Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, řeším teď velký problém. Máme kočku, která se chodí „vyvenčit“ na zahradu, běhá venku. Ale žrát a spát chodí domů, je to mazel. A dneska spala kočka v chodbě na koberečku. A já tam pak uklízela a najednou vidím pohyb malinké havěti, skok, skok. Obratně jsem to připlácla a chytla, pak jsem tu mršku ponořila do sklenice s vodou. A byla to blecha. Úplně mi bylo nanic, že máme něco takového doma. S kočkou chodíme na pravidelná očkování, má i ten obojek proti blechám. Ale co doma? Jak mám zabránit, aby se to ještě někdy vyskytlo? Vadí blechám třeba nějaké éterické oleje? Nebo co poradíte?
Díky moc
Jestli je kočka jediné Vaše zvíře chodící ven, musela ji přinést ona. Takže její obojek zřejmě už nepůsobí. Pokud bude účinně chráněná, nebude je domů nosit. Podívala bych se po jiném. Mám dobrou zkušenost s obojkem Foresto, ale je spousta dalších. Její věci vyprat na 60 a intenzivně vysávat. Pokud přes to najdete během pár dní další, asi už s Vámi bydlí déle a budete muset použít např. Biokill. Jeho použití ovšem předpokládá evakuaci Vaší i kočky na několik hodin a pak vytřít. Blechám zmar!
Měli jsme podobnou událost se psem, který je úplně normální gaučák, chodí se běžně venčit, ale žádné divočiny, žijeme ve městě, jednou byla na návštěvě na vsi, kde proháněla pouliční kočky, zřejmě odtud přitahla v kožíšku kámošku. Dostala kapičku za krk, obojek jí dávat nechci, ještě jsem našla pár zpomalených blech, ale za chvíli byl pokoj. Doma jsem neprováděla žádný extrémní úklid, ale ono tu není moc kam by se blecha schovala.
@VeruBorůvka píše:
A byla to blecha. Úplně mi bylo nanic, že máme něco takového doma.
Když si přineseš z lesa klíště, tak se ti taky dělá nanic?
Ach jo…
Pokud jsi ji zabila, ještě to nemusí být kalamita, možná nestihla nikde nic naklást. Jestli jich bylo, je nebo bude víc, bude to větší sranda…
Jak řečeno, chce to vysávat a prát do zblbnutí, blechy mají docela dlouhé generační cykly. Mrkni na wikipedii. Jsou i antiparazitika na prostředí, ale osobně vím jen o biokillu a ten je pro kočky jedovatý… Můžeš zkusit pohledat, ale bacha na účinnou látku permethrin, ten je fujky fujky. Nedávno tu byla diskuze.
U kočky pořešit efektivnější ochranu, pokud to půjde - nejčastěji spot-on.
A jinak přestat šílet, blechy jsou u zvířat normální - aspoň byly za našich let. Ne že bychom v tom nadšeně žili, ale bralo se tak nějak lidsky, že občas se ukážou, zlikvidujou a jede se dál, žádné drama. Dneska mám chvílemi dojem, že kdyby děcka přinesly domů vši, tak jim hyperčistotné maminky snad uříznou hlavu. ![]()
Zaprvé, žádnou paniku. Blechy, na rozdíl třeba od štěnic, nedokáží dlouhodobě přežívat v domácnostech, pokud tam nejsou stále dokola zanášené zdrojovým zvířetem (nemluvím tedy o nějakém bezdomoveckém doupěti, ale to není váš případ). Ovšem, heslo, že blechy psí na člověka nelezou, skutečně neplatí a tak když má blecha příležitost, tak hupsne a saje i na člověku, ale to každý zpravidla velmi rychle ucítí a blechu dovede chytit.
No, co teď s blechami - pokud má vaše kočka nějaký pelíšek, oblíbený kobereček apod., tak bych ho co nejdřív vyprala a okolí vysála vysavačem (a obsah vysavače vyhodila). Je možné, že už se ty blechy v pelíšku zabydlely a nakladly tam vajíčka. Ta vajíčka umí „čekat“ a nic nedělat (respektive už to nejsou vajíčka, ale zakuklená larvička), dokud se v jejich okolí neděje nějaký pohyb, to pak umí velmi rychle dokončit vývoj a skočit na to, co tam vleze - takže pouhý pohled na koberec, že se tam nic nehýbe a neskáče, nestačí.
A pak je samozřejmě potřeba, aby to kočka nenosila pořád znovu zpátky. Popravdě nevím, jak moc účinné jsou ty různé obojky nebo kapání za krk, o to jsem se nějak nezajímala, ale myslím, že nejdůležitější bude zjistit, jestli si kočka nechodí po venku lehat do nějakého pelechu, který je zablešený (třeba do kupy sena) a toho se případně zbavit.
