Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, syn jde do první třídy a rozhodli jsme se, že dame ucitelce kytku. Jak už sám nápis napovídá, co k předání kytičky říct a kdo předává? Rodič nebo dítě?
Poradí někdo?
Předem děkuji za případné návrhy ![]()
Kytka se dává na konci roku, ne na začátku. Je to samozřejmě Vaše věc, ale nepřijde mi to úplně vhodný, za prvé zřejmě budete jediní, za druhé můžete učitelku neboei sebe přivést do rozpaků, kór když jí neznáte. Nevíte jak to přijme, třeba jí to potěší, ale taky se může stát, že to bude brát úplně jinak. Být Vámi žádnou kytku nedávám, podívej sama ani nevíš, co bys měla říct, tak proč to dělat?
Myslím, že obdarovat paní učitelku kyticí hned na začátku školního roku, není až tak úplně obvyklé…
Tohle by mi přišlo už, dá se říct vlezlé. Asi něco ve smyslu, jako úplatek dítka pro úspěšná školní léta.
![]()
Kdo chce, tak nosí i na začátku roku. Moje děti vždy nesou květinu v květináči, ať to bylo v první třídě nebo při výměně učitelek. A nebyli nikdy zdaleka jediní. Zůstává většinou ve třídě na parapetu. Ty kecy o nevhodnosti jsou úplně zbytečné. Jen protože někdo nezná, tak má tyhle hloupé řeči
.
Byla jsem s nimi ve třídě jen v té první. Prostě dítě řeklo p. uč., že nese květinu. Ona řekla, že je to hezké, milé a dala jí na svůj stůl nebo parapet (všechny). Říkám, květináč s kyticí doneslo víc dětí.
@Kitia1 Předá kytku ucitelce a řekne to je pro vás paní ucitelko.
U nás v první třídě měla polovina dětí kytičku, možná víc. My taky dávali.
Neřeklo se nic, předávali děti, jen takové to pro Vás
Šťastný vstup do první třídy ![]()
@Matt 02 Ty máš nějakou osobní zkušenost? Vedl jsi teď někdy dítě do první třídy? Nebo Tvoje rodiče jsou učitelé? Nebo pracuješ přímo ve škole?
Proč by dítě nemohlo přinést první den kornout ( stále se někde nosí ) nebo pozornost na přivítání?
Je to kytka, pozornost první školní den v životě dítěte. Žádný mega úplatek. Jak to vezme učitelka je její problém ( nerozumím tomu, proč by to měla brát špatně ).
U nás prvňáčci kytky nosí ( v loni jsem šla okolo, když čekali u dveří - u nás chodí samostatně, aby je nevalcovala škola a mají to jako slavnostní akci ).
Nedávno jsem někde četla, že přinést kytičku paní učitelce první den je v pořádku a dítě tím vyjadřuje, že do jeho života vstupuje někdo nový a důležitý. I moje zkušenost je taková, že někteří prvňáčkové - a nejen ti - první den kytičku nosí a je to strašně milé.
@hanka.br. píše: Více
Tak je to asi jako přinést kytku na první rande
Je to pozornost pro někoho, koho ještě vlastně neznám. Jen já nevím, no, je to v tomhle případě stejně kytka od rodičů, protože to dítě to předá spíš z povinnosti myslím. Na konci školního roku už má k té učitelce vztah a tu kytičku ji předá víc osobně.
@hanka.br. píše: Více
Už za nás někdo asi nesl. Mám fotku, kde před školou držím karafiát. Tehdy se nosil asi karafiát. Mamky sestra (je o 11 let starší, než jsem já). Taky měla kytici.
@kocourGarfield píše: Více
Beru zpět, tak asi to tak neobvyklé není někde. Tam odkud pocházím, tam se kytky nedávají, tam nosí děti kornout, téměř všechny. V loni šel do první třídy můj brácha, před čtyřmi lety ségra, nikdo kytku neměl, podle fotek ani dříve, když jsem šel do školy já, všichni vždycky kornout. Ale dneska jsem schválně koukal, při venčení psů, bydlíme kousíček od školy, tady kde žiju, tady se kornouty nenosí, což vím, že by měl někdo kytku, to by mě do dnes nenapadlo, ale je fakt, že pár děti kytku mělo. Schválně jsem si toho všímal. Tři maminky (zřejmě) prvňáků nesly kytky. Tak asi to tak neobvyklý není, takže beru zpět. Nás čeká první třída až za čtyři roky, tak uvidíme jestli to bude v kurzu i příští a další roky.