám a kašlu jak tuberák v podstatě většinu času, je to pěkně obtěžující, i pro okolí, které samozřejmě neví, o co jde, a myslí si, že jsem nakažená bůhvíčím.
![]()