Co má jíst nekojené dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2499
9.4.13 14:51

Co má jíst nekojené dítě

Hezký den, prosím o rady co dávat a nedávat 9.měs. děťátku když není kojené.
Abych Vám vysvětlila situaci, moje teta dostává na hlídání vnoučka, někdy ho hlídá v kuse 4-5 dní jak jsem právě zjistila, ale protože má starou školu, krmí ho tak nějak vším, čím nás rodiče před 30,lety krmili, takže pribináky, knedlíky,atd.Moc ráda bych jí poradila, ale i když mám doma malé děti, už jsem zapoměla co vše smí a nesmí. Teď mě napadá jen tvaroh, bílek, sůl. Prosím poraďte a ještě jeden dotaz, vypadá to, že malý vůbec není na sunaru a jen ho jeho maminka nelévá čajem, má mít takto staré dítko stále sunar? Já s tím nemám zkušenost, děti jsem kojila a mladšího ještě kojím. Moc děkuji za každou radu. A měl by užívat i vigantol? já dávala dětem do roka, nevím jak u něj když není kojený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
303
9.4.13 14:57

Ahoj, 9měs. dítě už smí skoro všechno, nesmí moc solit, nesmí cukr, med, bílek, tvaroh, tvrdý sýr, vepřové maso, exotické ovoce, jahody, čínské zelí.
Jinak asi pribiňáky i knedlíky může, i když já bych mu to nedávala :-)
A všechno vařené nebo dušené, aby to dítě lépe strávilo.
SUNAR - některé děti umělá mléka odmítají, takže pak už nejsou na žádném UM, jen jedí jogurty atd.
VIGANTOL - by mělo užívat dokud neřekne lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
9.4.13 14:57

Sunar je stále potřeba+ mléčné výroby- jogurt, žervé, kaše
Co jíst? Skoro všechnu zeleninu, maso kuřecí, hovězí, králičí, jehněčí, žloutek
Přílohy- brambory, rýže, těstoviny pokud zvládne. Kus kus, čočku, jáhly, chleba, rohlík
Vigantol se doporučuje do roka, takže jo. Případně když bude dávat déle, neublíží
Z umělého mléka jsem dělala i puding, bramborovou kaši.
Může máslo a olej, ale nejsou ještě vhodný smažený jídla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
9.4.13 15:04
@Ještídek píše:
Ahoj, 9měs. dítě už smí skoro všechno, nesmí moc solit, nesmí cukr, med, bílek, tvaroh, tvrdý sýr, vepřové maso, exotické ovoce, jahody, čínské zelí.

Proč nesmí cukr, med, vepřové maso, jahody a čínské zelí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
612
9.4.13 15:08

Sunar už nemusí, může jogurt, i exotické ovoce, jahody, hele normálně si to vygoogli. Na knedlík a Pribiňák nenarazíš neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
9.4.13 15:09

9 měsíční dítě podle mojí doktorky a nových studií, asi starých 2 roky, má jíst naprosto všechno, jen ne solené a příliš kořeněné. Mělo by jíst všechny alergeny, akorát u alergiků trošku pomaleji. Moje malá jí a jedla už dávno všechno. Sunar nebo UM by ale dítě v tomto věku určitě mělo mít.
Ale opět podotýkám, je to každého věc, poklud někdo pořád všechno odkládá, je to jeho věc, je to jeho dítě.

