Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
zajímalo by mě, zda odměňujete své děti za dobré chování, pomoc v domácnosti apod. Co platí na vaše děti dejme tomu od 3 do 9ti let. Co je nejvíc motivuje?
Neodměňuji je ničím, když neposlouchají, tak ví, že přijde přiměřený trest. Pomoc v domácnosti a dobře chování považuji za samozřejmost a ne něco, za co bych je měla odměnit.
@Berenikee píše:
Ahoj maminky,zajímalo by mě, zda odměňujete své děti za dobré chování, pomoc v domácnosti apod. Co platí na vaše děti dejme tomu od 3 do 9ti let. Co je nejvíc motivuje?
a ony nějak oceňují to, že jim nakupuješ, vaříš a pereš?
tak jako ony poděkují za oběd nebo za prádlo, tak já poděkuji za to, že uklidily kuchyň
Kapesné mají za domácí práce. Ty si šetří na psa. Nějakou dobrotu. Největší odměna je, že neřešíme a nehrotíme běžně večerku. Nemusí do postele brzo.
Zároveň je nejúčinnější trest, když poruší domluvená pravidla. Pak večerka je. Takových večerů za trest je málo.
Neodměňuji!!!
Ba naopak - neuklidí = zákaz pohádek atd.
Odměny má od babiček za vysvědčení, to stačí.
Většinou nějakou výhodou - může být déle vzhůru, může jist u TV. Ale rozhodně neodměňuji dobré chování. Dobře chovat se musí i bez odměn.
Stejně neodměňuji povinnosti.
Odměny mají za to, co udělají navíc.
Jako nejvyšší level máme Kindervajíčko. Např. za týden bezproblémové cvičení logopedie, za vhodné chování na ORL a tak.
Neodměňujeme. Udržovat si kolem sebe pořádek, chovat se k sobě hezky, to máme jako standard. Spíš motivujeme: buď uklidíš se mnou a pak budu mít čas jít s Tebou ven na dýl a můžeš vybrat program, nebo to necháš na mě, času bude míň a jde se na krátkou procházku. Když se postaráš o králíka, já zatím pověsím prádlo a tak budu mít čas na Člověče, nezlob se. Peníze k motivaci nevyužíváme vůbec, jsou jen stimulátor s krátkodobým pozitivním efektem = nechceme, aby pomáhala jen za prachy. Na druhou stranu jí sem tam dáme minci do pokladničky a nebo drobnou hračku jen tak, protože jí máme rádi a tak jí chceme udělat radost - což jí přesně řekneme. Teď teda dáváme jen ty drobnosti, do obchodů skrz Covid chodím sama, tak by jí koruny udělaly radost menší. Je jí 6,5
Dcera má 4 roky. Za běžné věci (ustlat si postel, poklidit hračky, chovat se slušně…) poděkuju, za větší pomoc (vyložit nákup - bez těžkých věcí, setřít prach…) chválim a děkuju hodně, to je pro ni velká odměna, že mi pomohla s něčím dospěláckým
Odměny moc nepěstujem, prostě občas s nákupem objednám kindervajíčko, nebo dostane něco sladkýho když sní oběd, a tak. Výtvarný potřeby a hračky co mi dávají smysl kupuju jak se mi to hodí, nespojuju to se zásluhama, nepoužívám jako odměnu. Ale s ní je zatím super domluva, je samostatná a dávám jí hodně autonomie, to ji motivuje asi nejvíc, že ji bereme jako rovnocennou parťačku.
Moje děti sbírají body. Mají seznam za co a kolik bodů dostanou. A seznam za co a kolik bodů jim můžu sebrat. Když nasbírají sto bodů dostanou odměnu, kterou si samy vyberou.
Za tyto věci neodměňujeme, to bereme jako standart. Ale děti už ví, že když pomůžou uklidit myčku, bude dřív čas na hru, na pohádku atd. Pokojíček musí uklízet sami, protože maminka vyhrožuje vyhazováním hraček. Stejně tak svoje oblečení atd.
Odměny dáváme za větší lékařské zákroky, to pak klidně i nějakou větší stavebnici.