Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky, jdu se zeptat zkušenějších, čím je napadená orchidej, normálně to jde dolů, takže bych ráda věděla název škůdce a jaký přípravek na to použít
? na květiny moc nejsem ![]()
Nejlepsi je mydlovou vodou a vatickou na cisteni usi nebo steteckem mechanicky odstranit a pak celou rostlinu vcetne substratu prestrikat pripravkem Mospilan…kdyz se budou vracet tak vysypat substrat, nastrikat celou rostlinu vcetne korenu a pak presadit do noveho kvetinace a noveho substratu ![]()
Puklice. Vyhodit orchidej, než ti to napadne i jiné kytky. Zbavit se toho pořádně nedá, pokud tedy neodstraníš opravdu všechny vatičkou, rostlinu celou vyndáš se substrátu, postříkáš, přesadíš do nového… Já zkoušela i postřik, vypadalo to nějakou dobu, že je klid, ale zase se objevila znovu. Nezbylo mi než vyhodit.
Ahoj, na puklice na orchidejích se mi osvědčil Substral careo. Mám tyčinky i postřik.
Puklice. Vezmi si normálně papírový kapesníček a všechny je „setři“. Pak stále hlídat, jestli se neobjeví další.. a zase ničit. A dej si jí dál od ostatních, aby ti nenapadly i ty.
Me zlikvidovaly vsechny orchidee i v druhe mistnosti. Stirala jsem to kapesnickem, ale vzdycky tam neco zustalo. Kdyz jsem byla v porodnici a vratila se po 4dnech, kdy je nikdo nesetrel, tak jsem nasla jednu potvurku i na prebalovaku…tak jsem je vsechny vyhodila ![]()
No to jste mě moc nepotěšily, je to od mého přítele, když jsme spolu začali chodit ![]()
Zkusím zítra koupit mospilan a uvidíme, a ted jsem ji umyla vodou s mýdlem
@tumpach Musíš puklici mechanicky odstranit…normálně to sloupni, postříkání asi nebude stačit.
Jestli máš balkon, tak den orchidku letnit, ona to přežije. Jen dávej pozor, ať není moc chladno v noci, to ji raději dej dovnitř.
Rostlinku nevyhazuj - já už jsem zachránila pár orchidejí, které vypadaly jako odpad a jak krásně rostou
.
@Malaga Substral mám taky - používám na mšice na růžích…a zafungoval.
@Jannnča jojo sloupla jsem všechny snad, zítra taky tak a navech mospilan, když tak koupím substral
@tumpach Substral jsem viděla v Intersparu - pokud máš někde poblíž. Já objednávala z kasa.cz - vyšel levněji
.
Dobrý večer, nevíte někdo, co to je? Na listech dvou orchudejí se mi udělaly tyto fleky. List je nejdřív zelený, ale po nějakém čase žloutne a usychá. Děkuji za každou radu.
@arada mas ji dlouho? Nemůže to být spalenina od moc sluníčka bych nebo moc tvrdá voda? ![]()