Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den.
Mám dceru (5 let) do školky nastoupila ve 3 letech, do 4 let bylo vše naprosto v pořádku ale minulý rok se to zlomilo. Dcera ve školce plakala že chce domů, dělala hysterické scény, nezapojovala se do aktivit a her, odmítala cvičit, svačiny i obědy, spát, uklízet hračky. V lednu se mnou mluvila učitelka s ředitelkou a oznámila mi že dcera bude muset školku ukončit že takhle to nejde aby tohle dělala. Jsem teď na mateřské s půl ročním prckem takže žádný problém, hlídání bych také měla ale stejně… myslíte že bych měla až školky otevřou hledat novou školku Když se odmítala zapojovat cvičit atd? Byli jsme i u psycholožky, ta mi řekla že dcera je úplně v pořádku, spolupracovala. Nejsem si jistá jestli má cenu hledat novou školku nebo ji nechat doma než půjde do školy,
Předškolákovi v žádném případě nemohou nařídit domácí vzdělávání jen proto, že se na školku neadaptoval ![]()
Pro predskolaka je prece posledni rok povinny. Takze skolka ma smulu.
Tohle může být i projev žárlivosti na mladšího sourozence- je doma s maminkou a ona musí do školky. Na hledání nové školky bych se vykašlala- než by se adaptovala tak už by byly prázdniny. Pokud je ředitelka rozumná, tak se s ní domluvte, že v distanční výuce budete pokračovat i po otevření školek. Jinak ji vyhodit opravdu nemůžou.
Osobně bych pátrala po příčině. Zvolila jinou školku s jinym přístupem a dceru na to připravovala, že to nastane. Syn chodí do lesní, je to tam pro nej nejvetsi zabava. Ted bohuzel nemuze. Jsem riziková skupina pro covid a navic tehotna, tak je jako predskolak doma. Ale vim, ze je naprosto adaptovaný. Kdyby nebyl, musela bych ro risknout. Adaptovat se totiz az ve skole, to bych pro něj nechtěla. Zvol jiný typ zařízení a dej tomu šanci. To je můj názor.
No hlavne dcerka musi pochopit, ze ona tady ted tomu neveli a proste do ty skolky bude muset chodit at se ji to libi nebo ne… jestli pujde do skoly az za rok tak proste minimalne ted od zari do ty skolky bude muset.
@Anonymní píše:Školka a škola je přece rozdíl. Že je adaptovaný na režim ve školce neznamená, že ve škole to bude stejné. I na školu se bude muset adaptovat - spolužáci, jiný učitel, jiný režim dne. Znám spoustu dětí, které do školky ani nechodily a v první třídě byly úplně v pohodě.
Osobně bych pátrala po příčině. Zvolila jinou školku s jinym přístupem a dceru na to připravovala, že to nastane. Syn chodí do lesní, je to tam pro nej nejvetsi zabava. Ted bohuzel nemuze. Jsem riziková skupina pro covid a navic tehotna, tak je jako predskolak doma. Ale vim, ze je naprosto adaptovaný. Kdyby nebyl, musela bych ro risknout. Adaptovat se totiz az ve skole, to bych pro něj nechtěla. Zvol jiný typ zařízení a dej tomu šanci. To je můj názor.
Předškolní věk, je docházka povinna, a pocita se jako ve škole, tohle nemůže pani ředitelka ani navrhnout..ze strany dcery je žárlivost, k sourozenci, ze ona nemůže byt s vámi, bohuzel tohle se deje docela často, divím se učitelce, ze na to nepřišla a nezkusi ji více zapojovat do činnosti, jde to i jinak nez rict, ze to s dítětem nejde..pokud to nejde doma vysvětlit, meli vam navrhnout si s ni promluvit, ve skolce s pani učitelkou a zkusit najít nejakou cestu, dítě je uz starší, takze dost chápe, nez dítě ve 3letech..vždy se najde nejaky kompromis..
Pokud je předškolák, ma to povinny a jen tak ji vyhodit nemůžou. Navíc učitelka ti nwma co rikat, musela bys to řešit s ředitelkou. Nevím, co mate ve skolnim radu, ale u nás dítě můžou vyhodit za neplacení a za hrube porušení řádu. Což plac a nezapojovani se není. Učitelky jsou asi líný to řešit, to je super… každopádně je dost možný, že je to forma zarleni na mimino, ono je doma s mámou, tak holka chce taky. Logicky. Je potřeba ji to vysvětlit, zeptat se, co konkretne ji v té skolce vadí a oznámit jí, že tam chodit prostě musí. Hotovo. Pokud předškolák není, tak bych ji klidně nechala doma, ono stejně se ty školky otevřou tak max na měsíc… ale od září nástup, nekompromisně. Nechávat adaptaci až na školu je podle mě velký nesmysl. Mohlo by se vám to vymstit.
Vidím za tím, že žárlí na sourozence. A ventiluje to ve školce. Chodit k psychologovi a se starší pracovat. Najít si čas, společné aktivity pouze spolu.
Reakce školky mi příjde hodně neprofesionální. Zbavit se dítěte, které trpí, než se mu snažit pomoct a pracovat s ním.
Možná žárlí na sourozence. U nás změna chování znamenala bohužel šikanu
určitě se jí něco děje a je potřeba to zjistit, řešit a mluvit o tom..
Dost se divim, ze jsi to neresila uz davno. Nechapu. To bude tim miminkem. Nechala bych si ji doma, mozna na posledni pulrok pred skolou dala do nejake fajn skolky, kde bude zabava.
Jako mit nejvetsi starost, ze se nezapojuje…povinne kreslit, povinne tvorit… Ble.
@TaAdela A co říká dcera? 5lete dítě asi už umí vysvětlit co se stalo, proč se jí najednou ve školce nelíbí.. Pokud není ptredskolak a je doma s tebou spokojená, klidně bych ji do konce školního roku nechala doma.. Od září by pak musela od chce nebo ne..
Nechala bych ji doma.
Jako přijde mi dost blbé to házet na učitelky. Decko má problém, který na evidentně z domu. Proč by ho měly řešit ony? Hodně ženských tu psalo, že je to věc učitelek, ale neni. Školka není žádné odloziste problémových děti a starejte se za nás! Myslím, že už ty chudery učitelky mají dost práce suplovat práci linych matek, které strkají na rychlo odplenkovane děti do školek a poraďte si jak umíte