Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, resim asi uplnou kravinu a jsem uz skoro rozhodnuta, ale chtela bych slyset nazor i ostatnich maminek ze zahranici.
Chci koupit prckovi k prvnim narozeninam takove to mluvici kresilko od fisher price. Puvodne jsem myslela, ze koupim cesky, ale nejak jsme dosli s manzou k tomu, ze asi bude lepsi dansky (bydlime v dk). Maly tu bude chodit od 1,5 roku do jesli. Zatim je vyhradne v ceskem prostredi. V podstate tu nemame zname mezi Dany, ale az bude chodit do tech jesli, tak jsem si myslela, ze by mu to mohlo trochu pomoci. Zase jsem si rikala, aby mu to neudelalo zmatek v jazycich.
Kazdopadne vime ze tu budeme tak ho jeho tri let. Potom se vracime do cr. Samozrejme bych byla rada, aby danstinu umel, kdyz uz tu jsme. Neni to zadny gol, ale ma to k anglictine urcite bliz nez k cestine.
Ja bych to tak silene neresila, my zijeme ve Finsku, snoubenec je teda ale Fin.. mala ma hracky jak ceske, tak anglicke i finske. Deti se s temi jazyky vyporadaji v pohode, kamaradky dcera se taky doted pohybovala v podstate gyhradne v ceskem prostredi a nyni ve dvou letech nastoupila do skolky.. a uz domu „nosi“ finska slova atd. Klidne kuote hracku danskou..
My jsme dceri kupovali telefon, co mluvi nemecky, jsme podobny pripad jako vy. Ale ja to neresila, podle me to dcera vubec nevnima a ani ji to nemate. Ani ji to nepomohlo. Cca od roku ma jednou tydne pani na hlidani, co na ni mluvi nemecky, podle me ji taky nejak extra nerozumi, jen ten zaklad, dej mi rucicku, pockej a tak…to asi jo. Myslela jsem, ze ji to tu skolku ulehci, ale nevim, nemuzu to posoudit......Nam bych rekla ze rozumi nejvic.
ve dvou jde do skolky (doufam) a tam by se mela naucit nejvic. Budeme tu jeste dva roky. Pak se uvidi co dal.
Kazdy jazyk navic je dobry, ale nejvic udela skolka a kontakt s detmi.
@lencula Jak pise Werryjane, vubec bych to neresila. Jsme oba Cesi, na dite mluvime vyhradne cesky, od roka a pul je v jeslich (3 dopoledne v tydnu) a ted ve 2 letech a 2 mesicich mluvi nemecky v prekvapive mire. Stykame se jak s ceskymi, tak s nemecky, francouzsky a polsky mluvicimi rodinami a fakt bez problemu. On ten jazyk do toho nastupu do jesli zna pasivne. Vi, ze tak mluvite mimo domov, ze tak mluvite na hristi, se znamyma atd., ale potreba ho pouzivat prijde az s vrstevnikama. Mozna bude ze zacatku michat, ale fakt jen chvilku. Co se mluveni hracek tyka, rekla bych, ze je mu to jedno. Syn se taky diva na pohadky na youtube a je mu jedno, jestli to mluvi anglicky nebo nemecky ![]()