Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vás všechny, chci se zeptat co bude mé dítě až se narodí (nejspíš to bude holčička)pro mého strýce/tetu? Na takové hloubkové rodinné členství můj mozek nebyl nikdy stavěný a ani na netu to pořádně nemůžu najít. ![]()
Aaa tuhle diskuzi jsem potřebovala
taky po oznámení těhotenství hned strejda s tetou přemýšleli, co pro mimčo budou ![]()
To jsem si připomněla zase jednou svoje dětství. jako malou mě strašně zajímalo, co je třeba mamky bratranec moje…? mamka nebyla moc ochotná se se mnou bavit a vysvětlovat (nikdy, nejen v tomto případě) takže mě vždy odbyla slovy „Tvoje nic“
a všichni kolem měli prastrýčky a pratetičky a tetičky přes koleno a vzdálené sestřenice… a já jsem měla a byla
„nic“
@azaleila U mě to v dětství bylo to samé, takže ve škole jsem se dozvěděla kdo je dědeček, babička, teta, strýc, bratranec a sestřenice ale detailněji nikdy. Myslím že ani sama moje mamka to neví. A ve škole jsme to taky do podrobná nebrali. Jen základní členy rodiny a příbuzné už vůbec.
![]()
Děti mých bratranců/sestřenic mi říkají teto..že by teta přes koleno? Ještě sme měli bratrinatana sestrinata to byli myslím děti bratranců mých rodičů..
My jsme ještě rozlišovali sestřenice+bratranec a přes koleno to byla sestřenka a bratránek.
@stín katedrál píše:
My jsme ještě rozlišovali sestřenice+bratranec a přes koleno to byla sestřenka a bratránek.
Mně se líbí slovenské pojmenování druhostupňová sesternica atd. ![]()
@Vladusxx Nevím ale co vím taky jsem tak říkala např. bratranci mé mamky
Této, strejdo je asi docela běžné a jednoduché pro malé děti. ![]()
Označení dalších rodinných vztahů lze dohledat na Wikipedii :
vlastník, vlastně, stříník – syn otcova či matčina bratrance nebo sestřenice, stříně, dnes bratranec z druhého kolene,
vlastnice, vlastně, střínice – dcera otcova či matčina bratrance nebo sestřenice, stříně, dnes sestřenice z druhého kolene,
pro vzdálenější bratrance stejné generace je možno užít opisná označení, např. druhý bratranec, bratranec druhého stupně, bratranec z druhého kolene – tj. prastrýcův vnuk.
Takže tak ![]()