Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
![]()
Název tématu mluví asi za vše, co děláte svým dětem za pomazánky, z čeho vůbec, máme alergii na BKM (syn má rok) a dr mi říkala, že některé pekárny dávají do pečiva mléko, tak vymýšlím, že malému napeču pečivo sama, máte třeba recept a tip na margarín, který by byl „dobrý“ a mohla mu namazat na chleba? Pomazánky atd? Zatím na nic jiného alergii nemáme, jsme na Neocate mléku. Teď má navíc i období, že moc nechce jíst, dělá mi děsné scény u krmení, tak vymýšlím, že mu prostě dám namazaný kousek a bude si dlabat sám, třeba ho to bude více „bavit“.
Děkuji a přeji hezký den ![]()
Margarin treba Vive Bio… Jinak ja si kupuji pomazanky od Amunak svacinky, jsou zeleninove a lusteninove. Kdyztak delat zeleninove a lusteninove pomazanky doma. A kozi vyrobky by sem tam nemohl?
@Karleon píše:
Marmeládu, čočkovou pomazánku, rybí pomazánku.
A MOHLA BYCH POPROSIT PROSÍM O RECEPT?
DĚKUJU ![]()
@Evelín píše:
Margarin treba Vive Bio… Jinak ja si kupuji pomazanky od Amunak svacinky, jsou zeleninove a lusteninove. Kdyztak delat zeleninove a lusteninove pomazanky doma. A kozi vyrobky by sem tam nemohl?
Dr mi řekla, že mu nemám dávat žádné mléčné výrobky, ptala jsem se přímo na kozí a řekla ne.
a to vive bio seženu i v normálním obchodě nebo ve specializovaných prodejnách? A ty amunak svačinky jsou vhodné i pro roční dítka?
kde seženu, děkuju moc ![]()
Můžu se přidat s dotazem…Co alergie na kravské mléko u dospělého? Mi ani nedošlo, kde všude to mléko je. Kozí mléko mi fakt nechutná. Ovesné, rýžové vypiju, ale že by mi chytmnalo. A jde třeba to kravské mléko nahradit rýžovým při vaření??? A je něco sladkého běžně k sehnání buchty, sušenky bez mléka? Děkuji za jakékoliv informace.
Sweetpretty, promiň, že jsem se tak vtírla s dotazem. Na chleba Floru, ale jak je vhodná pro děti nevím
, pak marmeládu.
@Lucie píše:
Můžu se přidat s dotazem…Co alergie na kravské mléko u dospělého? Mi ani nedošlo, kde všude to mléko je. Kozí mléko mi fakt nechutná. Ovesné, rýžové vypiju, ale že by mi chytmnalo. A jde třeba to kravské mléko nahradit rýžovým při vaření??? A je něco sladkého běžně k sehnání buchty, sušenky bez mléka? Děkuji za jakékoliv informace.Sweetpretty, promiň, že jsem se tak vtírla s dotazem. Na chleba Floru, ale jak je vhodná pro děti nevím, pak marmeládu.
Ahoj
to víš,, že nevadí
no co já vím tak ze sladkého jsou bez mleka ty z penny polomáčené sušenky, hodím sem fotku později
i se složením.
Pak také albert quality farmářské sušenky také přihodím fotku později.
Nebo lotus karamelové sušenky (mám to od kamarádek, maminek dětí co jsou alergické na mléko a laktozu)…já zatím malýmu nedávám nic sladkýho
ale mám alespoň nějaký tip na později
jinak z toho mléka sojové? V iděla jsem i kukuřičné a kolegyně z toho dělala např palačinky a nikdo ani nepoznal, že nejsou z kravského mléka ![]()
Pokud ma hodne silny ekzem, tak asi zatim radsi ani ty kozi. Jinak Vive Bio i ty Amunak svacinky koupuji bud v Bille nebo ve zdrave vyzive. Nejlepsi je samo doma udelane. V tech pomazankach jsou zahustovadla - napr. toto , toto ci toto
jeste v DM drogerii maji zeleninove pomazanky od Alnatury.
Domaci pomazanku jinak delam treba tak, ze smicham margarin, nastrouhanou mrkev, nejake bylinky, trochu soli (pro dite i klidne bez), trochu cesneku (pro male dite muzes vynechat). Urcite se da udlat i brokolicova, cockova, cizrnova nebo i namachana z vice druhu zeleniny…
Ahoj, já také vysadila veškeré mléčné výrobky. Mléko nahrazuju kokosovým nebo sojovým(dětem víc jede kokosové) a jogurty, sýry, máslo, to vše kupuju kozí. Nevím, proč ti doktorka řekla, že nedávat i kozí??? většinou se při alergii na kravské kozí doporučuje. Výborná je třeba kozí feta(Hypernova), tu můžeš přidávat do salátu a výborně chutná. Dále je moc dobré tofu(uzené). Já, když na začátku vysadila mléčné výrobky a pšenici, tak jsme myslela, že umřu hlady, ale za chvilku už jsem se zorientovala a dá se to v pohodě vydržet. Akorát musím říct, že v zahraničí(jsme v Londýně) je o moc větší výběr a kozí výrobky tu chutnají lépe.
Co se tyce mleka, tak to je trochu o zvyku. Ja taky vyzkousela kde co a treba ovesne mleko snesu jen v ovesne kasi
Nakonec jsem udelala trochu kompromis a kupovala jsem mleko bez laktozy z DM. Treba do omacek mi ale moc chutna sojova smetana, do kavy bych si ji ale proste nedala. A do dezertu mi prijde dobra mandlova.
A ve zdravych vyzivach budou mit urcite aspon nejake susenky bez mleka. Nebo si upect doma a nahradit rostlinym mlekem.
Sweetpretty, jejda…děkuji moc. Já sladké kupovala jen v DM a nebo zdravé výživě a to jsou pálky za pár kousků. A já mám pocit, že na sladkém žiju
. Jinak Alnatura v DM má i zdravé paštiky a pomazánky, ale nevím, jak je to s mlékem. Mně moc nechytnají. Příště na to schválně juknu.
Dál budu nasávat rady.
Příspěvek upraven 26.09.12 v 15:17
@Lucie píše:
Můžu se přidat s dotazem…Co alergie na kravské mléko u dospělého? Mi ani nedošlo, kde všude to mléko je. Kozí mléko mi fakt nechutná. Ovesné, rýžové vypiju, ale že by mi chytmnalo. A jde třeba to kravské mléko nahradit rýžovým při vaření??? A je něco sladkého běžně k sehnání buchty, sušenky bez mléka? Děkuji za jakékoliv informace.Sweetpretty, promiň, že jsem se tak vtírla s dotazem. Na chleba Floru, ale jak je vhodná pro děti nevím, pak marmeládu.
já nahrazuju vždy sojovým, ve finále to vůbec nepoznáš. A na kozí výrobky si časem zvykneš, já to nejdřív nemohla ani cítit a ted mi chutnají.(ono mi ani nic jiného nezbylo
)
Derida, já to kozí prostě nedám…vadí mi strašně ta konečná chuť, ale postupem zkouším další rozstliná mléka. A ty máš alergii na mléko i lepek?
@derida Tak se sojovým opatrně, velice rychle se dá „vypěstovat“ i alergie na soju, je to velký alergen. Já dávám na pečení rýžové nebo kokosové, oboje sušené z krabičky. Používám to na všechno, někdy i jen vodu.