Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chtěla jsem se zeptat. Byl mi předepsán Cipralex. Mám úzkosti a nemůžu v noci spát. Vše se rozjelo po potratu již před 3 lety. Prosím o vaše zkušenosti s užíváním Cipralexu zejména jeho vliv na spaní. Děkuji.
Ahoj lupitko,
já Cipralex brala 2 měsíce a byla jsem po něm šíleně unavená, nebyla jsem schopná pomalu ani dojít do školy. Musela jsem ho vysadit. Ale co znám spousty jiných lidí, co ho berou, tak jim únavu nezpůsobuje, někoho naopak lehce aktivizuje. Ale každému zabere něco jiného a má jiné NÚ. Držím palce, ať ti pomůže.
@lupita71 píše:
Chtěla jsem se zeptat. Byl mi předepsán Cipralex. Mám úzkosti a nemůžu v noci spát. Vše se rozjelo po potratu již před 3 lety. Prosím o vaše zkušenosti s užíváním Cipralexu zejména jeho vliv na spaní. Děkuji.
ahoj, záleží na tom jak ti ho lékař nasadí…
obvykle to dělají tak, že začínají startovací dávku př..5 mg denně a sleduje se účinek- pokud nejsi nijak extrémně ospalá a úzkosti povolí málo nebo vůbec tak se cca za 14 dní ta zvýší dávka např na 10 mg, 15 mg, 20 mg - to je individuální a tak se postupuje dokud úzkosti nemizí a nenastaví se tzv udržovací dávka kterou bereš dlouhodobě…pak to můžou př po roce zkusit postupně vysadit ale to je až časem..
jinak nepočítej, že účinek poznáš dříve než za 3 týdny - musí se nastavit hladina léku v těle, pak úzkosti povolí a budeš i dobře spát… měla by ti DR než nastoupí účinek Cipralexu napsat nějaký lék na úzkost který si vezmeš jako 1.pomoc při nezvladatelné úzkosti - př neurol, lexaurin… tyto léky se neberou dlouhodobě ale vyloženě než nastoupí účinek AD
jinak Cipralex než si zvykneš mívá i vedlejší účinky ospalost (to když ho nenasazují postupně ale fláknou ti 20 mg hned a babo porad si s tím jak umíš), přechodné vystupňování potíží (paradoxně mohou být úzkosti na čas větší než předtím), žaludek na vodě atd… no příbalový leták nečti at si něco nevsugeruješ
to se lidem s úzkostí stává…
Jdukolem,
jo, přesně, jak píšeš, nasazovat nejprve 5 mg, já na nich také začínala, pak 10 mg, ale únava byla stejně celé 2 měsíce na 10-ti mg šílená. Tak jsem si ho sama vysadila, potřebovala jsem chodit na semináře a přednášky do školy. No ale asi jsem to neměla dělat, protože jsem se rok na to totálně zhroutila a na prášcích jsem dosud a je to už 8 let. Kombinace jsme hledaly s psychi dlouho. Jinak jsem zažila přesně to, co píšeš a co je první týden až dva u SSRI AD časté, že jsem měla po Citalecu šílené úzkosti a nechutenství, ale vydržela jsem to a pak mi na PP ataky zabral, no ale už ne na deprese, ale to je jiná kapitola. Jinak AD najíždí tak za ty 3 týdny, jak píšeš, někdy to trvá i 2 měsíce.
@Lollitka píše:
Jdukolem,
jo, přesně, jak píšeš, nasazovat nejprve 5 mg, já na nich také začínala, pak 10 mg, ale únava byla stejně celé 2 měsíce na 10-ti mg šílená. Tak jsem si ho sama vysadila, potřebovala jsem chodit na semináře a přednášky do školy. No ale asi jsem to neměla dělat, protože jsem se rok na to totálně zhroutila a na prášcích jsem dosud a je to už 8 let. Kombinace jsme hledaly s psychi dlouho. Jinak jsem zažila přesně to, co píšeš a co je první týden až dva u SSRI AD časté, že jsem měla po Citalecu šílené úzkosti a nechutenství, ale vydržela jsem to a pak mi na PP ataky zabral, no ale už ne na deprese, ale to je jiná kapitola. Jinak AD najíždí tak za ty 3 týdny, jak píšeš, někdy to trvá i 2 měsíce.
divím se, že to Dr neřešil to ak seš ospalá
podle mě 2 měsíce už je dost doba na to aby mohli AD vyměnit.. ![]()
jinak k tomu zhroucení - to je typické pro panickou ataku, že se člověk cítí dobu dobře a pak stačí spouštěč- stres a je to zpět v horší formě
Jdukolem,
no já k tomu Dr. moc nechodila, bylo mu už 80 let, měl svoji praxi v domečku a já tehdy neměla pocit, že bych AD potřebovala, po pravdě jsem si ještě myslela, že ničí neurony a já potřebovala studovat VŠ. Ikdyž moje současná psychi mi vysvětlovala, že všechny psycho léky ovlivňují do jisté míry negativně kognitivní funkce, ikdyž SSRI zrovna minimálně. No stresů jsem pak měla fakt hodně, takže se vypuknutí ataky ani nedivím. Jsem od dětství labilní a úzkostná. A můžu se zeptat, ty se také léčíš na psychiatrii? S čím? Nebo jsi přímo MUDr.?
@Lollitka píše:
Jdukolem,
no já k tomu Dr. moc nechodila, bylo mu už 80 let, měl svoji praxi v domečku a já tehdy neměla pocit, že bych AD potřebovala, po pravdě jsem si ještě myslela, že ničí neurony a já potřebovala studovat VŠ. Ikdyž moje současná psychi mi vysvětlovala, že všechny psycho léky ovlivňují do jisté míry negativně kognitivní funkce, ikdyž SSRI zrovna minimálně. No stresů jsem pak měla fakt hodně, takže se vypuknutí ataky ani nedivím. Jsem od dětství labilní a úzkostná. A můžu se zeptat, ty se také léčíš na psychiatrii? S čím? Nebo jsi přímo MUDr.?
Diky za vase reakce, pisete, ze jste byly ospale. Spat jste ale mohly? Ja mela potize se spankem uz predtim. No a ten potrat jsem totalne nerozchodila. Ani vam nebudu popisovat, co se delo. Chodim spat tak pred 10 a za 3 _ 4 hodky jsem vzhuru. No a pak uz rovnou sypu neuroly, abych aspon trochu dospala. Ale je to mizerie. Slibuju si od toho, ze kdyz se lip vyspim, tak mi bude i lip pres den Zatim je to peklo, co trva uz vic jak 3 roky… ![]()
Se divim ze cipralex by mel podporovat spanek. Ja ho beru s prstavkami jiz nekolik let a mam ho vzdy jako ranni maximalne jeste v poledne a spis mi pomaha fungovat pres den. Na noc (taky trpim na uzkosti a problemy se spankem) jsem mela pak jine leky: valdoxan, trittico, prothiaden nebo neco od m ale o vipralexu slysim poprve
@Shiroi.Ichigo píše:
Se divim ze cipralex by mel podporovat spanek. Ja ho beru s prstavkami jiz nekolik let a mam ho vzdy jako ranni maximalne jeste v poledne a spis mi pomaha fungovat pres den. Na noc (taky trpim na uzkosti a problemy se spankem) jsem mela pak jine leky: valdoxan, trittico, prothiaden nebo neco od m ale o vipralexu slysim poprve
ale to tu nikdo neřekl, že by měl podporovat spánek na to není určený.. jenom některé lidi zpočátku tlumí - je to vedlejší nežádoucí účinek toho léku..na spánek jsou určené jiné léky - hypnotika