Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nemáš pod tím bulku? Mi se takhle udělá tuková bulka a pak se to takhle zbarví ![]()
To vypadá jako by pod tím něco bylo. Nějaký absces? zánět? Určitě s tím běž k lékaři.
Po přidání druhé fotky dojdi k Dr, vypizlaji ti to. A pošlou na histologii
Moc jako modřina to teda nevypadá. Spíš je pod tím nějaká cysta nebo něco. Šla bych dávno na kožní a nechala si to vyriznout (a zároveň zkontrolovat pihy, to má člověk dělat každý rok).
Ještě by to mohl být modrý névus. Který je podle googlu zaměnitelný s melanomem. No určitě bych s tím šla na kožní.
Stopro na kožní, tohle nevypadá dobře. Modřina to rozhodně není, ta takhle dlouho nevydrží.
A držím palce, aby to nebyl nějaký průšvih…
Přesně tohle jsem měla před pár lety na stehně. Podle lékaře to byla nevstřebaná modřina. Chodila jsrm s tím asi dva roky a pak jsem se odhodlala si to nechat vyndat. Úplně se mi to vybavilo, vypadalo to přesné jako na té druhé fotce.
Jaké je to na pohmat? Pokud tvrdé a mírně vystouplé, je to tzv. čočice. Aspoň to tak vypadá. Mám jich nekolik. Je to neškodné. Ale zajdi na kožní.
Tak výraz čočice jsem si musela najít:
Lentigo:
pigmentový név, drobné hnědé skvrny na kůži. Typy - Lentigo maligna, melanosis circumscripta - pigmentová skvrna na kůži, která se může přeměnit v melanoblastom.
A melanoblastom:
zhoubný nádor vznikající z pigmentových buněk. Pro úspěšné vyléčení je nutná včasná operace.
Jak říkaly holky, už dávno to měl vidět dermatolog.
@Birds Čočice je vyloženě tvrdá. Melanoblastom je na omak jako jiné znamínko. Ale měla by s tím zajít na kožní, pro jistotu. Melanoblastom navíc je nepravidelný, není přesně ohraničený, je rozplizlý a nejednotné barvy.
@inkakřivák píše:
@Birds Čočice je vyloženě tvrdá. Melanoblastom je na omak jako jiné znamínko. Ale měla by s tím zajít na kožní, pro jistotu. Melanoblastom navíc je nepravidelný, není přesně ohraničený, je rozplizlý a nejednotné barvy.
No já jenom, že v lékařském slovníku psali, že právě z čočice může klidně vzniknout ten melanoblastom. Prostě, jakmile se nějaké buňky zvrhnou a začnou tvořit něco nehezkého (něco, co nesplňuje dermatologické parametry ABCDE), tak není třeba polemizovat, ale nechat to na odborníkovi. A to tu nikdo z nás není…
@Birds Vida, ani nevím. Mám tři, a ani na jižním to neřeší. Tak já taky ne.
Poraďte prosím co je to. Mám to na noze už přes rok, vypadá to jako modřina
Příspěvek upraven 27.06.23 v 20:11