Chtějí rodné číslo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
22.4.18 09:46

Může si majitel kempu ve kterém si pronajmu a předem zaplatím chatu psát rodné číslo? Stalo se mi to loni. Kamarádka mi říkala že to určitě nesmí. Přitom si psala vše ode mě i manžela a chtěla ještě údaje o dětech. anonymně

• Citovat
  • Upravit
12007
22.4.18 09:48

Nevím, ale po mně dopředu chtěli akorát jména a data narození všech :think: Manžel taky říká, že by neměl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
22.4.18 10:46

Na rodné číslo nemá nárok nikdo kromě doktora. Nedala bych ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101682
22.4.18 11:06

Že si provozovatel ubytování dovolí chtít rodné číslo po ubytovaném, to vnímáte jako problém, ale to, že všichni podnikatelé museli dávat své rodné číslo komukoliv, kdo si u něco koupil, to je v pořádku? A to nemluvím o volně přístupných rodných číslech všech lidí, co vlastní nějakou nemovitost nebo jsou plátci DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
22.4.18 11:20
@j.a.n.i1 píše: Že si provozovatel ubytování dovolí chtít rodné číslo po ubytovaném, to vnímáte jako problém, ale to, že všichni podnikatelé museli dávat své rodné číslo komukoliv, kdo si u něco koupil, to je v pořádku? A to nemluvím o volně přístupných rodných číslech všech lidí, co vlastní nějakou nemovitost nebo jsou plátci DPH.

To přeci nikdo neříká, netřeba se hned čertit :nevim: Já bych ho taky nedala, podle mě na to nemá nárok - že si zkontroluje údaje podle OP, to ano, ale RČ určitě ne. A o tom, že ho podnikatelé musí dávat všem, kteří si u něj něco koupili, jsem upřímně nevěděla… Kam se to píše? A kde se dají najít RČ vlastníků nemovitostí? Docela by mě to zajímalo, jestli je tam taky máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.18 11:41

No tak snad stačí když si opíše jméma a adresy a kontakty. Ještě navíc když si psala data a místa narození a ty rodná čísla snad nepotřebuje ne? Stejně se chata předává takže si to vše zkontrolují a tel. na nás mají a hlavně když se ubytování platí předem tak je to přehnané né? anonymně

• Citovat
  • Upravit
15814
22.4.18 11:46
@Taka píše: že si zkontroluje údaje podle OP, to ano, ale RČ určitě ne

tak RČ je taky v OP :nevim:

tak ono dřív se RČ tolik nepoužívalo a všude se udávalo číslo OP. tak třeba v souvislosti s GDPR tahle doba zase nastane :nevim: u holky ve škole (na střední) už s tím začali - dřív před exkuzemi do podniků tvořili seznami se jmény a RČ (pro podnik, bezpečnostní důvody pro vstup do podniku nebo tak něco), teď po konzultaci s právníky tvoří seznamy se jmény a OP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101682
22.4.18 11:53

@Taka Je (resp. bylo, zrušil to ústavní soud) na každé EET účtence, a v katastru ho samozřejmě taky máte, pokud něco vlastníte, vyjede na každém výpise z LV (ano, ten stojí cca 50,– ale vyjedou ho každému, kdo zaplatí). A rodná čísla plátců DPH najdeš na netu v Aresu, resp. v rejstříku plátců DPH po prokliku. Sečteno a podtrženo mi prostě přijde směšné řešit, že někdo chce rodné číslo, když je defacto volně a veřejně dotupné, to to číslo OP už mi přijde horší, protože k tomu se hned tak někdo veřejně nedostane, to mi přijde zneužitelnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
22.4.18 11:58
@sagina píše:
tak RČ je taky v OP :nevim:

Pravda, to mě nenapadlo… :think: Ale je fakt, že u nás opravdu kontrolují, jen jestli to jsme my a datum narození - ať už jedeme kamkoliv (pod stan v kempu, chata, penzion - s (lepšími) hotely zkušenost nemáme). Vždy na ně vidíme a občanku máme do 10 vteřin zpět. Ještě se mi snad nestalo, že by si opisovali číslo OP nebo RČ. Nebo o tom nevíme :D Každopádně kdyby ho chtěli nadiktovat, moc by se mi to nelíbilo. S číslem OP mám menší problém než s RČ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
22.4.18 12:00

@j.a.n.i1 Díky za info. No do teď mi přišlo přijatelnější dát někomu číslo OP než RČ… Přestože jsem číslo OP někomu dávala snad jednou jedinkrát. Že bych situaci přehodnotila, jak to tak čtu? :mrgreen: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.18 12:33

Tak číslo OP to jsem neřešila. To si píšou automaticky i s tím rodným. To přece nejde aby si nenapsala ani číslo OP když si píšou úplně vše. anonymně

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.24 12:47

Ahoj, chci se zeptat, mám možnost účastnit se jednoho výzkumu - vyplňování dotazníků. Chtějí po mně rodné číslo a pak číslo účtu. Myslíte, že je to v pořádku? Jedná se o nějakou výzkumnou agenturu Simar.

• Citovat
  • Upravit
19789
30.10.24 16:32
@Anonymní píše: Více

https://simar.cz/

Tak - kterýkoliv zaměstnavatel po vás bude chtít nacionálie, jako rodné číslo, aby měl identifikováno, s kým má smlouvu a kdo mu odpovídá za kvalitu práce. Zaměstnanec, resp. smluvní strany, musejí být ve smlouvě jednoznačně identifikovány.

A číslo účtu bude chtít proto, aby věděl, kam má posílat peníze, ne? Leda, že byste to chtěla dělat zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.24 17:53
@eumedon píše: Více

to není zaměstnání. Je to klasické vyplňování dotazníků na internetu.

• Citovat
  • Upravit
15845
30.10.24 17:59
@Anonymní píše: Více

Záleží na typu smlouvy. Pokud je to na IČO, tak rodné číslo nepotřebují. Pokud tedy nejsi plátce DPH :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat