Chytrá domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21060
9.4.19 12:52

@Nimie

Abych zas nebyl za komplet jezevce - doma udržuju 2TB Cloud s filmy, fotkami a muzikou, do dilny mám nataženou Cat5, wifina je samozřejmostí, pro dům i v ubytování pro hosty. Na Cloud se dá dostat z každé budovy na pozemku.

Ale to je voevoe normálka, když se mi urodí na vinici a povede se mi víno tak z toho mám větší radost než z nějakejch HW/SW hrátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
9.4.19 19:16
@KalamityJohn píše:
@Nimie

Abych zas nebyl za komplet jezevce - doma udržuju 2TB Cloud s filmy, fotkami a muzikou, do dilny mám nataženou Cat5, wifina je samozřejmostí, pro dům i v ubytování pro hosty. Na Cloud se dá dostat z každé budovy na pozemku.

Ale to je voevoe normálka, když se mi urodí na vinici a povede se mi víno tak z toho mám větší radost než z nějakejch HW/SW hrátek.
:palec: však v pohodě ;) pokud tě to nebere, tak tě to holt nebere, každý jsme jiný. Jen prostě nemám takovou zkušenost, že by ty dvě skupiny lidí byly odlišné. Spíš právě naopak.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21060
9.4.19 19:26

@Nimie

Je to podobný jako u aut. Existují mužský, co se v autech vrtaj celej život, maj to jako koníčka, posedlost, zábavu. Ale existuje i další skupina mužskejch, který to auto spraví, když je potřeba, ale když jezdí jak má tak se radši baví jinak.

V IT je to taky tak. Tady máš jeden extrém:

https://github.com/…cker-scripts

projdi si scripty. Můj oblibenej je kumar-asshole.sh i když hangover a bitch mají taky něco do sebe. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
9.4.19 20:21
@KalamityJohn píše:
@Nimie

Je to podobný jako u aut. Existují mužský, co se v autech vrtaj celej život, maj to jako koníčka, posedlost, zábavu. Ale existuje i další skupina mužskejch, který to auto spraví, když je potřeba, ale když jezdí jak má tak se radši baví jinak.

V IT je to taky tak. Tady máš jeden extrém:

https://github.com/…cker-scripts

projdi si scripty. Můj oblibenej je kumar-asshole.sh i když hangover a bitch mají taky něco do sebe. :mrgreen:

No, ale to je právě ono… neznám ani moc mechaniků, kteří to nemají jako zábavu. A tam mám ten vzorek zrovna taky slušnej. Příklad s tím že když to jezdí jak má, tak to nechám být ale asi není úplně ono. To bude opravdu platit o spoustě lidí, ale je to spíš o tom co je baví a jakým způsobem budou řešit nastalé situace.

Prostě ten co ho to nebere pojede s každou hovadinou do servisu, auto bude mít jako přepravu a nemá nejmenší tušení co že má v autě za motor. Ta druhá skupina se bude neustále zajímat o nějaké nové informace, parametry vlastního auta bude znát nazpaměť, bude jezdit po závodech, shánět si při opravě co nejlepší díly do auta apod. Stejně tak to IT… teď mi nejde o takovou tu skupinu rádoby nadšenců, kteří se potřebují ze svého jablíčka z bazénu připojit na Instáč a cokoliv co je drahé a automatické je cool a musí to mít ať už to reálně potřebují/využijí nebo ne. Ani nevím jestli se taková skupina dá nazvat nadšenci. Protože většina těch lidí netuší ani jak zprovoznit cloud, jaký je rozdíl mezi wifinou a kabelem nebo jak vlastně cokoliv co v tom baráku mají funguje. Ale pokud mám nějaká zprůměrovat lidi z oboru, tak to prostě všechno jsou nadšenci… jen ne ve výše popsaném smyslu, ale ve smyslu toho, že mají doma vlastní servery, jakékoliv inteligentní zapojení si řeší sami podle individuálních potřeb, tisknou si komponenty na 3D tiskárně, klidně si naprogramují vlastní sw na správu multimédií, vyrábí si vlastní konzole atd. nejde o to co ty lidi používají, ale jakým způsobem.

Když to přirovnám zpátky k těm autům, tak jedna věc je dovézt si nadupanej výkonnej benzín a úplně jiná věc je vědět co to je, co to umí a umět ho použít lépe než ho věčně dusit v zácpách při každodenní rutinní cestě 5km sem, 5 km tam. Nebo si dovézt offroada a jezdit s ním permanentně 3km po nejvíc uhlazené trase 40km/h ve městě. To s nadšením většinou nemá nic společného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.12.19 09:02

Vyplatí se to? není top zbytečná investice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
16.12.19 10:37
@Jana525 píše:
Ne, mame chytrou pani v domacnosti :mrgreen:

To je boží odpověď :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
16.12.19 10:42
@Erkata píše:
Loxone. Komplet dům cca 300tis.
Maximální spokojenost.

@Erkata, Jak jste prosím spokojena po cca 3 letech užívání? Manžel by to rád domů, byli jsme se podívat na prohlídce v Budějovicích (https://www.loxone.com/…m/kde-videt/). A pořád nevím. Je to hodně zajímavé, možná jednoduché. Ale co když zblbnu, odnaučím se v některých věcech přemýšlet? :)) Neděje se Vám to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
7.1.20 14:45

Co všechno si v chytre domacnosti ovládate samy? Jak to máte nastavene? Vyplatí se to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
veronika891
5.8.21 15:45

Ahoj, napadlo mě si domů pořídit pořádné osvětlení, prý se dá sehnat nějaké originální s ovládáním přes telefon, máte s něčím takovám zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
106083
5.8.21 17:27
@Jana525 píše:
Zkratka, dalsi cesta k tomu, aby jsi uz nemusela zvedat zadek vubec kvuli nicemu. Brr, nechtela bych to ani, kdybych na to mela :mrgreen: Ale urcite si to sve zakazniky najde v dnesnim zvlastnim svete

Mne by, se to libilo, ale nepatrim mezi vyvolene.
Dcera pritele urcite neco z toho ma, vim jen o ovladani zaluzii, zbytek jsem nezkoumala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
10.8.21 13:30

@veronika891 přítel si nedávno kupoval krásné osvětlení, má to ovládání i přes telefon i hlasem a musím teda říct, že je to super, rychle jsem si na ten luxus zvykla :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
10.8.21 14:54
@veronika891 píše:
Ahoj, napadlo mě si domů pořídit pořádné osvětlení, prý se dá sehnat nějaké originální s ovládáním přes telefon, máte s něčím takovám zkušenosti?

Záleží k čemu to chceš ( kromě machrování :lol: ), v praxi se zrovna u světel víc osvědčuje strategické umístění fyzických vypínačů v dostatečném množství, protože to zabere vteřinu zatímco natahovat se pokaždé pro telefon nebo jít někam k tabletu je těžkej opruz pro běžné fungování. Pokud teda nepatříte k těm kteří jsou k telefonu nonstop přilepení a mají ho nonstop u sebe. S hlasovým ovládáním to může být zajímavé, ale tam dávají smysl profily, a to pak chce aby na to byla napojená všechna světla + kvalitní hlasový asistent, a aby teda byly dobře rozmístěné mikráky, protože v praxi - řvát přes celej barák přes tv aby ti zhasnul v kuchyni je, no… na nic :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
10.8.21 15:01
@Venetia píše:
Mne by, se to libilo, ale nepatrim mezi vyvolene.
Dcera pritele urcite neco z toho ma, vim jen o ovladani zaluzii, zbytek jsem nezkoumala.

@Jana525 Tak zrovna např. žaluzie apod. jak zmiňuje Venetia ovládané na dálku jsou pecka, v praxi výborně využitelné a kupodivu i o dost levnější varianta na pořízení. Ona jedna věc je nezvednout kvůli ničemu zadek, ale až při každém odchodu budeš trávit čtvrt hodiny obcházením celého baráku aby sis klikla na 20 fyzických vypínačů, tak to vzdálené ovládání najednou taky nebude připadat tak hloupé ;)

Jako upřímně, chápu potřebu vytknout „dnešní mládeži“ jak jsou líní a kdesi cosi, ale reálně když porovnám typického staršího týpka co přijde domů z práce, rozvalí se před tv, pustí program a po zbytek dne se z toho gauče nehne proti rodině, která sice má pár věcí na dálkové ovládání nebo „nedejbože“ automatické, ale i v týdnu běžně vyráží ven, tak úplně nevím jestli je adekvátní to tak moc kritizovat ;)

Hlavně čím víc vybavení ten konkrétní dům má (a čím je větší), tím je pochopitelné náročnější na provoz. A budeš se asi divit, ale spousta lidí má mnohem lepší možnosti pohybu než furt lítat kolem baráku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
10.8.21 15:02
@DAAMI píše:
Co všechno si v chytre domacnosti ovládate samy? Jak to máte nastavene? Vyplatí se to?

Co znamená „vyplatí“? Jako jestli ti to něco ušetří? To si úplně nemyslím, kvůli tomu se to většinou moc nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21060
10.8.21 16:18
@Nimie píše:
A budeš se asi divit, ale spousta lidí má mnohem lepší možnosti pohybu než furt lítat kolem baráku ;)

Jo, uživatelé chytrých baráků si pohyb dopřejí v klimatizovaných posilovnách na elektřinou napájených strojích případně naloží kolo a jedou stovky kilometrů na singltrek.

Tato doba je skutečně idiotská, ale nikdo se nad tím už nepozastavuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný