Cillian nebo Killian: netradiční jména?

1300
2.8.21 16:04

Cillian / Killian, netradiční jména?

Ahoj,
jak moc řešíte, jestli se křestní jméno hodí k příjmení a jaká netradiční jména jste dali vašim dětem?
Na vymýšlení jmen máme sice ještě miniálně osm měsíců, ale jde o to, že pro holčičku vybráno máme, i to hezky k příjmení jde, pro kluka je to složitější…
Já mám favorita vybraného (viz název diskuse :lol: ), ale:

• k příjmení se úplně nehodí
  • nejsem si jistá, jak moc by se s tím popralo okolí, jestli by byl problém s výslovností (nechci, aby to spadlo do českého Kylián)
  • asi bychom mu nemohli říkat zdrobněle

Nechci skončit u toho, co zrovna frčí (Jakub, Jan, Tomáš, Matyáš, Vojtěch atd.), ve třídě jsme měli několik „Barborek“ a „Honzíků“ a myslím, že pro všechny to bylo nakonec spíš otravné.
Pochlubte se vašimi netradičními jmény, ať načerpám trochu inspirace a námětů k diskusi s partnerem :lol: :srdce:

Příspěvek upraven 02.08.21 v 16:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
pet p
2.8.21 16:07

@JitulkaJ A jak se to jméno teda vyslovuje?

• Citovat
  • Upravit
1735
2.8.21 16:08

@JitulkaJ kamarád má syna jménem Matteo k obyčejnému českému příjmení. :palec: Ale stejně mu všichni známí i rodina říkají Maty. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
2.8.21 16:10

Netradiční jména…v jednom dětském koutku jsem se setkala i se samotným Anakinem :nevim:. V každém případě jsem ráda, že mí rodiče byli konzervy, nesnažili se jít za každou cenu proti proudu a já mám normální jméno :srdce:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p

Jinak za sebe můžu říct, že mám jméno úplně obyčejné, ve třídě jsme byly dvě a nijak jsem tím netrpěla. Naopak je to pro mě lepší, než kdybych se jmenovala Esmeralda nebo Filoména. Pravda, ty ve třídě sice nebyly žádné, ale to nepovažuju za podstatné.
Co je vlastně špatného na tom, že se někdo jmenuje křestním jménem stejně jako někdo jiný? Proč se lidi tak moc snaží přijít s originálním jménem?

• Citovat
  • Upravit
74217

Kup si a otevři knížku Knappové. Tam je výběr.
Taky jsem ji kdysi měla doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13179

No jen jsem četla název diskuse a napadlo mě, proč někdo dělá takové psí kusy s jménem Kylián :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
2.8.21 16:11

A jak byste mu vlastně říkali než kyliáne? Předem upozorňuji, že jsem odpůrce cizích jmen. :P Ale tohle mi fakt hlava nebere, aby člověk čtvrt hodiny přemýšlel, jak to napsat a jak dítě oslovit. Proč? Tak jestli nechcete 15. Honzíka, dejte nějaké jednoduché, stejně se píšící-vyslovující jméno a ne, aby to dítě chudák muselo cel, život vysvětlovat, kolik L, kde C a kde K a proč. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13179
2.8.21 16:13
@JitulkaJ píše:
Ahoj,
jak moc řešíte, jestli se křestní jméno hodí k příjmení a jaká netradiční jména jste dali vašim dětem?
Na vymýšlení jmen máme sice ještě miniálně osm měsíců, ale jde o to, že pro holčičku vybráno máme, i to hezky k příjmení jde, pro kluka je to složitější…
Já mám favorita vybraného (viz název diskuse :lol: ), ale:
  1. k příjmení se úplně nehodí

b) nejsem si jistá, jak moc by se s tím popralo okolí, jestli by byl problém s výslovností (nechci, aby to spadlo do českého Kylián)
c) asi bychom mu nemohli říkat zdrobněle

Nechci skončit u toho, co zrovna frčí (Jakub, Jan, Tomáš, Matyáš, Vojtěch atd.), ve třídě jsme měli několik „Barborek“ a „Honzíků“ a myslím, že pro všechny to bylo nakonec spíš otravné.
Pochlubte se vašimi netradičními jmény, ať načerpám trochu inspirace a námětů k diskusi s partnerem :lol: :srdce:

A zrovna teda u kluka bych soulad jména s příjmením řešila. Možná bude výjimečný i tak…ale asi nebude zrovna žádoucí, aby na něm nejzajímavější bylo to, že rodiče chtěli být zajímaví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35415
2.8.21 16:14

Hele, mezi Cillian a Jakub je spousta použitelných jmen :mrgreen:
Tahle forma je příšerná. Navíc předpokládám, že příjmení máte české, nebo jinak neladí. Aby se jméno k příjmením hodilo, považuju za podstatný, zvlášť u chlapců.
Naopak Kylian s ypsilon, krátce se mi líbí :palec: Mám ráda netradiční jména, ale musí se hodit k příjmení a k zemi, kde žijem. To dítě to má minimálně do dospělosti :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12006
2.8.21 16:19

Proboha 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76526
2.8.21 16:22
@pet p píše:

@JitulkaJ no to by mě také zajímalo, jak se ten Cillian, nehodící se k příjmení, vyslovuje? jako fakt očekáváš, že v Česku budou Češi říkat českému chlapečkovi s anglickou výslovností? :zed:
každý mu bude říkat Kylián - nijakou jinou výslovnost nečekej, a kluk bude celý život vysvětlovat kolik c a l má ve jméně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13179
2.8.21 16:26

@JitulkaJ jinak píšeš, že na vymýšlení jmen máte minimálně 8 měsíců, jsi těhotná nebo to teprve plánujete?
A za 8 měsíců se to ještě x-krat může změnit… Naštěstí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1300
2.8.21 16:28
@pet p píše:

dnes existuje taková věc jako Google, ví toho hodně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
2.8.21 16:30
@JitulkaJ píše:
dnes existuje taková věc jako Google, ví toho hodně :D

Tak jsem to hodila do googlu, už vím. Ale nevím teda, jestli je úplně v pořádku, že si člověk musí googlit výslovnost křestního jména.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence