Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, zacinam 29 tt a po kontrole jsem objevila v prukazce tam kam mi psal k cipku vzdy Y/3 najednou X/3. Nekde jsem nasla ze X je otvirani cipku??? Je to normalni v tomto tydnu? Dr. mi jen rekl, ze miminko se nikam netlaci a vse vypada klidne. Tak nevim co si myslet o tom X. Poradite? DEKUJI
Že se miminko nikam netlačí a vypadá to klidně… Co víc si o tom chceš myslet??? ![]()
Ja nevim, myslela jsem, ze na nejake otvirani je jeste cas (teda je-li to x fakt otvirani, nasla jsem to jen v nejake diskuzi na emiminu).
To je výška dělohy nebo tak něco ne?? S otevíráním čípku to podle mě nemá nic společného.
Tato písmenka znamenají výšku fundu děložního, nejvýše uložené části dělohy. Pomáhají nám orientačně určit velikost dělohy a tím odhalit možné problémy. Např. pomalý růst plodu nebo naopak příliš rychlý růst, zvýšené množství plodové vody…
Gynekologové mají pro polohu fundu děložního zkratky, které užívají v běžné praxi. Písmenko P znamená Pupek, písmeno X tzv. Xyphoidní výběžek, spodní část hrudní kosti. Číslo pak udává počet prstů, které můžeme mezi fundus děložní a daný bod, např. pupek, vložit. Myslíme tím prsty uložené v horizontální poloze. 3/P znamená 3 prsty nad pupek. X/4 znamená 4 prsty pod xyphoidní výběžek sterna, hrudní kosti.
@micelinka ono to tak vypada, ale mam to v kolonce CS. A predtim jsem tam mela vzdy Y/3.
@Folinka koukala jsem do své průkazky a taky jsem to měla v kolonce CS a jelikož mě nikdo vnitřně nevyšetřoval, tak to čípek fakt být nemůže
.
@Folinka píše:
Ahoj, zacinam 29 tt a po kontrole jsem objevila v prukazce tam kam mi psal k cipku vzdy Y/3 najednou X/3. Nekde jsem nasla ze X je otvirani cipku??? Je to normalni v tomto tydnu? Dr. mi jen rekl, ze miminko se nikam netlaci a vse vypada klidne. Tak nevim co si myslet o tom X. Poradite? DEKUJI
mám to stejně, u mě to čípek teda je..mivala jsem y/3 a ted už mívám x/2..mám ho trochu otevřený, ale jen zvenku, uvnitř je hrdlo zavřene..mám to tak od 32týdne a prý je to normální. mužeš ho mít jen pootevřený
@MIŠANA1 aha, super, děkuju moc! tak snad to tak zůstane v pohodě.
@Folinka Já myslím že otevírání čípku se značí jenom číslem. Myslím že to je výška fundu. Být tebou tak bych se tím nezabývala pokud ti doktor řekl že je všechno vpořádku, většinou tyhle údaje nic nevypovídají, stejně jako ten čípek, taky je úplně jedno jaký máš číslo.
@Veronikka píše:číslem se značí delka..pak jsou pismena y, x,h..y-uzavřený a delka, x-otevřený, ale dlouhý a h-vstřebaný a otevřenost..
@Folinka Já myslím že otevírání čípku se značí jenom číslem. Myslím že to je výška fundu. Být tebou tak bych se tím nezabývala pokud ti doktor řekl že je všechno vpořádku, většinou tyhle údaje nic nevypovídají, stejně jako ten čípek, taky je úplně jedno jaký máš číslo.
@MIŠANA1 já mám v průkazce u čípku jenom číslo ale stejně je to úplně fuk
jak jsem říkala ![]()
@MIŠANA1 no já četla, že čípek se u některých žen může pootevírat už poměrně brzo v těhotenství a ničemu to nevadí. Tak snad je to můj případ
doktor mi nic nezakázal ani nepřikázal, tedy věřím že ví, co dělá
Já nevím proč, ale furt mě straší představa nějakých problémů s čípkem (asi že se o tom hodně píše). ![]()
Při vyšetření prstem používají písmenka Y, X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.
Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cm
H3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm
TADY JE TO PŘESNĚJŠÍ, TAKŽE SE NENÍ PROČ ZNEPOKOJOVAT ![]()