Co se zamraženými embryi?

33
26.12.23 22:04

Co se zamraženými embryi?

Ahoj,
před lety jsme s manželem podstoupili umělé oplodnění. IVF dopadlo hned na poprvé a v IVF centru jsme si nechali zamrazit 1 embryo. Což jsem v ten moment vnímala jako výhru, protože jsme chtěli 2 děti. Plánovala jsem tedy, že se pro druhé embryo za čas vrátíme. Ovšem osud tomu chtěl jinak a já jsem po narození první dcery otěhotněla přirozeně. Teď mám 2 krásné a zdravé dcery. Stále však myslím to zamračeno embryo, které nedostalo nikdy svoji šanci a trápím se tím. 3 děti jsem nikdy nechtěla a vlastně ani nechci, ale emocionálně se nedokážu smířit s tím, že bych zamražené embryo nechala zlikvidovat. Za pár let mi bude 40 a řekla jsem si, že do té doby se nějak rozhodnu. Teď začínám uvažovat, že bych do toho 3tího šla, manželovi se ale moc nechce. Taky nevím v jakém stavu může být embryo, které je zamražené 8 let. Ale bojím se, že když do toho nepůjdeme, tak že si to budu do konce života vyčítat. Likvidace embryí je pro mě něco, jak kdybych šla na potrat. Měla jste to některá podobně? Jak jste se s manželem rozhodli? Nelitovali jste později svého rozhodnutí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2011
26.12.23 22:06

Nooo, těžká situace. Nicméně je dost pravděpodobné, že by embryo nešlo použít. Pokud manžel třetí dítě nechce, respektovali bych ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
26.12.23 22:10

A darcovstvi nejde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
26.12.23 22:22
@Jemako píše:
A darcovstvi nejde?

Jasně, takže darovat komusi anonymně embryo, ze kterého se možná narodí jejich dítě a po celý zbytek života přemýšlet nad tím, zda se vůbec narodilo její a manželovo dítě, sourozenec jejich dětí, jak se má, jak vypadá, co vše z nich má, zda je podobné na jejich děti, zda je šťastné a milované a má vše, co potřebuje. :zed: :cert:

• Citovat
  • Upravit
2607
26.12.23 22:27
@Klopotkova píše:
Jasně, takže darovat komusi anonymně embryo, ze kterého se možná narodí jejich dítě a po celý zbytek života přemýšlet nad tím, zda se vůbec narodilo její a manželovo dítě, sourozenec jejich dětí, jak se má, jak vypadá, co vše z nich má, zda je podobné na jejich děti, zda je šťastné a milované a má vše, co potřebuje. :zed: :cert:

Tak zakladatelka ma problem s tim ze by embrio nechala znicit a nedala mu sanci.. Takhle by tu sanci melo.. Nerikam co bych to udelala ja ale ctu co pise zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
26.12.23 22:36
@Klopotkova píše:
Jasně, takže darovat komusi anonymně embryo, ze kterého se možná narodí jejich dítě a po celý zbytek života přemýšlet nad tím, zda se vůbec narodilo její a manželovo dítě, sourozenec jejich dětí, jak se má, jak vypadá, co vše z nich má, zda je podobné na jejich děti, zda je šťastné a milované a má vše, co potřebuje. :zed: :cert:

Co to je, tenhle vecnej prechytrelej sarkasmus??
To si snad zakladatelka srovná sama v hlavě, jestli je pro ni přijatelnější své potenciální dítě nechat zničit, nebo dat šanci na život a bezdetnemu páru na dítě pokud se s manželem neshodnou na tom, ze by oba chtěli třetí. Je tp uplne regulérní navrh reseni situace. Ze byste to vy těšila jinak je nepodstatné. Někdy je mlčeti zlato fakt.

Zakladatelko, osobně bych se velmi snažila dat šanci dalšímu těhotenství, nikde není napsané, ze to dopadne. Ale museli byste se na tím shodnout oba.
Vím o rodině, která po 2 dětech řešila dilema, co se třetím embryem, rozhodli se mu dat šanci, ale nevyšlo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
26.12.23 22:40

@Jemako darovat bych nechtěla, přesně bych si říkala, že někde na světě je mé dítě a já ho neznám a nic o něm nevím:(, Navíc jsem cetla, že darovat embrya se mohou jen pokud jsou anonymní, takže tuto variantu jsem automaticky skrtla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
26.12.23 22:41

Ahoj, zkusím ti trochu pomoci. Dítě bude jen z euploidního embrya, to jest z geneticky zdravého embrya. Většina párů si embrya nenechává geneticky vyšetřit, takže neví, jestli jsou zamražená embrya zdravá (jestli mají správnou chromozomální výbavu). V jednom IVF cyklu často bývá zdravé jen jedno nebo žádné. Když má někdo zdravé více než jedno, je to málo časté a spíše se to stává u mladých žen, tj. ve věku do 35 let.

