Může to být revma?

Anonymní
27.6.23 18:49

Může to být revma?

Zdravím, trápí mě nateklé, červené a bolestivé prsty na rukách (v minulosti jsem otoky prstů měla i na nohách). Dost mě také pobolívá zápěstí, kde se mi navíc udělala něco jako boulička. Bolesti (hlavně ráno) byly natolik nesnesitelné, že mě donutily jít k obvodnímu lékaři. Nemohla jsem si např. otevřít láhev, zapnout knoflík, stlačit kliku na dveřích, udělat si culík..mám podezření na revma. Při odběru krve mi byl zjištěn vyšší počet leukocytů a trombocytů a probíhající zánět v těle. RTG v pořádku, kromě nějakého menšího nálezu (nebyl mi sdělen jaký přesně). Kromě tohoto mě také dost bolí a pálí chodidla, zejména kost pod palcem, zhoršuje se to v práci, kde hodně chodím. Bývám teď více unavená, bez energie, občas se mi zatočí hlava.. revmatoidní faktor v krvi je však negativní. Teď musím čekat měsíc na vyšetření u ortopeda. Je tu někdo, kdo měl podobné potíže? Myslíte, že by se mohlo jednat o revmatoidní artritidu? Je mi teprve 22 let, podobné problémy mě trápí cca 2-3 roky, poslední dobou se ale vše zhoršuje a potíže nemizí tak, jako tomu bylo dřív.

Děkuji za názory.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7956
27.6.23 19:19

CRP a sedimentace je zvýšené? Pokud ano, tak by to mohla být revmatoidní artritida, existuje i séronegativní forma, tedy s negativním revmatickým faktorem. Jestli máš otoky drobných kloubů rukou, ranní ztuhlost třeba hodinu i více a zvýšené CRP nebo sedimentaci, tak by to bylo na návštěvu revmatologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6011
27.6.23 20:06

Podobně to měl otec. Nejdříve lehké otoky končetin, pak bolesti. Nakonec přestal úplně chodit. Léčili ho na úplně něco jiného.
Nespočet návštěv u různých lékařů. Po cca 3m, kdy byl uvázaný na posteli ho začali léčit na revma. Po měsíci se vše vrátilo do normálu.
Revmatologa bych zkusila navštívit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35937
27.6.23 20:30

Testy na boreliózu ti dělali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8361
28.6.23 12:09

Existuje i seronegativni revmatoidní artritida, kdy máš krevní testy v pořádku a přesto nemoc máš. Prakticky u většiny revmatologických nemocí to tak může být. Navic můj revmatolog říká, že tyhle nemoci se vyvíjí roky, takže to, že to teď máš v krvi ok neznamená, že to tak bude i pak, ale tohle by měl obvoďák vědět a měl by ti dát žádanku na revmatologii, aby tě pořádně vyšetřili a případně jsi byla ve sledování. Žádanku na ortopedii bych pochopila, kdyby tě bolely klouby bez těch dalších potíží, to bys mohla mít třeba artrózu i přes svůj mladý věk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16131
28.6.23 12:46
@Adull píše:
Existuje i seronegativni revmatoidní artritida, kdy máš krevní testy v pořádku a přesto nemoc máš. Prakticky u většiny revmatologických nemocí to tak může být. Navic můj revmatolog říká, že tyhle nemoci se vyvíjí roky, takže to, že to teď máš v krvi ok neznamená, že to tak bude i pak, ale tohle by měl obvoďák vědět a měl by ti dát žádanku na revmatologii, aby tě pořádně vyšetřili a případně jsi byla ve sledování. Žádanku na ortopedii bych pochopila, kdyby tě bolely klouby bez těch dalších potíží, to bys mohla mít třeba artrózu i přes svůj mladý věk

Taky bych předpokládala, že praktik doporučí revmatologa než ortopeda.
Záleží na laboratorním vyhodnocení zánětlivých parametrů v krvi. CRP a FW.
Příznaky, které udává na RA bohužel ukazují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8361
28.6.23 12:56
@Černá Madonna píše:

Bohužel i bez těch zánětlivých parametrů v krvi to může být revmatická nemoc V počátku může mít potíže a krevní abnormality můžou přijít později. Holt teď bude čekat na ortopeda a ten ji pak stejně doporučí toho revmatologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.6.23 13:08

Revmatolog.

Ale ja treba mam nejake potize, revmatolog udelal vsechna mozna vysetreni a nic… Takze taky se to tim nemusi uplne vyresit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8361
28.6.23 14:15
@Lucie_Sx píše:
Revmatolog.Ale ja treba mam nejake potize, revmatolog udelal vsechna mozna vysetreni a nic… Takze taky se to tim nemusi uplne vyresit.

Nemusí, protože tyhle nemoci někdy mají poměrně dlouhou dobu než se projeví naplno, ale zase už ji budou sledovat a tím pádem se nic nezanedbá.
Pak je ještě možnost, jak už tu někdo psal, nechat si pořádným testem zkontrolovat infekce…borelie, chlamydie, yersinie apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
28.6.23 15:38
@Černá Madonna píše:

Praktická mě chtěla poslat na revmatologii, ale vzhledem k dlouhé čekací době mě poslala nejdříve na ortopedii. Tak uvidím, pořád doufám, že to bude něco méně závažného..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
28.6.23 15:39
@Linn25 píše:
Praktická mě chtěla poslat na revmatologii, ale vzhledem k dlouhé čekací době mě poslala nejdříve na ortopedii. Tak uvidím, pořád doufám, že to bude něco méně závažného..

no ortoped s Tebou nic nevymyslí? Jaké je CRP a sedimentace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
28.6.23 15:51
@Lucka1111 píše:
no ortoped s Tebou nic nevymyslí? Jaké je CRP a sedimentace?

Tady posílám foto výsledku krve a RTG.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.6.23 16:32
@Linn25 píše:

A jsi tam uz aspon objednana?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
28.6.23 16:37
@Lucie_Sx píše:
A jsi tam uz aspon objednana?

Ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16131
28.6.23 18:16
@Linn25 píše:

Přeji ti, aby to RA nakonec nebyla.
Uvidíš, jak dopadne další vyšetření.
Držím palce. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém