Co bude mé dítě pro mého strýce

120
24.9.22 15:58

Co bude mé dítě pro mého strýce

Zdravím vás všechny, chci se zeptat co bude mé dítě až se narodí (nejspíš to bude holčička)pro mého strýce/tetu? Na takové hloubkové rodinné členství můj mozek nebyl nikdy stavěný a ani na netu to pořádně nemůžu najít. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11833
24.9.22 15:59

Prasynovec/praneteř a oni pro něj budou prastrýc/prateta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
np10021
24.9.22 17:25

Aaa tuhle diskuzi jsem potřebovala :D taky po oznámení těhotenství hned strejda s tetou přemýšleli, co pro mimčo budou :lol:

• Citovat
  • Upravit
17354
25.9.22 04:48

To jsem si připomněla zase jednou svoje dětství. jako malou mě strašně zajímalo, co je třeba mamky bratranec moje…? mamka nebyla moc ochotná se se mnou bavit a vysvětlovat (nikdy, nejen v tomto případě) takže mě vždy odbyla slovy „Tvoje nic“
a všichni kolem měli prastrýčky a pratetičky a tetičky přes koleno a vzdálené sestřenice… a já jsem měla a byla :mrgreen: „nic“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5925
25.9.22 07:27

U nás je pro změnu synovec starší než jeho tetička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
25.9.22 11:37

@azaleila U mě to v dětství bylo to samé, takže ve škole jsem se dozvěděla kdo je dědeček, babička, teta, strýc, bratranec a sestřenice ale detailněji nikdy. Myslím že ani sama moje mamka to neví. A ve škole jsme to taky do podrobná nebrali. Jen základní členy rodiny a příbuzné už vůbec. :D :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
25.9.22 11:38

@Vladusxx Děkuji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11833
25.9.22 13:08

Děti mých bratranců/sestřenic mi říkají teto..že by teta přes koleno? Ještě sme měli bratrinatana sestrinata to byli myslím děti bratranců mých rodičů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
25.9.22 13:49

My jsme ještě rozlišovali sestřenice+bratranec a přes koleno to byla sestřenka a bratránek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
25.9.22 18:30
@stín katedrál píše:
My jsme ještě rozlišovali sestřenice+bratranec a přes koleno to byla sestřenka a bratránek.

Mně se líbí slovenské pojmenování druhostupňová sesternica atd. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
25.9.22 18:39

@Vladusxx Nevím ale co vím taky jsem tak říkala např. bratranci mé mamky :D Této, strejdo je asi docela běžné a jednoduché pro malé děti. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
25.9.22 19:12

Označení dalších rodinných vztahů lze dohledat na Wikipedii :
vlastník, vlastně, stříník – syn otcova či matčina bratrance nebo sestřenice, stříně, dnes bratranec z druhého kolene,
vlastnice, vlastně, střínice – dcera otcova či matčina bratrance nebo sestřenice, stříně, dnes sestřenice z druhého kolene,
pro vzdálenější bratrance stejné generace je možno užít opisná označení, např. druhý bratranec, bratranec druhého stupně, bratranec z druhého kolene – tj. prastrýcův vnuk.
Takže tak :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová