Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosím o radu. Mám roční holčičku, která nejí ovoce ani jogurty, trpí zácpou. Ale fakt hrozně moc. Před 3 dny jsme museli použít projímadlo, aby se vykadila. Kadí velké a tvrdé hovínka, které jí prostě nejdou vytlačit. Je to asi 14 dní, co přestala jíst ovoce. Jedla hodně jahod a malin na zahradě, teď už to nechce!!! Z laktulozy ji bolí břicho!!! Nemáte nějakou babskou radu, děkuji
Přimíchat do jídla laktobacila, když nejí mléčné výrobky, pokud je ochotná hodně pít, tak vlákninu, zase přimíchat do jídla nebo pokud by byla ochotná vypít s vodou, ale musí se hodně pít, aby ta vláknina dobře nabobtnala.
Kompoty, třeba švestkové, by nejedla? Ovocné džusy, mléčné koktejly z ovoce, přesnídávky?
@Niki xxx A jak víš, že je to z laktulózy? Jak dlouho jsi ji podávala a kolik? Dcerce jsem hovínka musela tahat, jak byly tvrdé a tekla krev. Podávám 5 ml denně ráno a má po problému. Občas se stane, že má na začátku tvrdé, ale jen bobečky a pak už to jde hezky. Zkus míň a déle, třeba bude líp.
Ne, ani žádné koktejly a přesnídávky. Džusy pije, ale ředím s vodou, tak přestanu ředit. Jinak jakou vlákninu ji mám koupit? Máte s ní zkušenosti?
Máš doma povidla? tak lžičku povidel nahřát do toho přidat trochou másla sníst
@Niki xxx řešila jsi to s vaší doktorkou? Vlákninu ti poradí v lékárně.
Dala jsem ji jen jen jednou navečer a celou noc brečela a prděla. Tak si myslím, že to bylo určitě z toho. A jak dlouho jí malé podáváš? Už dlouhodobě, Nemůže si na to zvyknout?
@bublinek píše:
Máš doma povidla? tak lžičku povidel nahřát do toho přidat trochou másla sníst
Můžu zkusit, děkuji
@Aureliana píše:
Duphalacnejlepší. Pomuze na milion %
Chtěla jsem ho, ale v lékárně došel, tak mi dali tu laktulozu, prý má stejné účinné látky. A dáváš to dětem a může se to dlouhodobě?
Ještě mě napadá, pije dost? Zkus jí doslova nalívat vodou, čajem nebo cokoli co pije.
Poznám to na sobě, když málo piju, jde mi to ztuha.
@bublinek píše:
Ještě mě napadá, pije dost? Zkus jí doslova nalívat vodou, čajem nebo cokoli co pije.
Poznám to na sobě, když málo piju, jde mi to ztuha.
Teď začala pít z hrnku a hrozně ji to baví, takže chce pořád. No snad to zabere
@Niki xxx na laktulózu si nezvykne, ta působí tak, že „ředí“ hovínka a roztahuje střeva, laicky popsáno
. Může se podávat dlouhodobě a pokud má tyhle problémy déle, začni ji to dávat, fakt těch 5 ml ráno a denně a tak za dva tři dny uvidíš výsledek. Určitě bych ale hned nepřestávala, třeba já to u dcery zkoušela a zase trpěla a tekla krev, bylo mi jí moc líto. Na projímadlo si zvykne, zkus to takhle a zvykat ji aspoň na přesnídávky.
@Niki xxx co zkusit stavu z kompotu?? Svestkovy, merunkovy… Navic by jo to mohlo chutnat-jsou sladounke… Pak me napada nekam ji primichat psyllium, ale nevim jak to muzou takhle male deti a zda by to vubec pozrela