Pokud se tomu zamezí, tak bych se neobávala, že by jich domů nosila nějaké extra množství, pokud nebude moc zablešená, sem tam třeba ojediněle takhle jednu, ale to skutečně není nějaká katastrofa - nerozmnoží se vám doma ve velkém a nenaskáčou na vás, jako třeba ty štěnice.
(to jsem se rozkecala, omlouvám se…
)
Hlavně kočku prohlidni, jestli je má. Jediné co u nás zabralo byla kapka za krk Advantage, případné blechy na kočku naskáčou, napijou se a chcípnou.
Pořádně všechno vysát a bacha Biokill je pro kočky toxický.
Jinak úklid opakovat, můžou už být v domácnosti nakladeny vajíčka.
@klamonožka akorat nesouhlasim s tim, ze nevydrzi dlouhodobě v domacnosti…vajicka jsou v kobercích a vsude možne a postupne se lihnou dalsi a dalsi…bojovali jsme s nimi dlouhou dobu a to zadne zvire v dome nebylo..prosim zachovat anonym nebo smazat
No mně se to stalo nedávno, a to žádné zvíře doma nemáme a doma máme čisto. Prostě si tak jdu do koupelny a na poličce něco skáče. Chci to zmáčknout a zase skok pryč, pak už jsem ji, mrchu, chytla. Absolutně nerozumím tomu, kde se tam vzala ![]()
Jen doufám, že byla jediná ![]()
Holky, díky moc za rady, opravdu vyměníme ten obojek za „čerstvý“, pelíšek jsem ještě včera dala do pračky. Kobereček jsem luxovala, ale ještě ho teď pověsím a trocho proklepu. A v poledne jdu něco zařídit do města, tak se mrknu po tom spreji a stříknu místa, kde kočka lehává. A snad to byla jen jedna bleška. No, máme kočku skoro pět let a tohle bylo poprvé
.
@VeruBorůvka píše:
Holky, díky moc za rady, opravdu vyměníme ten obojek za „čerstvý“, pelíšek jsem ještě včera dala do pračky. Kobereček jsem luxovala, ale ještě ho teď pověsím a trocho proklepu. A v poledne jdu něco zařídit do města, tak se mrknu po tom spreji a stříknu místa, kde kočka lehává. A snad to byla jen jedna bleška. No, máme kočku skoro pět let a tohle bylo poprvé.
Hlavně ten sprej kup takový, který není pro kočičáky toxický, ať se číča neotráví. A prohlídla jsi kočce kožíšek? Jinak venku to mohla klidně chytit od ježků, stačí, aby si lehla někam, kde se ježek předtím pohyboval.
@Anonymní píše:
@klamonožka akorat nesouhlasim s tim, ze nevydrzi dlouhodobě v domacnosti…vajicka jsou v kobercích a vsude možne a postupne se lihnou dalsi a dalsi…bojovali jsme s nimi dlouhou dobu a to zadne zvire v dome nebylo..prosim zachovat anonym nebo smazat
Asi vám jich tam jednorázově přineslo nějaké zvíře spoustu, ale když tam to zvíře už nebylo, tak se právě líhly z těch vajíček, jak píšeš, ale nedokončovaly celý životní cyklus, alespoň bych si myslela, jinak byste museli být pořád strašně pokousaní.
Ale je to zajímavé, jak dlouho jste tak s nimi bojovali? Ono pravda, že jedno je teorie a druhé to, že každý může zažít všelicos. ![]()
Jo, a taky to může být tím, že oni v tom „spánku“ vydrží strašně dlouho, určitě klidně rok, takže mohly nějaké kukličky pořád spát v těch kobercích a vždycky se jich pár vzbudilo při nějakém pohybu.
@klamonožka bojovali jsme vic jak pul roku..vystehovane koberce na mrazu, chemie a denne pokousane mimino a o nas ani nemluve..vzdycky to vypadalo ze ok a za tri tydny znovu vylezly a jelo se nanovo
bylo to silene..
@Anonymní píše:
@klamonožka bojovali jsme vic jak pul roku..vystehovane koberce na mrazu, chemie a denne pokousane mimino a o nas ani nemluve..vzdycky to vypadalo ze ok a za tri tydny znovu vylezly a jelo se nanovobylo to silene..
Tyjo, tak to nezávidím… ![]()
Prosím o radu. Už po druhé se mi stalo, že jsem v posteli chytla blechu (tak 2 měsíce rozestup). Žádná zvířata nemám, ani se s žádnými nemazlím. Sousedi mají dva psy. Kde myslíte, že se berou? Prosím anonym, nebo se hanbou propadnu.
Zkuste vytírat octovou vodou, prej blechy nemají rády kyselé prostředí.
A vím že si dělali známí i nějakej roztok z octa stříkali koberce. Že si taky dotáhly z návštěvy uprchlíky. ![]()