Co na sebe na dodatečný kar?

459
23.9.15 16:53

Co na sebe na dodatečný kar?

Zdravím,
máme jít na oběd a následně posezení doma, které se bere jako uzavření za odchodem babičky (byla to spíše babička z několikátého kolena, ale do rodiny patřila jako vlastní).
Nechtěla pohřeb, takže se nekonal, ale její nejbližší chtějí uspořádat posezení jako uzavření toho celého.

A teď mám docela problém, co na sebe. Bere se tohle ještě smutečně?
Máme přijít v tmavém? Nebo to už není bráno jako smuteční hostina a není to třeba…?

A má se něco donést? (např. kytka, kterou pak dají nejbližší na hrob nebo tak…?)

Díky za vaše rady, vůbec nevím, jak to pojmout, co se sluší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
23.9.15 16:55

@Fircon Zeptala bych se organizátorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
23.9.15 17:04

@Fircon
ano je to smuteční akt, poslední rozloučení s babičkou. Kytičku určitě ano.
Nic nepokazíš, když si vezmeš černou sukni, nebo kalhoty k tomu nějakou halenku, už ne černou, punčochy ne černé. Není to klasický pohřeb, tak nemusíš být celá v černém.

I když dnes lidé chodí na pohřeb v riflích :roll: nějak se vytrácí úcta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
23.9.15 17:06

Šla bych v tmavém (klidně fialová nebo tmavě modrá), osobně ani na narozeniny nechodím v džínách a tričku. Takže bych se oblékla trochu společensky, volila bych tmavší barvy. Kytičku bych vzala, bývá obvyklé, že se nosí na hrob. Tím nic nezkazíš a prokážeš úctu a bonton. Připadá mi, že ho hodně ztrácíme, což je škoda - to není, zakladatelko na tebe, to je jen obecný povzdech :kytka: Tchyně oddává, ale i mluví na pohřbech. Říká, že někdy je to hrůza. Slečny v minisukních tak, že při pokládání kytičky/věnce před rakev neví, jak si mají přidřepnout, aby jim nevyjela půlka pr.ele. Na svatbách opět šatičky hodící se spíše na diskotéku nebo ještě hůře. Člověk se podívá na svatbu například v Británii, kde je to společenská událost a dámy jsou oblečené jako dámy. Vkusně, krásně, ale společensky. Přimlouvám se za určitou etiketu i na kar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
23.9.15 17:07

Právě bych nejradši něco mezi, ale nic nemám (jako být tmavá, ale ne černá). Ale slušné kalhoty mám jen černé.
A halenky buď výrazně barevné (což se asi nehodí) a pak černou nebo bílou košili.
Nechci být za černou vdovu, není to pohřeb, ale zase bych nerada provokovala a byla nevhodně oblečená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
23.9.15 17:12

@Fircon
A máš nějaké sako, nebo svetřík, abys to trochu rozbila nebo oživila? Celá v černé to není úplně ono, je to hluboký smutek na pohřeb, černé kalhoty a bílá košile mi připomíná servírku :think: Vzít si ty černé kalhoty je dobrý základ, bílou košili a na to nějaký svetřík, sáčko. Nebo nemáš nějakou halenku jednobarevnou třeba zelenou nebo modrou k těm kalhotům? Kamarádka nebo příbuzná by ti nemohla na jeden den vypůjčit nějaký kousek své garderóby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
23.9.15 17:16
@Fircon píše:
Právě bych nejradši něco mezi, ale nic nemám (jako být tmavá, ale ne černá). Ale slušné kalhoty mám jen černé.
A halenky buď výrazně barevné (což se asi nehodí) a pak černou nebo bílou košili.
Nechci být za černou vdovu, není to pohřeb, ale zase bych nerada provokovala a byla nevhodně oblečená.

kalhoty máš a bílá košile, nějaké tmavší sáčko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
23.9.15 17:18

K vypůjčení nic nemám.
A jednobarevné mám jen tyrkys nebo výrazně fialovou… To asi je moc.
Svetřík přes košili bych měla, ale přijde mi to zas takové obyč…nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
23.9.15 17:22

@Fircon

Tak i obyčejný svetřík můžeš trochu „vytunit“ šperkem, korálky, broží. Nebo by šla trochu „ztlumit“ tyrkysová halenka například černými korálky, tmavším šátkem, vestičkou (pokud máš), tmavým páskem, černou kabelkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
1.10.15 13:19

Díky za rady - oblečení vyřešeno :-)
Teď ještě jeden problém - babička si nepřála pohřeb (proto tento dodatečný kar), teď jsem zjistila, že ale ani neexistuje a existovat nebude její místo odpočinku.
Myslela jsem, že pozůstalé tetě, která vše organizuje, doneseme kytku, aby ji mohla uložit babičce na pietní místo, ale nic takové není a nebude.
Je mi ale hloupé přijít s prázdnýma rukama…
Co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková