Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes jsem si byla pro výsledky dcery zda nemá mononukleozu. Dr. řekla, že ji nemá, ale že má v sobě EBV virus, kterého se už nezbaví. Ve výsledcích má napsáno pozdní fáze infekce. Ještě nás poslala na jaterní testy. Máte s tím někdo zkušenosti? Hodila jsem to do googlu ale moc moudrá z toho nejsem
![]()
Moje dcery jsou obě pozitivní na EBV virus a bylo mi řečeno, že prodělaly mononukleozu. U dětí většinou proběhne tak, že se o ní neví, pod nějakou angínou nebo něčím podobným.
Ahoj, naše starší dcera /11/ si asi před 2.lety stěžovala dlouho na bolesti hlavy,měla rýmu,byl to zánět vedl. nosních dutin, ale proč to píšu -Dr. ji dělala různé odběry,zjistila protilátky proti EB viru /Epstein-Barrová -co to objevili, proto ten název/, mononukleozu nikdy neměla,ale kontakt s tou nemocí prý ano-podle Dr., mohlo to proběhnout nepozorovaně. Dělala jí pak několikrát ještě kontrolní odběry a asi po roce a půl už prý protilátky neměla.Mluvila o protilátkách ,ne ,že by měla virus v sobě…tak to ti neporadím,na netu je toho psáno spousta, tak snad něco načteš
Spíš to Dr. bude hlídat, dělat častěji kontrolní odběry…si myslím.Moc jsem neporadila,viď ![]()
Ahoj, ted mi cca 2 měsíce není dobře, furt se nemůžu dostat z chřipky, angíny, kašle apod. Kolegyně mě upozornovala na EBV virus a prý to vzniká z přecházených nachlazení, může propuknout kdykoliv, je v podstatě neléčitelný, resp. jeho zbavení se je běh na někokik let, pokud se vůbec zadaří. Nikdy předtím jsem o tom neslyšela, nicméně nemoci jsem často přecházela. Nakonec jsem tentokrát skončila u dr a mám klasickou angínu a ATB.
Prý to ale není infekční
Dcera právě v říjnu měla angínu, po ní dlouho kašel až jí to sedlo na průdušky, teď znova v lednu na pohotovosti, že má angínu, ta se vyléčila ale zůstávala zvýšená sedimentace v krvi. Na ORL zjistili zvětšené uzliny, jinak nic a řekl právě o té mononukléoze ať se udělají testy. Nechápu to jestli třeba mononukleozu už proděla a proto má ten virus. Nebo napřed se objeví virus a z toho pak může vzniknout mono?
Dr. ještě řekla, že pokud budou špatné jaterní tak budem muset na konzultaci na infekční…
EB virus neboli HHV4 (lidský herpesvirus 4) je původce infekční mononukleózy. Po odeznění infekce zůstává v organismu v latentní formě, to je podobné jako u jiných herpesvirů.
Tady je docela dost informací:
http://mononukleoza.net/…ukleoza.html
luon píše:
EB virus neboli HHV4 (lidský herpesvirus 4) je původce infekční mononukleózy. Po odeznění infekce zůstává v organismu v latentní formě, to je podobné jako u jiných herpesvirů. [/citacetakže to znamená, že tu mono přodělala?
Enoulik, mně z toho, co píšeš, připadá, že ji prodělala, ale nejsem doktorka. Ať je brzy v pořádku ![]()
luon píše:
Enoulik, mně z toho, co píšeš, připadá, že ji prodělala, ale nejsem doktorka. Ať je brzy v pořádku
och ich, doufám, že jsem to nějak nepříznakově neprodělala taky protože jsem v I. trimestru ![]()
Enoulik píše:luon píše:och ich, doufám, že jsem to nějak nepříznakově neprodělala taky protože jsem v I. trimestru
Enoulik, mně z toho, co píšeš, připadá, že ji prodělala, ale nejsem doktorka. Ať je brzy v pořádku
Pořádně to prober s doktory, kvůli dceři a kvůli sobě a mimi. Podle toho, co jsem rychle zagůglila, tak by snad prodělání mononukleózy v těhu nemělo zvyšovat riziko potratu nebo vrozených vad. Problém by asi při akutní infekci těhotné mohly být vysoké horečky.
Moc držím palce, ať jste všichni v pořádku ![]()
dnes byla dcera na jaterních testech, výsledky v pondělí. Volala jsem i své dr, ta říkala že ten virus má v sobě většina lidí a ani o tom neví, ale poslala mě na odběry tak uvidím…
Zdravím, jsem můž, přes 20 let a mám EB virus stále pociťuji velmi slabou imunitu. Na časté angíny mi pomohl wobenzym, angínu sem od té doby neměl, ale k onemocněním jako chřipka jsem stále velmi náchylný, s únavou to tak hrozné není když si člověk zvykne, ale imunita je opravdu velmi špatná. Pokud má vaše dítě eb virus určitě se na tenhle lék zeptejte lékaře. EB virus už mám přes 10 let. Já sem jedl 800tablet, 3× 6tablet za den, ale to mi dopuručil doktor.