Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Zumpa píše:
Ať se tupci třeba vzteknou, ale MPA má pravdu. Jsme rozmazlení zmetci, pokud neumíme přežít pár dnů v 17°C a neumíme se ani obléct.
MPA je kr.va. Nemá děti, nemá asi ani staré rodiče. Já si klidně ten svetr navlíknu, ale svoji 86 letou mamku nebo půlroční vnouče do peřin fakt zastlávat nebudu.
Jinak těch 17 stupňů je dobrých tak akorát na nemoci a plíseň. Nám stačí 20, když se chci rozmazlit, tak max 21,5. Topeno čerpadlem a je to fajn. Na pocit sálavého tepla máme krb.
@Josef Bohata píše:
Topení uhlím, nemá budoucnost, pokud je cena ořechu2 přes 600/q, tak dobře zvolené tepelko vyjde provozem levněji. Máme s topením dřevo/uhlí více než 30leté zkušenosti. I s aku nádrží. Nyní máme dřevoplynový kotel.
Jestli má nebo nemá topení uhlím budoucnost,… Nemůžeme vsadit všechno na jednoho koně. I v oblasti vytápění je velmi důležitá konkurence a diverzita. To znamená, že část bude topit elektřinou, část plynem, část tepelným čerpadlem, část uhlím,… Vsadit všechno na jednu možnost znamená zavřít si možné cesty dalšího vývoje v jiných oblastech.
@Josef Bohata píše:
Na to aby si adekvátně natopil v celém rozsahu aku nádrž tak je potřeba adekvátně výkonný zdroj-kotle, krb. Další věc je tepelné čerpadlo. Nadává ten, kdo neměl spočítaně ztráty a nainstaloval per/huba. Dobře zvolené čerpadlo a k tomu nízkoteplotní vytápění je dnes i přes ceny EE/uhlí dřevo, srovnatelné, né li nižší.
Mi topenář řekl, že tepelné čerpadlo je v mém případě nesmysl a musel by mu pomoct elektrokotel. Na ten zase nemám dostatečný jistič a distributor v mé oblasti nepovolí změnu jističe na vyšší - nemá na to dimenzované vedení.
Tepelné ztráty objektu taky neumí spočítat každý, topenářů je celkově málo, v poměru objemu prací kolem výměny kotlů. Takže ve výsledku šáhnete po někom, kdo má čas to jakkoliv nainstalovat. Že to potom nebude fungovat si prostě musíte ohlídat víc sám, než spoléhat se na to, že to někdo zajistí za vás. Tohle je moje zkušenost.
@Petr-33 píše:
Jestli má nebo nemá topení uhlím budoucnost,… Nemůžeme vsadit všechno na jednoho koně. I v oblasti vytápění je velmi důležitá konkurence a diverzita. To znamená, že část bude topit elektřinou, část plynem, část tepelným čerpadlem, část uhlím,… Vsadit všechno na jednu možnost znamená zavřít si možné cesty dalšího vývoje v jiných oblastech.
Jop, ale pořád to uhlí musíš někde těžit. A ty místa velmi rychle ubývají.
@Cenarius píše:
Jop, ale pořád to uhlí musíš někde těžit. A ty místa velmi rychle ubývají.
Podle místního dodavatele paliv se těží dost, ale vozí se toho čím dál víc do německa. A třeba německé brikety union už se sem nevozí, spotřebují je prý sami němci.
@Zumpa píše:
Ať se tupci třeba vzteknou, ale MPA má pravdu. Jsme rozmazlení zmetci, pokud neumíme přežít pár dnů v 17°C a neumíme se ani obléct.
Zatímco MPA si sedí pěkně ve vyhřáté sněmovně či kanceláři a pochybuju, že by doma nosila teplé Jägrovo prádlo s vlasem dovnitř a topila na17stupňů. Nepovažuji nikoho, kdo spí chce doma zatopit na POKOJOVOU teplotu, t. j. na nějakých 21 -22 stupňů za tupce a rozmazleného zmetka. Važ, prosím, slova.
@Petr-33 píše:
Mi topenář řekl, že tepelné čerpadlo je v mém případě nesmysl a musel by mu pomoct elektrokotel. Na ten zase nemám dostatečný jistič a distributor v mé oblasti nepovolí změnu jističe na vyšší - nemá na to dimenzované vedení.
Tepelné ztráty objektu taky neumí spočítat každý, topenářů je celkově málo, v poměru objemu prací kolem výměny kotlů. Takže ve výsledku šáhnete po někom, kdo má čas to jakkoliv nainstalovat. Že to potom nebude fungovat si prostě musíte ohlídat víc sám, než spoléhat se na to, že to někdo zajistí za vás. Tohle je moje zkušenost.
Tepelne ztraty objektu umi spocitat kazdy projektant UT. Potrebuje ale projekt a presne slozeni a tloustky materialu obalky stavby.
@rmot píše:
Podle místního dodavatele paliv se těží dost, ale vozí se toho čím dál víc do německa. A třeba německé brikety union už se sem nevozí, spotřebují je prý sami němci.
Hodně uhlí se dováželo z Ruska. Na to je teď embargo, stejně jako na plyn. Němci na toho jednoho koně vsadili - OZE. A aby to fungovalo, postavili k tomu zálohu plynové elektrárny na ruský plyn. Ten teď ale chybí a aby to celé udrželi v chodu, začínají opět do provozu uvádět uhelné elektrárny. Takže když nesvítí a nefouká, spalují němci uhlí a mají horší produkci emisí, než třeba polsko.
@jednoslunicko píše:Ústřední topení mnohdy navrhují topenáři na základě svým zkušeností. A to je kámen úrazu. Kdo neví, tak se zeptá topenáře, jestli mu neudělá topení (tepelné čerpadlo), on řekne, že to dělal už stokrát, ale tepelné ztráty vám nespočítá a udělá to nějak podle sebe.
Tepelne ztraty objektu umi spocitat kazdy projektant UT. Potrebuje ale projekt a presne slozeni a tloustky materialu obalky stavby.
17 stupňů u nás fakt nehrozí. Máme malé děti, který věčně lezou po podlaze. Navíc při tak nízké teplotě by asi barák za chvíli sežrala plíseň. Když jsme doma, tak se snažíme mít tak těch 22-23. Ta akumulační nádrž nevím. Četla jsem nějaké diskuze a psali tam, že krbový kamna jí nezládnou tolik natopit jako třeba kotel, tak nevím.
@Borrealis píše:
zakladatelko samozřejmějestli to je na dva roky, tak už nemá smysl nic řešit a pokračujte ve dřevu
my topíme elektřinou, ale kvůli nehorázné ceně se snažíme, tam kde to jde, topit dřevem v kamnech…a předělávat to taky nebudeme, prodáme to, jakmile to půjde, zatím to nejde z objektivních důvodů
A kolik vás vyje tak ta elektřina ročně? Koukala jsem taky nějaké diskuzi, že jste odešli od Čezu. Můžu se zeptat ke komu?
@Petr-33 píše:
Tepelné ztráty pokud bydlím iks let v domku, si umí spočítat každý průměrný chlap, v době internetu obzvlášť. Stačí mu na to kolik protopil paliva/plynu/elektřiny za 24 hodin a kolik měl doma stupňů. To je jednoduchá rovnice. Tepelko jsem uváděl že mu je potřeba taky umožnit pracovat v nějakém režimu. To lze také dnes dohledat na síti. Pokud si pak tedy najde troubu od vedle co mu to pak zapojí tak pak jsou ty nářky. Sprvná firma, přijede, spočítá hrubě tepelné ztráty-většinou to sedí v reálu, navrhne zdroj, udělá revizi elektřiny, zajistí pak příslušný tarif a po topné zkoušce, předá zařízení do užívání s podrobným vysvětlením a následnou podporou. Rodičům je 70 let a tepelko mají od LG a max spokojnost.