• Citovat
  • Upravit
sad 1
9.4.13 15:10
@j.a.n.i1 píše:
Proč nesmí cukr, med, vepřové maso, jahody a čínské zelí?

protože to dávno může. To by mě zajímalo, kde se vynořila tahle teorie

• Citovat
  • Upravit
1072
9.4.13 15:11

@Majinka7 dítě 9 měsíců by mělo mít za den 750ml mléčné výživy- UM, kaše, bílý jogurt. Maso-zeleninové příkrmy, ovoce, piškoty.
Dítěti do jednoho roku se nedoporučuje sůl. Taky není pro takové dítě vhodný tvaroh a výrobky z něj, pro vysoký obsah bílkovin (zátěěž ledvin).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.4.13 15:18

V tomto veku uz muze viceme vsechno, taky zalezi na tim co jedlo doted.

knedlik a pribinak bych taky uplne nedavala, ale pro parkrat ho to nezabije.

co se tyce UM a mleka jsou deti, co ho odmitaji, muj sestimesicni syn je taky pres den na ovocne stave, mleko nechce, kolikrat ani moje, zridka kdy se mi ho podari pres den nakojit.
pokud ma dostatek mlecneho v ostatni strave, tak to nevadi - jogurty, syry…

co bych urcite nedala je tatarsky biftek, morske plody a houby, med asi taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
9.4.13 15:21

Med se do roka opravdu nema, vzacne se v nem vyskytuje nemoc, ktera je prcky nebezpecna, nejak si ted nevzpomenu na nazev. Jinak muze dite vcelku vsechno, nesolit, zbytecne nesladit, ne tvaroh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
9.4.13 15:41

Děvčátka moc Vám děkuji. Vlastně jsem to čekala horší s tím co nesmí. Vím že teta dává na noc kaši, neptala jsem se jakou, ale říkala, že jeho maminka mu ji nedává vůbec. Jinak klučina měl problémy s váhou, vůbec nechtěl přibírat, ale když byl u tety na hlídání, tak jí jedl vše co mu dala. Netuším v jakých podmínkách je u maminky, ale asi to tam s tím jídlem nebude nic moc.Ale říkám jen svůj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.4.13 15:55
@sad 1 píše:
9 měsíční dítě podle mojí doktorky a nových studií, asi starých 2 roky, má jíst naprosto všechno, jen ne solené a příliš kořeněné. Mělo by jíst všechny alergeny, akorát u alergiků trošku pomaleji. Moje malá jí a jedla už dávno všechno. Sunar nebo UM by ale dítě v tomto věku určitě mělo mít.
Ale opět podotýkám, je to každého věc, poklud někdo pořád všechno odkládá, je to jeho věc, je to jeho dítě.

jé, bezva, že tohle taky napíše někdo jiný, než já :potlesk: :palec:

jinak sůl fakt není jedovatá 8), dokonce v létě i děti mají zvýšenou potřebu soli., samozřejmě, nemělo by se jim solit příliš, (nebo asi přesněji tak, jak většina čechů solí sobě) ale troška soli do vařeného masa, osolit vodu na těstoviny nebo zeleninu, to je v klidu a i je to potřeba…

jediné, co já osobně bych dětem do roka nedávala, je čokoláda (ale to jen kvůli tomu, že na ní není nic dobrého a strašně rychle si na ní a její chuť zvyknou 8) ), oříšky (tvrdé, nebezpečí vdechnutí), dala bych si pozor na zavedení bílku, jakože opatrně. pak bych jim nedávala salámy, kromě nějaké kusové šunky, nebo kladenky, rozhodně bych nedávala paštiky apod., ale to prostě proto, že na tom není nic zdravého (i dkyž dobré to je :mrgreen: ). pak bych dítě nekrmila syrovou rybou nebo syrovým masem, mořskýma plodama (pokud bychom nežili u moře..) a tak. a to ne do roka, ale tak nějak s tímhle zacházím opatrně.. 8)

i toho pribináčka bych klidně dala, ale třeba jednoho za 14 dní, nebo tak..

med - a proč nesmí dítě med??? víte, že med je jednou z nejzdravějších potravin? že včely raději sami chcípnou na otravu těžkými kovy, ale ani v medu ze zamořených oblastí nic není? stačí si vybrat dobrého včelaře, prootže i ten botulotoxin, resp. clostridium botulinum, kterým se všichni ohání, je otázka špatné manipualce s lahvemi (a díky anaerobnímu růstu vlastně dobře roste pod medem).. ale zas, nezalepím ho medem, ale proč mu ho nedat? ale dobrý, kvalitní med, od včelaře, z ČR…

to je jak s vajíčkem. moje dr. tvrdila, že žádný žloutek, že prý by mohl dostat salmonelózu :roll: no, ujišťuju vás, že z vařeného žloutku jí fakt nedostane.. ;)

vepřové maso - co je na něm špatného?? proč by ho nemohly? jasně, že nedám dítěti bůček, ale panenka, pečeně,.. raději tohle, než 40denní kuřátko, co má játra jak alkoholik :D, co tak doporučují doktorky

a proč „nesmí“ tvaroh? blbost, nesmí se krmit tvarohem denně, protože obsahuje příliš velké množství bílkovin, které zatěžují ledviny. ale rozhodně ho tvaroh nezabije, neotráví. když bude mít jednou za týden na rohlík tvarohovou pomazánku doma dělanou, je to lepší, než cokoliv jiného!!

a knedlík? takový domácí knedlíček z housky, co je špatného na knedlíku? jo, nedám mu denně vepřovou s osmi 8) :jazyk: ale když bude chtít zobnout knedl z mého talíře, klidně mu dám ochutnat.. 8)

Podle mého názoru je to všechno o určité míře. držet dítě do roka na neslané nemastné hnusné dietě a pak ho nacpat vším, protože už mu byl rok, je daleko horší, než dítě postupně a pomalu zvykat na stravu (nikoliv na amarouny :))

jinak v tomhle věku má mít dítě 500-750ml mléka v jakékoliv podobě, tj. sýr, jogurt, uM,..

závěrem napíšu, že je každého věc, čím dítě krmí, ale přehnaná opatrnost až hysterie, která se u některých potravin zcela neoprávněně objevuje mě zaráží. u dítěte bych stravu řešila do té míry, abych mu nastavila dobré stravovací návyky a stravu bohatou na ovoce, zeleninu, kvalitní potraviny.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.4.13 16:00

@Majinka7 možná ho maminka drží moc zkrátka, vím, že některé děti tu neslanou amarounovou stravu odmítají a naopak, v rozumné míře jedí právě tu dospělou stravu, to, co vidí u rodičů na talíři..

my dlouhé roky vařili jídlo tak, aby se odendalo dětem, my si přidali česnek, a manžel ještě pepř a chilli nebo tak, ale prostě těstoviny/rýže, zelenina, kvalitní maso, já stejně hrozně málo solím (kolik lidí má u nás nedostatek sodíku :D),.. teď už děti jedí i ten česnek (mmchodem, hodně zdravá věc :D ).
naše děti třeba milují kořenovou zeleninu předvařenou ve vývaru, a upečenou na olivovém oleji, starší i pečený česnek :), nafouklou bramboru, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
9.4.13 16:12

@Nataša ja s timhle prispevkem uplne souhlasim, mam to stejne, az na ten med. Je to vzacne, ale zavazne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
9.4.13 16:13

@Nataša Těžko říct, já právě vůbec netuším jak mu doma vaří, ale když je na hlídání tak baští krásně. Samozřejmě né kořeněný atd. ale říkala jsem si, že bych mohla trošku poradit, protože teta už má dospělé syny a tenkrát to bylo přeci jen jiné. Určitě jí řeknu o tom UM, třeba ho malý odmítá, ale kaši tu jí prý krásně a zeptám se na vigantol, ale třeba ho dostává s věcmi pro malého.
Ale upřímně můžu říct, že tak trošku některým věcem nerozumím. Vím, že každý jsme jiný a říkám si ať si taky každý žije jak uzná za vhodné, ale já bych bez dětí nemohla tak dlouho vydržet, tedy né u takhle malých. Původně ho měli mít jednou za 14 dní na víkend a majího 4-5 dní 2-3 dny je u maminky a potom zase u tety.Ale teta je šťastná :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí