Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky.
Obracím se na Vás, abyste mi napsaly zkušenosti, postřehy a třeba i krapet povzbuzení.
Předevčírem večer měla moje maminka ( 48let ) cévní mozkovou příhodu s krvácením o mozku. Příčina byl vysoký tlak, v sanitce měla 237/140.
Jsme z Pardubic, ale naštěstí jsem je usmlouvala a odvezli ji do FN v HK.
A teď k věci. Včera jsme tam jeli a paní doktroka mi oznámila, že je maminka ochrnutá na pravou půlku těla. A že prý už teď je jasné, že se nikdy na nohy nepostaví a bude ležící. Je vážně možné dělat takové závěry po necelém jednom dni od příhody? Nebo myslíte, že je nějaká možnost důslednou rehabilitací ji pomoci?
Když jsem šla za ní na pokoj ( leží na neuro jipce ) ihned mě poznala, snažila se reagovat. Řeč se prý snad vypiluje, jsem se dočetla. ( zkušenosti? )
Jsem 36tt, doma 28m prcka a nejspíš mě čeká volba, zda si maminku vezmeme a budu o ni pečovat a nebo LDN. Neumím si představit, že bych ji měla dát někam, kde bude,,dožívat,, když vím, jak to v LDN chodí.
Je mi jasné, že každý případ je úplně jiný, ale pokud máte nějaký postřeh, co byste mi k tomu mohly napsat, budu moc vděčná.
Jsem z toho psychicky totálně vyčerpaná, situace ve které jsme se ze dne na den ocitli mě ničí ![]()
Moc ráda bych byla, kdybych měla naději, že alespoň ta levá část ji umožní, aby si např. podala pití nebo jídlo ze stolku, zvládla ovládat mobilní telefon, pomohla při přesunu a tak podobně. Měsíc teď bude v nemocnici, pak bych ji na chvíli do té LDN dát musela ( jak píši, budu rodit, šestinedělí ) a pak bych ji, pokud by to bylo jen trošku možné asi chtěla domů.
Děkuji, kdo dočetl až do konce, za rady a tak podobně ![]()
Moje babicka taky po mrtvicce ochrnula na pulku tela..spravilo se to..rehabilitace, akupunktura..po deseti letech mela vloni bohuzel dalsi..ted chodi o berlich a pry uz moc zlepseni nevidi i kdyz by hrozne chtela.. ja verim ze se to tvoji mamince zlepsi! ![]()
Maminka je hodně mladá, nechci Ti dávat nějaké plané naděje, ale myslím si, že rehabilitace udělá hodně. Můj děda měl po šedesátce krvácení do mozku, zasažené měl centrum řeči, ale číst i mluvit se znovu naučil, sice hůř, ale po malých krůčcích se to zlepšilo.
Držte se ![]()
Jinak babicka taky byla mesic v nemocnici vloni a pak ji rovnou presunuli na rehabilitacni pobyt hrazeny pojistovnou a tam byla mesic..kazdy den nejake rehabky, prochazky, hlavne na pokoji byly dve takze si vykladaly a hrozne jim to pomahalo..zeptej se na to!
Já bych konzultovala s odd. rehabilitace… byla jsem tam měsíc s nohou a na většině pokojů lidi po CMP… pokroky byly neuvěřitelný…
@lyrica Držím palečky ať to dopadne
![]()
@Zuzee87 no mě právě ta lékařka řekla, že ten pobyt prý cenu nejspíš ani nemá, že má to centrum, co ovládá tu pravou stranu zasažené hodně. Já netuším, zda je vážně možné, že už teď to všechno takhle ví, když tam je stále otok a podobně ![]()
A holky, jak jsou schopni nemocní ovládat tu druhou,,funkční,, stranu?
Jinak samozřejmě, na nic se neupínám, spíš potřebuju trošku síly, že se to někde podařilo, uděláme s manželem všechno, co bude v našich silách.
@lyrica paní doktorka je odvážná, když ti tohle řekla první den po pro dělané CMP.
Je to totální nesmysl. Maminka je velice mladá a má velkou šanci se z toho dostat. Ve zdravotnictví pracuji už 22 let a viděla jsem i 70 leté babičky a dědečky, kteří se rozchodili! Cvičit, cvičit, cvičit! Intenzivní RHB je to, co jí pomůže. LDN je hloupost, tam se fakt chodí umírat. Sedni si k počítači a mamince najdi nějaký dobrý rehabilitační ústav. Mohou jí tam přeložit rovnou z nemocnice a muže tam být po dobu šestinedělí a pak uvidíš. Ta léčba je zdlouhavá, musí se všechno učit znova, ale vyplatí se to. Na LDN by s ní nikdo nic nedělal. Jo a teď je také velice důležité, ať maminku polohují, dekubity by mohly zbytečně zkomplikovat léčbu a rekonvalescenci!
@krtek7489 děkuju za tvou odpověď ![]()
A ta střediska..to chápu tak, že to funguje na tom, zda napíše ošetřující lékař doporučení, že? Mám troochu obavy, zda by ji ho totiž napsala, když to takhle smetla ze stolu. ![]()
Maminka je ještě mladá, věřím, že s rehabilitací udělá pokroky.Dnes jsou i specializovaná centra po takto nemocné lidi. Prosím, nedávej jí do LDN.
Je mi to moc lito..
Maminka je mlada, dobrou RHC by se to mohlo o pid zlepsit, ale pokud je prava strana zasazena hodne, nehybna nejspis zustane dost..Urcite nebude nutne, aby veskery cas travila na luzku, muze pobyvat na voziku.
Zdrava strana by mela byt normalne funkci, takze by se mamka zvladla sama najist, podat si, umyt se. I kdyz, pokud byla pravacka, bude to tezsi.
Dobre to zvaz.Je treba si uvedomit, ze ta pece bude na nekolik let, mamka je mlada.Bude to velke omezeni pro celou rodinu, nejspis zadne vyjezdy na delsi dobu, vikendy, dovolene. A bude to velmi narocne fyzicky i psychicky. Pokud nemas treba sourozence, co by pomohli. Budes mit narok na pecovatelku, ktera prijede vypomoct treba s koupeli..Timto te neodrazuji, sama bych si rodice taky vzala domu.Jen je treba to opravdu dobre promyslet, ne kazdy zvladne peci o takto nemocneho a male deti, rodinu.
Preju ti hodne sil a mamince drzim palce ![]()
Příspěvek upraven 11.03.14 v 11:08
@Burj Chalifa pokud to jen trochu bude možné, pokusím se. Sice se nám totálně změní život, protože si moc neumím představit, jak tady budeme fungovat. 120 schodů, výtah žádný a tak podobně. Ale mám skvělýho chlapa, taky se přiklání spíš k tomu, že se postaráme.
Jen tedy po dobu toho šestinedělí by to jinak udělat nešlo. Denně by za ní ovšem někdo jezdil, chci aby mi ukázaly, jak s ní cvičit a tak podobně. Nenechám ji tam napospas. To bych nezvládla asi už vůbec. Jen se modlím, aby prostě mohla alespoň trošku pomáhat, aby se pak zvládla alespoň z toho lůžka/ polohovacího křesla malinko obstarat, najíst..
Podle mista krvaceni se da soudit na hodne, ale nic neni stopro.
Rehabilitace nutne, nutne!
Muj tata mel totez, necekalo se, ze to prezije. Prezil, rozchodil, nic na nem nepoznas, bude to 20 let…
Krvacel do kmene, varoluv kost. V nemocnici mu rikali vanocni prekvapeni. Zazraky se deji. U taty tehdy stali vsichni svati a slouzili prescas…
Kamaraduv tata mel totez, je ochrnuty, jen castecne sobestacny, pomoc potrebuje.
Citi mamka aspon neco? Brneni?
LDN pokud mozno NE, radsi platit rehabilitace. Kladruby? Mama je mlada…
Myslim na vas, kdo zazil, chape. ![]()
@Eemii nemáme bohužel vůbec nikoho, jen tedy rodiče manžela, tchýně bude už v důchodu, nabídla ihned pomoc, že by sem jezdila a tak podobně.
Je mi to úplně jasné. Včera jsem si myšlenku mít ji doma ani nepřipustila a celý den jen brečela. Dneska je to přesně naopak. Neumím si představit, že pokud bude psychicky v pořádku, tak aby ležela v LDN.
@lyrica
maminka je vazne hodne mlada, zkuste ji dostat na co nejlepsi rehabilitace, lazne, pak muze dochazet i nekdo k ni domu.
moje babicka na tom byla prvni dny hodne spatne. ale delala uzasne pokroky a to byla hodne starsi. uzasne rehabilitacni sestry s ni cvicili vsechno od chyceni hrnicku az po psani. chce to hodne prace, ale fakt se muzou hodne zlepsit. ovsem moc zalezi na cloveku, ktery s nemocnym pracuje. bojujte za tu nejlepsi moznou peci.
drzim palce.