Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Čaukyy, už si opravdu nevím rady, tak zkouším napsat sem. Trpím na opakované záněty močáku a vaginální infekce. Cca ve 12letech jsem poprvé prodělala zánět močáku a následně jsem měla 2× bakteriální vaginózu (zpúsobenou bakterií E. Coli). byla jsem přeléčená Atb a od té doby byl klid. No jenže v 16 letech jsem si našla partnera (je mi 18 a jsem s ním do teď) a od té doby mě trápí neustálé záněty moč. Cest či vaginální infekce. Na začátku vztahu jsem hned prodělala zánět moč. Cest a následně infekce bakterií E. Coli, příčina byla nejspíš anální sex, jelikož to po mě partner stále požadoval. No a pak se mi tohle vracelo neustále cca po 4měsících. Pořád dokola jsem lítala po doktorech a dostávala Atb. Minulý rok na Vánoce a tenhle březen jsem jela na pohotovost s akutní zánětem moč. Cest, kdy jsem měla i krev v moči a bolest byla k nevydržení, že jsem pomalu lezla po zdech. V létě jsem byla kvůli výtoku na gyndě a tam mi zjistil ureoplazmata + masivní výskyt bakterie E. Coli (hygienu mám opravdu pečlivou, po každé stolici jdu hned do sprchy nebo se utřu vlhčeným toaletním papírem). Napadlo mě, jestli přenašečem není partner, tak jsem ho donutila jít na urologii. Překvapivé pro mě bylo, když v moči mu nic nenašli ani ve výtěru z moč. Trubice se mu nic nenašlo. To se celkem divím, protože ureoplazmata jsou přenosné sexem a mimo něj jsem nikoho neměla. Je pro mě záhadou, jak jsem to mohla dostat, popř. Jaktože to ode mě nechytil partner…….. no každopádně včera jsem začala pociťovat pálení při močení a následně se přidala opět krev v moči. Ihned jsem si dala rowatinex kapky (použila jsem je po 2. V životě), vypila jsem dost 100% brusinkové šťávy, urologický čaj a teplý polštářek na břicho. Dnes jsem se vzbudila a už mě to nepálilo, což mi přišlo divný, každopádně jsem zašla poprvé na urologii. Byla jsem cévkovaná a odběr z biochemky mi vyšel, že tam nemám nějaký velký zánět, ale mám tam nález zvýšených leukocytů. Na to mi lékař nasadil Urifos 3g, což by mělo být šetrné antibiotikum. Ve čtvrtek si mám dojít pro výsledky sterilní moče. Každopádně jsem už hrozně zoufalá z neustálých zánětů. Nejspíš mám po těch všech Atb rozhozenou vaginální mikroflóru, tak bych potřebovala něco doporučit. Slyšela jsem, že na ty moč. Cesty je dobrá lichořeřišnice, rowatinex a nebo blokurina. Máte ještě něco na doporučení? A taky nějakou prevenci proti těm zánětům pochvy. Používám šetrné intim. Mýdlo bez parfemace a taky čůrám po každém sexu ![]()
Ureaplazma se blbě léčí. Máš ji opravdu vyléčenou? Chlap byl určitě na stěru? Je divné, že by jsi ji měla jen ty. Na potlačení e-coli v organizmu je dobré Utipro, 2 balení na první kůru a pak po nějaké době opakovat. E-coli umí přežít v malém množství na sliznici močáku ATB léčbu a pak se znova pomnožit. Takže doporučuju brát lichořeřišnici a blokurimu dlouhodobě, aby se ty zbylé bakterie potlačovaly. Na vaginální prostředí je podle mně nejlepší gynimun rapid, první kůra 7 - 10 dní a pak každý týden jednu globuli preventivně. Gynella silver je taky dobrá. Můžeš i nějaké laktobacily, ale mně se to nikdy neosvědčilo.
Znám případ, kdy paní řešila neustálé vaginální záněty. Časem zjistila, že chlap chodí za chlapama a bez kondomu. ![]()
Ja bych vyhodila i to mydlo a vlhcene ubrousky. Kdybych to pouzivala ja, tak ze zanetu nevyjdu, protoze oslabena mikroflora.
@Chiara788 píše: Více
Zkusila bych užívat tinktury ze zlatobýlu a prevence před záněty můžou být i kapsle kurkumy… Něco si o tom načti…
@Anonymní píše: Víceureoplazmata mi byla zjištěna v červnu, na které jsem měla Atb, v sprnu jsem byla na kontrole a ještě tam byl výskyt, tak mi gynekolog předepsal další atb zároveň i na tu E. Coli. Zítra jsem měla jít na kontrolu, ale kvůli tomu zánětu močáku to musím nechat na příští týden
Podle mě by měl atb dostat i tvůj partner, když máš ty ureaplazmata, bude je mít také. Když řekneš doktorce, měla by ti je napsat i pro něj.
Nicméně bych s ním používala kondom, bohužel. Nevím, kde jinde než od něj bys je dostala
Zkus to třeba na půl roku.. jakože dočasně a uvidíš.
A pokud byl na výtěru, tak ať ti ukáže výsledky..co mu vlastně nabrali. Nejspíš mu ty urea ani nedělali nebo se tam zrovna neukázaly.. i když je má.
Bohužel často je to tak, že záněty močáku a ty další jsou u žen, když partner má sex i jinde. ![]()
Lichořeřišnici si určitě kup a ber deší čas. Plus nějaké čaje z bylinkářství na posílení urogenitální oblasti. A ten kondom.
A myla bych se vždy před i po sexu, partner také.
@cartera píše: Více
To jsem se ptala už hned na začátku, jestli by mi gynekolog pro partnera nemohl napsat atb, ale prý nemůže. Zkusím se znovu zeptat příští týden, tak uvidím. A nevíte, jestli jsou lepší kapky nebo tobolky u té lichořeřišnice?
tak já roky používám kapky od Jukla.. stojí teď kolem 70kč. Tobolky neznám.. teď koukám, že je teda pěkný výběr
Vypadají dobře, akorát s tím teda neporadím..
asi to chce načíst recenze.
Lichořeřišnici používám spíš jako doplněk, zabírá pomaleji. Vyloženě na něco akutního používám žlutou vodu. (kdyby tě to zajímalo, tak informace jsou na zlutavoda tečka cz) Cca před měsícem jsem si vyléčila zrovna zánět močáku s E. coli i bez ATB.. než mi přišly výsledky kultivace, tak jsem byla v pohodě.
Ty ATB, když jsi měla tolikrát, tak už máš rozhozenou imunitu.. a lehce ti sedají na sliznice znova infekce. To je začarovaný kruh.
@Cirrus fibratus píše: Více
O to si musím zažádat sama? Popř. Kolik tak může stát. děkuji