Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj ![]()
mám otázku, jelikož jsem poprvé těhu
nevím, co mě teď vlastně čeká..poslední MS byla 19.6.2012.. mám za sebou dvě kontroly, na první viděl pan doktor bublinku a tento týden v úterý už fazolku s prďolou a činnost srdíčka..objednal mě na příští týden na čtvrtek, ráno na lačno a s močí…čeká mě nějaké podrobnější vyšetření?
děkuji za odpovědi ![]()
Asi jen odběr krve - pokud ještě nedělal, krevní obraz, krevní skupinu, jestli nemáš HIV atd…
Moč budeš nosit vždycky, kontrolujou se myslím bílkoviny v moči nebo co ![]()
Moc gratuluji k těhu ![]()
na moč si zvykej, tu budeš nosit na každou kontrolu
nevím jak dlouho jsi těhu, ale vezmou ti max krev na kr. obraz a udělají ultrazvuk. potom tě čeká krev jak píše Pipet, ale to mě dělali až někdy v 4,5m těhu.
Čeká Tě odběr krve - na HIV, žloutenku, syfilis, určení krevní skupiny a nevím, jestli se bere i celkový obraz nebo ten až později. Moč se nosí do každé poradny, lakmusovým papírkem se kontroluje přítomnost bílkoviny a cukru v moči.
@překvapení píše:
Moc gratuluji k těhu
na moč si zvykej, tu budeš nosit na každou kontrolunevím jak dlouho jsi těhu, ale vezmou ti max krev na kr. obraz a udělají ultrazvuk. potom tě čeká krev jak píše Pipet, ale to mě dělali až někdy v 4,5m těhu.
moc děkuji : )
O těch testech na pohlavní choroby a skupinu jsem už četla, ale ono se to asi u každého děla jinak
tak snad bude vše na další kontrole v pořádku ![]()
Evca151: je fakt, že člověk si trošku dr užije, protože budeš muset k zubaři a obvodní, pak na EKG, na těhu cukrovku, ale to vše opravdu až později. Ale určo je jedno vyšetření na které se nebudeš vždy moc dočkat a to je velký UTZ
a pokud na něj bude moct jít s tebou partner, určo ať jde, můj manžel z toho byl vždy naprosto unešenej.
hodně štěstí ![]()
EKG mi nedělali, jinak vše jak píší holky. Já si tam ještě vtěsnala jedno placené vyšetření a to ve 12tt genetický ultrazvuk pro včasné odhalení vývojových vad(Downův syndrom, atd.) A jsem za to moc ráda!! Postup při triple testech v 16tt se mi moc nelíbí.. ![]()
Hezké těhotenství a zdravé mimi ![]()
I k zubaři? to je povinné?
to je nerad ![]()
a ten postup při triple testech? něco nepříjemného? ![]()
@Evca151
Jojo. Chtěli po mne razitko do průkazky a zubař mě chtěl vidět po 6ti nedělí znova
Nechci ti kazit náladu!! ![]()
Ty tripl testy nejsou nepříjemné. Jen odběr krve. Ale nejsou moc spolehlivé(falešně negativní i falešně pozitivní, takže stres..) Na západě se od nich už upustilo a dělají se odběry krve už okolo toho 12tt + podrobný ultrazvuk na specializovaném pracovišti.
Nechci tě ale vůbec děsit!!! Jen předávám info o možnostech.. V mém okolí tripl testy s několika nastávajícíma pěkně zacvičily ![]()
Tak já nebyla ani u obvodní, ani u zubaře, ani na ekg ani na cukrovce
Takže asi záleží na tvém gynekologovi jaká vyšetření ti doporučí a co uzná za nutné a co ne. A gratuluji k těhotenství (chtěla jsem napsat „k těhu“, přišlo mi to takové roztomilejší, ale jsem na to tak nějak alergická
)
Děkuji za gratulaci : ) tak uvidíme, co nás čeká za výlety po lékařích..snad to nebude takový očistec…kontrola je přesně za týden..se těším, až toho pidižvíka zase uvidím : ) ale jsou tam i obavy…snad zbytečné : )
@Evca151 já jsem na kontroly chodila ráda, akorát test na cukrovku nebyl nic extra ale přežít se to dá
Jinak jak píšou holky, určitě si pohlídej ten NT screening na vrozené vady, pokud by ti to tvůj doktor neřekl, dělá se mezi 11. a 13 týdnem, je to odběr krve a podrobný ultrazvuk a je o hodně přesnější než tripple test v 16.týdnu, na tom jsem ani nebyla, právě proto, že vychází často špatně. Sice se to vyšetření musí platit (jak kde, co jsem slyšela, někde se neplatí, já v Brně v Prenatalu platila 1450 Kč) ale stojí to za to
Máme z tohoto utz asi tu nejhezčí fotku z celého těhotenství: ![]()
@Verca1989 Přesně tak jsem to myslela
Souhlas, i s tou fotkou ![]()
Já byla v Gennetu v Praze(1200,–-)-báječný přístup a krásný zážitek pro mě i muže z toho pan dr. udělal. Z poradny to neznám..bohužel ![]()
Hele, povinné není nic, ale je dobré ty vyšetření určitě využít - aspoň mě se to EKG a zubař a vyplatil a to jsem si plánovala, jak na to taky prdím. Jenže mě začal bolet zub, takže jsem se objednala, rovnou si řekla o razítko a z milého zubu se vyklubal takový zánět, že jsem snad myslela, že v tom křesle i porodím.
Zkrátka by nebylo radno si s tím zahrávat a byla jsem ráda, že mi to zubař ošetřil. To samé EKG - ač se cítím a cítila jsem se normálně zdravá, tak na EKG mi byla zjištěna sinusová tachykardie, dostala jsem razítko i s poznámkou a výsledkem do průkajdy. Ono to EKG slouží jako předoperační vyšetření, kdyby člověka čekal třeba akutní císař apod.