Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji poradit, děti 3,5 a 1,5 roku mají poslední dobou pořád rýmu. Zkusili jsme vynechat zatím cca 4 dny mléčné výrobky (jogurt,mléko) a zdá se mi to lepší. Jenže děti my měli mít nějaký přísun mléčných výrobků. Čím to tedy nahradit, aby měli plnohodnotnou a zdravou stravu?
mléčné výrobky zahlaňují, ale mi se osvědčilo vynechání jen při kašli. U rýmy mě to teda nenapadlo vynechat ![]()
Mléčné výrobky se dávají hlavně kvůli vápníku a probio
Já bych to asi v tvém případě nahadila probiotiky a dostatkem kvalitního masa a zeleniny
Dost se poslední dobou řeší, zda mléko zahleňuje (TV, net) a snaží se to vyvrátit:
http://www.vasedeti.cz/…pouhy-mytus/
Tak je chvilku nechej než přejde rýmy, jestli ti jí vánočku, tak ji namaž máslem nebo na snídani dej nesquika s mlékem, alespoň moje 3letá dcera to snídá asi od 1,5 roku a miluje svoji snídani, dokonce chce i to mléko ohřát než se tam dají ty kuličky. Jinak jim zkus udělat palačinky, lívance nebo jídla kde je mléko, kyselici . Ale když nebudou mít týden mléko, tak se zas tak moc neděje
jak se uzdraví, tak jim dej místo jednoho jogurtu 2 denně nebo něčeho mléčného víc co mají rádi, aby to dohnali. Ani puding by teď nechtěli?
pvosa píše:
Dost se poslední dobou řeší, zda mléko zahleňuje (TV, net) a snaží se to vyvrátit:
http://www.vasedeti.cz/…pouhy-mytus/
tose řešilo vždycky, ale na škole mě učili, že zahleňuje a podle zkušeností něco na tom je. Vyloženě při kašli se nemá dávat, protže posporuje tvorbu hlenu a dýl se to pak léčí
Já se snažím moc nedávat mlíko když má rýmu.Jinak ho dávám ,nic jiného nechce.
Četla jsem že i pečivo a sladkosti zahleňují taky.
Mléčné výrobky vynecháváte, protože je nechtějí nebo kvůli tomu, že zahleňují? To můžete zrovna vynechat i pečivo, to taky zahleňuje.
Pokud to vynechání ml. výrobků bude jen pár dní, tak si nemusíš dělat hlavu s tím jak je nahradit. Dlouhodobě bych u 1,5 r mléko nevynechávala.
Jo a víc bych jim dávala v nemoci ovoce. Jinak mě nic nenapadá, holka, když je nemocná, tak moc nejí, chce jen furt pít čaj, sní hodně ovoce klidně i citron (to má po mně
) a suchý rohlík, suchou vánočku, vývary, jinak nic nejí, tak ji na silu ani nenutím, hlavně to ovoce vitamíny, pak doháníme až se uzdraví
.
petra79 píše:
Já se snažím moc nedávat mlíko když má rýmu.Jinak ho dávám ,nic jiného nechce.Četla jsem že i pečivo a sladkosti zahleňují taky.
tak o pečivu slyším pvně
, a ze sladkostí zahleňuje právě mléčná čokoláda
eviliska píše:petra79 píše:taky mě to překvapilo,ale máme často rýmu ,tak jsem se pídila po informacích a tohle jsem se dočetla.
Já se snažím moc nedávat mlíko když má rýmu.Jinak ho dávám ,nic jiného nechce.Četla jsem že i pečivo a sladkosti zahleňují taky.
tak o pečivu slyším pvně, a ze sladkostí zahleňuje právě mléčná čokoláda
Mě dr. radila dávat do mlíka lžíci vincentky,pak to nezahleňuje tolik.
Dělám to tak vždycky a řekla bych že je tzo lepší.
no, mě doktorka říkala, že pokud je díte plně na mléku, tak zahleňovat může. U dvou či tří porcí mléčných výrovků denně prý nezahleňuje
. Já bych se spíš zaměřila na úplné doléčení té rýmy. Cibulová šťáva dělá divy a popřípadě Sinupred na odhlenění asi taky není od věci.
Syn má cca 14 dní k večeři (18 hod.) bílý jogurt. Tak ve 22 hod. se budí hroznou rýmou, úplně mu teče z nosu, ucpaný nos má pak celou noc. Ráno má kolen nosu a v nosních dírkách husté zelenokrvavé nudle. Může tohle být z jogurtu? Přes den je ok, rýma ho nijak netrápí.
Na jogurt bych to nesváděla, pokud je rýma do zelena je tam bacil.
@Uju mně je divný, že přes den je úplně fit, ani náznak rýmy, žádný ucpaný nos, žádná nudle.