Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
tak teď jsem přijela z kontroly a čeká mě příští týden císařský řez kvůli velikosti prcka.
Chci se zeptat na nějaký vaše zkušenosti?
Jak jste vnímali císař během výkonu?
Měli jste tam partnera?
Jaká byla rekonvalescence a jak dlouho jste byli pak v nemocnici?
Díky za vaše zkušenosti ![]()
@Likkik
Já měla císařský řez akutní, co mi přišlo že všeho nejhorší a co nejvíc bolelo nebyl ani samotný řez jako vyndávání a zandavání cévky. ![]()
U operace partner nebyl, ani jsem nechtěla. Mě osobně vůbec nebolela spinální anestezie.
Ráno po operaci jsem vstala, vyčistila si zuby, šla se umýt a najedla se piškotů. ![]()
Potom mě čekal přesun na šestinedělí, kde jsme dostali přes den miminka a večer si je vzaly sestry na spaní. Druhý den jsme měly již miminka celou noc. A den na to se šlo domů.
Rozkojila jsem se ihned a malá přibírala. ![]()
@Likkik Já jsem měla takový poloakutní. Praskla mi voda v 36+4, ale čekala jsem na sál asi 7 hodin, předbíhaly opravdu akutní případy. Měla sem spinál, napíchli mi ho luxusně. Nic jsem necítila, jen jen mírný tlak, tahání. Akorát když mi tam ke konci porovnávali orgány, tak se mi udělalo trochu blbě, ale nic hrozného. Na jipu jsem byla necelých 12h, měli plno a jak nám bylo líp, táhly jsme na normální oddělení. Po spinálu musíš ležet a hlavně nezvedat hlavu, ale pomáhá trochu hýbat nohama, když přijdou k sobě. Pak lépe vstaneš. A pak se prostě hýbat, prý čím víc chodíš, tím rychleji se to lepší. Dala jsem se rychle do kupy, na začátku jsem miminko přikrmovala, ale rozkojila jsem se a všechno bylo v pohodě. V nemocnici jsem byla 4 dny, do týdne jsem byla v pohodě. Respektivě jsem se cítila tak dobře, že jsem ZAPOMNĚLA a občas udělala blbý pohyb a to teda zabolelo. Rodila jsem v Motole, tam muži nesmí na sál, ale jsou v takovém prosklenném boxu. Můj muž viděl všechno, i moji břišní stěnu zevnitř (naše dohoda k přirozenému porodu byla, že musí stát hlavně u hlavy
). Jediný negativum mám v hlavě, mám pocit, že mi ten zážitek přirozeného porodu trochu chybí.
No, letos před Vánoci se mi sekla záda a byla to taková bolest a bezmoc, že jsem na císaře vzpomínala s něhou ![]()
Není to žádná hrůza. Neboj se a držte se!
@Ba-stet píše:
@Likkik Já jsem měla takový poloakutní. Praskla mi voda v 36+4, ale čekala jsem na sál asi 7 hodin, předbíhaly opravdu akutní případy. Měla sem spinál, napíchli mi ho luxusně. Nic jsem necítila, jen jen mírný tlak, tahání. Akorát když mi tam ke konci porovnávali orgány, tak se mi udělalo trochu blbě, ale nic hrozného. Na jipu jsem byla necelých 12h, měli plno a jak nám bylo líp, táhly jsme na normální oddělení. Po spinálu musíš ležet a hlavně nezvedat hlavu, ale pomáhá trochu hýbat nohama, když přijdou k sobě. Pak lépe vstaneš. A pak se prostě hýbat, prý čím víc chodíš, tím rychleji se to lepší. Dala jsem se rychle do kupy, na začátku jsem miminko přikrmovala, ale rozkojila jsem se a všechno bylo v pohodě. V nemocnici jsem byla 4 dny, do týdne jsem byla v pohodě. Respektivě jsem se cítila tak dobře, že jsem ZAPOMNĚLA a občas udělala blbý pohyb a to teda zabolelo. Rodila jsem v Motole, tam muži nesmí na sál, ale jsou v takovém prosklenném boxu. Můj muž viděl všechno, i moji břišní stěnu zevnitř (naše dohoda k přirozenému porodu byla, že musí stát hlavně u hlavy). Jediný negativum mám v hlavě, mám pocit, že mi ten zážitek přirozeného porodu trochu chybí.
No, letos před Vánoci se mi sekla záda a byla to taková bolest a bezmoc, že jsem na císaře vzpomínala s něhou
Není to žádná hrůza. Neboj se a držte se!
No tak to jsem trošku uklidněná😀
V Podolí naštěstí partner může být u zákroku, tak jsem zvědavá😬
A po 4 dnech domu, to je super ![]()
Ja čekala jsk mě tam budou držet déle.
A v těhotenství jsem si zažila ledvinovou koliku a mylsím, že nic horšího neexistuje, tak snad ten císař oproti tomu bude prd 😀
Mám za sebou jak akutni, tak plánovaný.
U plánovaného jsem si musela dopředu oběhnout předoperační vyšetření, přijali mě den předem kolem odpoledne. Už jsem nesměla jíst. Ráno mi zavedli cévku a dali stahovací punčochy a převezli na sál. Malou vyndali rychle, šití trvalo tak hodinu, muž byl celou dobu se mnou, seděl mi u hlavy. Malou jsme hned viděli a muž s ní šel, když ji vyšetřova pediatr, vážili… Mě převezli na JIP, malou mi donesli za 3 hodiny a zase si ji vzali, tak to bylo 1 den, pak už byla se mnou pořád. V nemocnici jsem byla 5 dní. U akutního nevyla předoperační vyšetření, jinak průběh stejný, v nemocnici 6 dní.
Jo teď ještě čtu o ledvinové kolice, tu jsem měla před půl rokem a je o hooodně horší než oba císaři dohromady.
No já to tak hladké neměla bohužel
po 13 hodinách porodu akutní císař. Druhý den ráno jsem nemohla vstát, sestry mi pomohli, ve sprše mi začalo být na zvracení a viděla jsem černě, ihned po lehnuti vše povolilo. Dceru mi dali až druhý den večer a domů jsme šli 5den. Bohužel jsem se nerozkojila. Ale u té bolesti asi taky záleží na prahu bolesti keře žena má.
@Likkik píše:
No tak to jsem trošku uklidněná😀
V Podolí naštěstí partner může být u zákroku, tak jsem zvědavá😬
A po 4 dnech domu, to je super
Ja čekala jsk mě tam budou držet déle.
A v těhotenství jsem si zažila ledvinovou koliku a mylsím, že nic horšího neexistuje, tak snad ten císař oproti tomu bude prd 😀
On ten odchod závisí na vic vecech, u nas byl jeden z faktorů, ze byl v porodnici fakt natresk
Ale dcerka samozrejme dobře prospivala a ja o odchod stala. Doma to bylo mnohem pohodlnější. A jestli jsi prezila koliku, tak to bude cisar v pohodě ![]()
@Jessica4 píše:
No já to tak hladké neměla bohuželpo 13 hodinách porodu akutní císař. Druhý den ráno jsem nemohla vstát, sestry mi pomohli, ve sprše mi začalo být na zvracení a viděla jsem černě, ihned po lehnuti vše povolilo. Dceru mi dali až druhý den večer a domů jsme šli 5den. Bohužel jsem se nerozkojila. Ale u té bolesti asi taky záleží na prahu bolesti keře žena má.
To jsem slysela od víc zen a myslim, ze je hodně zpusobene tim předcházejícím těžkým porodem. Zena si „uzije“ nasledky porodu i operace
Hlavně ze se to zvladlo a jste obe v pořádku ![]()
@Ba-stet píše:
To jsem slysela od víc zen a myslim, ze je hodně zpusobene tim předcházejícím těžkým porodem. Zena si „uzije“ nasledky porodu i operaceHlavně ze se to zvladlo a jste obe v pořádku
Ja sla taky na akutni cisar a v porodnici 3 dny, rodila jsem ted v rijnu a sama jsem cumela, ze me uz pakujou.
No, porodnice byla naslapla, malá pribirala, tak jsem sla. Takze vsechno jde. ![]()
Měla jsem plánovaný. Nic, co by se nedalo zvládnout, chlap tam se mnou byl. Měla jsem epidurál, kdyby byla celková, samozřejmě by tam nebyl. Císař byl odpoledne, do druhého dne do rána jsem byla na JIP - jako to vstávání ráno, to bolí ku*evsky
ale asi fungují hormony a člověk to tak nějak zapomene. Ještě tu další noc už na šestinedělí jsem syna neměla na pokoji, ale ptali se, takže jak kdo chce. Já jsem tak nějak tušila, že je to poslední šance se vyspat ![]()
Pouštěli mě za 5 dní. Asi by mě pustili o den dřív, ale měla jsem zácpu, a nechtěli mě pustit.
Edit: jak mě šili, tatínek šel se sestrou vážit, měřit, fotit. Jinak samozřejmě syna nosili i na JIP přikládat. A pak druhý den jsem ho měla celý den na pokoji, jen na tu noc se zeptali, jestli chci nebo ne ho tam mít.
@Ba-stet píše:
To jsem slysela od víc zen a myslim, ze je hodně zpusobene tim předcházejícím těžkým porodem. Zena si „uzije“ nasledky porodu i operaceHlavně ze se to zvladlo a jste obe v pořádku
Určitě je. Já pak měla ještě trochu těžší průběh, bohužel se rozjeli poporodní deprese a do roka jsem měla pocit, že jsem selhala, když jsem jí nedokázala porodit, ani kojit.
