Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravím, v neděli jsme byli u kamarádky celý den, děti jsou malé, takže se občas napili i ze stejného pití.. Večer šla kamarádka koupat a jedno z dětí mělo první pupínky neštovic a teď už je osypane celé..
Jde mi o to, že jsme na pátek naplánovali opikacku.. A teď nevím jestli jít..
Jesli už to stejně chytil jak jsme tam byli a nebo tam raději nejít jestli to náhodou nechytil a chytil by to teď? Do školáky ještě nechodí
Osobně bych šla dobrovolne at se nakazí a má to za sebou, kdybych věděla kdo je má a hodilo by se mi to. Jinak neštovice jsou infekcni před vyrazkou ne?
V pátek bude pršet ![]()
Nicméně inkubační doba neštovic je 2-3 týdny, takže i kdyby to chytil, nic vám nebrání zatím fungovat normálně.
@hospodki píše:
Osobně bych šla dobrovolne at se nakazí a má to za sebou, kdybych věděla kdo je má a hodilo by se mi to. Jinak neštovice jsou infekcni před vyrazkou ne?
Ano, nejinfekčnější je dítě cca 2 dny před výsevem a prvních pár dní po výsevu. Taky proto se to vždycky prožene školkama, protože s pupínky už dítě necháš doma, ale předtím stihne nakazit půl třídy ![]()
Neštovice jsou nejvíce infekční před výsevem, takže pokud to dítě mělo chytit, tak je má. Cíleně bych nakazit nešla. No a na opékání bych účast zvážila podle složení osazenstva. Inkubační doba je až 21 dní. Pokud tam bude někdo s malými miminky, tak bych se domluvila, zda jim to nevadí.
No mi skoro před 3 týdny byly na venkovní akci. Holčička co jsme tam potkali ráno výsev.,.. Malá to asi nechytla.. protože nic. to pila te stejného pití, Tedy ještě nějaká šance, že to do soboty vyskáče je /to budou ty tři týdny) a mluví se o třech týdnech,
Jiné děti co tam byly tak tak nemají neštovice.
@unuděná s prsenim počítáme, mají velkou pergolu
teď fungujeme úplně normálně, ale jde o to že by sme vlastně šli k té kamarádce co má to osypane dítě.
Takže máme jít v klidu, protože už je pravděpodobně už u ní chytil v neděli.
@Anonymní píše:
@unuděná s prsenim počítáme, mají velkou pergoluteď fungujeme úplně normálně, ale jde o to že by sme vlastně šli k té kamarádce co má to osypane dítě.
Jako že ta kamarádka, které se teď vyselo dítě neštovicemi, pořádá v pátek grilování? To bych teda určitě nešla. A o ní si myslela svoje…
@nozu plánovali jsme to ten den než zjistila že je dítě osypane, bude to u nich doma, budeme napůl venku a napůl vevnitř, dítě horečku nemá..
A jediný další s dítětem tam budu já.
@Anonymní píše:
@unuděná s prsenim počítáme, mají velkou pergoluteď fungujeme úplně normálně, ale jde o to že by sme vlastně šli k té kamarádce co má to osypane dítě.
Tak asi ano, pokud to měl chytit, tak to chytil, ale nešla bych na grilovačku k někomu, komu tam leží dítě s neštovicema. I pro dospělé, kteří to prodělali, to nemusí být bez následků (pásový opar).
Záleží na tobě. 5 dní po výsevu už dítě asi infekční nebude. Pokud byste to měli chytnout, tak jste to chytili už v tu neděli.
No od toho dítěte mohou dospělí chytit krásný pásový opar. Já osobně bych tam nešla ani náhodou. Nechodím nemocem naproti dobrovolně. Stačí ty, které si člověk nalapá od nezodpovědných lidí nechtíc.
@Anonymní píše:
@nozu plánovali jsme to ten den než zjistila že je dítě osypane, bude to u nich doma, budeme napůl venku a napůl vevnitř, dítě horečku nemá..
A jediný další s dítětem tam budu já.
Kamarádka je docela střelec
Že dítě nemá horečku, neznamená, že jsou neštovice banalita. A nechat 5. den dítě lítat z domu na zahradu a zpět… ![]()
Zdravím, v neděli jsme byli u kamarádky celý den, děti jsou malé, takže se občas napili i ze stejného pití.. Večer šla kamarádka koupat a jedno z dětí mělo první pupínky neštovic a teď už je osypane celé..
Jde mi o to, že jsme na pátek naplánovali opikacku.. A teď nevím jestli jít..
Jesli už to stejně chytil jak jsme tam byli a nebo tam raději nejít jestli to náhodou nechytil a chytil by to teď? Do školáky ještě nechodí