Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
YAL není zkratka. Je to „sterilní roztok k aplikaci do konečníku“. Používá se před vyšetřením nebo drobnými chirurgickými výkony v konečníku a samozřejmě pro vyprázdnění před porodem místo klystýru.
Klystýr jsem před porodem neměla takže nemůžu srovnávat. S YALem to bylo v pohodě. Aplikace nebyla nepříjemná, tím nechci říct, že bych to chtěla denně:-), a vyprázdnila jsem se během 20 minut.
Tolik o YALu.
Ariana
Ahoj,
já teda taky nemám žádný zkušenoosti s klystýrem,ale YAL je fakt celkem v pohodě.Předepsali mi ho na požádání v poradně a můžeš to „vyřídit“ i sama-doma.
já jsem měla YAL před porodem taky, ale nezdál se mi moc dobrý. Úplně jsem se nevypráznila. Podle dr. je obyčejný klystýr účinější.
Ahoj, já měla před porodem klystýr, dobrovolně, řekla jsem si o něj a bylo to super, krásně jsem se natřikrát vyprázdnila a měla dobrý pocit. Není to vůbec nic hroznýho,doporučuju. Doporučují to i lékaři, udělá se na porod víc prostoru pro mimčo, teplá voda uvolňuje proodní cesty, čímž se porod zrochu urychlí a rodičky jsou víc v pohodě, nemusí myslet na to, co z nich při tlačení vyjde, o to víc, když je u porodu jejich partner jim může být trapně. Měla jsem v těhotenství problémy se zácpou a tak jsem klystýr uvítala. Mimochodem tahle stará čistící metoda by se měla několirát za rok provést „jen tak“ - v rámci péče o náš „vnitřek“.
Čau Kamila
Souhlasím s Kamilou, klystýr před porodem doporučuju, má to svoje důvody. Yal je jenom na vyprázdnění, ale nenapomáhá hladšímu porodu tak jako ta teplá voda, v otevírací fázi mi to hodně pomohlo, když porod nepostupuje. Není to nic ponižujícího ani bolestivého (v rámci celého porodu a pobytu v porodnici je to jen zlomeček toho nepříjemného), por.as. prostě zavede do konečníku tenkou hadičku vleže na boku a za chvíli je po všem a hurá na wc, člověk se dost uvolní a po dlouhé době pořádně pos… tak jako dlouho předtím ne, tělo je potřeba před porodem pročistit.
Petra
Ja jsme YAL pouzila misto klystyru v porodnici a mohu jej vrele doporucit. Jeho pouzite je setrne a nijak neprijemne, po aplikaci asistentkou jsem jeste asi dvacet minut lezela na boku a teprve pote jsem odkracela na toaletu a mohu rict, ze to bylo fajn. Tim, ze se udrzi tak dlouho je vyprazdneni opravdu dukladne bez poskozeni prirozene funkce strev - a tudiz po porodu jsou mensi problemy se stolici (ale stejne byla prvni poporodni stolice ten nejhnusnejsi porodni zazitek).
Lekarka mi ale vysvetlila, ze maji radeji vodu s kapkou oleje (ci mydla), protoze tim, ze je mene setrny uspisi porod, no nevim, ja byal s YALem spokojena. V baleni jsou dve lahvicky a tak mam druhou na „priste“
V kazdem pripade se mi YALu nezminil ani gynekolog, ani personal porodnice, ale na muj dotaz reagovali vstricne.
Bez predpisu stoji dve stovky, na predpis dvanact korun.
Ahojky. Nedá mi, abych se na toto téma nepřipojila k diskusi. Klystýr, který jsem dostala při svém prvním porodu před sedmi lety, je dodnes mojí černou můrou. Sestra mi ho dala v době, kdy jsem měla už silné, těžko zvladatelné kontrakce a do toho jsem ještě měla snášet křeče z aplikovaného klystýru. Bylo to opravdu strašné. Na záchodě jsem brečela a svíjela se bolestí a když si vzpomenu na přístup sester, tak je mi z toho smutno dodnes. Svoji „toaletu“ jsem vykonávala snad hodinu, ony už byly nevrlé a hrubým, arogantním způsobem mě přivolávaly do sprchy. Ráda bych jim vyhověla, ale bohužel, nešlo to. Já byla na pokraji nervového i fyzického zhroucení. No zážitek vážně otřesný. Samotný porod byl vedle tohoto zážitku z přípravky procházka růžovou zahradou. A to opravdu nepřeháním. Nebýt tohoto hnusného klystýru a neurvalých sestřiček, tak mám na porod jen ty nejkrásnější vzpomínky. Je pravdou, že jsem byla po porodu dobře vyprázdněná (dalo by se říci totálně prázdná), ale ten zážitek v porodních bolestech za to vážně nestál. Letos v květnu jsem rodila podruhé a neopomenula jsem si do tašky přibalit přípravek YAL. Je pravda, že mě téměř nevyprázdnil, ale co, hlavně, že mi bylo dobře a mohla jsem se plně soustředit „jen“ na kontrakce, které vůbec opět nebyly tak hrozné jako klystýr v roce 96. S YALem jsem rodila v pohodě. A klystýr? Věřím, že je přínosný pro očištění organismu, že se po něm člověk cítí jako znovu narozený; ale proboha, proč to dělat v pokročilých porodních bolestech? To opravdu není zapotřebí. A abych nezapomněla: chtěla bych pochválit letošní personál porodnice, kterou jsem si zvolila i po špatných zkušenostech znovu (tamní předporodní kurz mne totiž uchvátil). Sestřičky i pan doktor byli úžasní; narození mého děťátka prožívali se mnou a porod mi zpříjemňovali, jak to jen šlo. Vůbec ničeho jsem se nemusela bát, žádná černá můra se nekonala a určitě k dobrému pocitu přispěl mimo jiné i šetrný YAL. Doporučuju.
P.S.: ještě jednou chválím porodnici u Apolináře; jsou tam dnes všichni zlatí a strašně hodní…
Ivka, Luky+Davídek
to, jestli je klystýr snesitelný nebo ne, rozhoduje, jak se podá
pokud se podá šetrně, pozvolna, opatrně, při zachování všech doporučení, a samozřejmě při zachování pravidel intimity (minimalizace studu),
tak bude klsystýr bezproblémový
pokud ne, může to opravdu skončit (a není to bohužel vyjímka) jako jeden z nejhorších zážitků z porodu či vyšetření
Ahoj holky, já mám Baxter - klysma salinické, 135 ml. Máte s tím nějaká zkušenost? Jak dlouho trvá než začně účinkovat, kolikrát jste potom byly na wc - jak dlouho trvalo než jste se úplně vyprázdnily?
ahoj,občas se tu objeví zkratka YAL,mužete mi napsat o co se vlastně jedná jak učinkuje ? Děkuju za vysvětlení.