I přesto že jsem byla psychicky připravená na vaginální porod, tak jsem kvůli velikosti dítěte zvolila plánovaného císaře. Odhad byl celkově větší dítě i hlavička a váha 4,6 kilo. Doktor ještě na sále tipoval 4,8 kilo proto mám zřejmě docela velkou jizvu. Na sál jsem došla sama (partner se mnou nemohl), píchli mi spinální anestezii (bezbolestně), zavedli cévku a vše mi vysvětlili. Zákrok prý obvykle trvá necelou hodinu, bohužel ne u mě. Malou vytáhli celkem rychle, ale následné vracení orgánů na místo a šití bylo docela bolestivé a začala jsem zvracet, proto mě nakonec uspali. Na sále jsem byla přes dvě hodiny. Prý jsem měla srůsty ( i přesto že se jednalo o první operaci břicha), dále velká ztráta krve a zavedený dren. Po 12 hodinách na JIP mi přišli vytáhnout cévku (hrůza) a měla jsem vstát, ale to moc nešlo…jednak kvůli bolesti břicha a taky kvůli pocitům na omdlení. Malou mi vozili na přikládání, ale první dva dny jsem se o ní nedokázala starat (vstát s rozřezaným břichem není samo o sobě jednoduché a ještě jsem s sebou musela všude tahat ten sáček s drenem
) To se asi podepsalo i na psychice a já se nerozkojila a malou museli dokrmovat. Jinak malá nakonec 4160g, 49cm a hlavička 35,5cm žádnej mega obr. Cs byla v pondělí a domů jsme šli v pátek.
Vím že můj případ byl horší než většina cs, ale ptala jste se na zkušenosti, tak jsem vám popsala mou zkušenost, aby jste viděla že každý císař není brnkačka.
U druhého dítěte bych asi i přes větší odhad zkusila rodit normálně, když vím že odhady jsou dost nepřesné a za mě je teda císař fakt hnus
Prvni cisar byl v pohode, nejvic me bolela cevka. Prubeh operace byl rychly a bez problemu. Jizva bolela, to je jasny, ale jinak jsem to zvladla vse sama. Druhy cisar byl horsi. Cevka bez bolesti, protoze jsem je na to upozornila, ze minule to bylo hrozny, tak se snazili, ale priprava a prubeh operace byl tak stresujici, ze me malem uspali. Po prvnim cisari jsem mela brutalni srusty, ze se stezi dostali k miminu a pak jsem citila bolest pri vyndavani ditete, coz teda nechapu. Dost me to vystresovalo a malem jsem omdlela, tlak mi klesnul, tak museli pridat vic “oblbovaku” a slovne me podporovat, ze je vse vporadku. Po porodu jsem vstala v poho, ale prehnala jsem to s chozenim, udelalo se mi fakt nevolno, tlak klesnul, takze doporucuji odpocivat. Je to velka operace. Do tretiho cisare bych uz nikdy v zivote nesla. Jsem spokojena s 2 detma.
Jo a pri prvnim diteti jsem byla v nemocnici 5 dni po porodu (driv to tak bylo vsude) a pri druhem 3 dny. Ty 3 dny jsou super, klidne bych brala jen 2 dny. To prostredi me stresuje, je tam hluk a zadne soukromi.
Tak já jsem s císařem vůbec nepočítala nebyla jsem nijak připravená jak fyzicky tak psychicky. Doktorka mi to řekla 5 minut dopředu 😃 a šlo se rovnou na to, naběhli všichni ke mě zavedli hadičku do močové trubice zavázali nohy, všechno mi hned vysvětlili vše jsem podepsala a jelo se 😃 a za dalších 5 minut jsem viděla malého 😃 nejhorších zároveň nejlepších 40 minut mého života. Dostala jsem epidural nic mě nebolelo ale všechno jsem cítila každé škubnutí, čištění, tahání malého ven, šití…no hrůza ale stálo to za to ten epidural. Vím že některé mamky se nechali raději celé uspat, to já jsem ale nechtěla.
Hned další den ráno mě vyhnala sestřička se osprchovat před vizitou hned jsem musela fungovat, asi 2 dny mě to neskutečně moc bolelo ani pohnout jsem se nemohla a trvalo vždycky dlouho než jsem se zvedla z postele, ale kvůli malému jsem prostě musela a dala jsem se rychle dokupy. V nemocnici jsme byli celkem 7 dní ale to jen kvůli malému že moc nepřibíral jinak by nás pustili už 5 den.
Hned po CS jsem si řekla že už nikdy víc 😃 a za 4 dny jsem už na tu bolest zapomněla a už přemýšlím nad druhým dítkem ![]()
Jen s jizvou mám problém, uběhl měsíc a pár dní a jizva mi docela mokvá, normální kalhotky jsou problém jak začínají přesně tam kde je jízva. Tak musím chodit bez, už to konečně jde když už nejdou očistky a taky si ji nechávám na vzduchu tak snad se brzo pořádně zahojí.