Pokud tedy nemáš embryo geneticky vyšetřené, nemusí být ani v pořádku a pak bys ho transferovat ani nechtěla. Dopadlo by to buď potratem nebo narozením postiženého dítěte, kdyby šlo o vadu slučitelnou se životem, což je např. Downův syndrom.

Další věc je metoda zamražení. Pokud jde o kryokonzervaci, nemusí se embryo dobře rozmrazit a může se poškodit. Jestli je embryo vitrifikované, je to jiné, vitrifikace mu neuškodí a rozmrazí se dobře.

Další věc je, že pokud se embryo rozmrazí a třeba i po vitrifikaci a nebude se dál dělit správně, může se už jednat o známku genetické vady embrya.

Chápu tvoje úvahy, nechtěla bych tuto situaci řešit a kdybych musela, nechala bych si embryo geneticky vyšetřit dodatečně, což lze, ale záleží na metodě jeho zamražení, aby tento proces zvládlo. Lze to, rozmrazit ho, odebrat mu buňky z trofoblastu, zase ho zamrazit a nechat si buňky vyšetřit. Pokud je vitrifikované, nic mu nehrozí. Je-li kryokonzervované, to je horší. Také záleží v jakém centru embryo je, jaké služby to centrum nabízí a za jaké ceny. Jsou centra, která mají v určitých situacích genetiku embryí na pojišťovnu.

Kdyby bylo embryo zdravé, osobně bych si ho vyzvedla a dala mu život. Kdyby nebylo zdravé, je to jasné a duše bude mít klid. Kdyžtak se ptej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
26.12.23 22:44

Manžel není úplně zatvrzelej. Říkal mi, že by do toho spíš nešel, ale úplně jistej si taky není. Respektive ani on to nemá vnitřně úplně rozhodnuté. Racionálně 3 dítě nechceme ani jeden, ale emočně je to jiné 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36042
26.12.23 22:46

Co kdyby jste těch embryí měli třeba ještě 5?
Když se vam druhé podařilo přirozeně tak když bych uvažovala o třetím, tak bych se nejdřív pokoušela zase přirozeně až pak když by to nešlo. Ale musel by být jednoznačně pro i manžel. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
26.12.23 22:46
@Kackac12 píše:
@Jemako darovat bych nechtěla, přesně bych si říkala, že někde na světě je mé dítě a já ho neznám a nic o něm nevím:(, Navíc jsem cetla, že darovat embrya se mohou jen pokud jsou anonymní, takže tuto variantu jsem automaticky skrtla.

Je mi moc lito ze stojis pred takovym rozhodnutim.. Bohuzel to ma jen 3 reseni. Odnosit, znicit a nebo darovat. Bude to hrozne tezka volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
26.12.23 22:47
@MartinaCV píše:
Ahoj, zkusím ti trochu pomoci. Dítě bude jen z euploidního embrya, to jest z geneticky zdravého embrya. Většina párů si embrya nenechává geneticky vyšetřit, takže neví, jestli jsou zamražená embrya zdravá (jestli mají správnou chromozomální výbavu). V jednom IVF cyklu často bývá zdravé jen jedno nebo žádné. Když má někdo zdravé více než jedno, je to málo časté a spíše se to stává u mladých žen, tj. ve věku do 35 let.

Pokud tedy nemáš embryo geneticky vyšetřené, nemusí být ani v pořádku a pak bys ho transferovat ani nechtěla. Dopadlo by to buď potratem nebo narozením postiženého dítěte, kdyby šlo o vadu slučitelnou se životem, což je např. Downův syndrom.

Další věc je metoda zamražení. Pokud jde o kryokonzervaci, nemusí se embryo dobře rozmrazit a může se poškodit. Jestli je embryo vitrifikované, je to jiné, vitrifikace mu neuškodí a rozmrazí se dobře.

Další věc je, že pokud se embryo rozmrazí a třeba i po vitrifikaci a nebude se dál dělit správně, může se už jednat o známku genetické vady embrya.

Chápu tvoje úvahy, nechtěla bych tuto situaci řešit a kdybych musela, nechala bych si embryo geneticky vyšetřit dodatečně, což lze, ale záleží na metodě jeho zamražení, aby tento proces zvládlo. Lze to, rozmrazit ho, odebrat mu buňky z trofoblastu, zase ho zamrazit a nechat si buňky vyšetřit. Pokud je vitrifikované, nic mu nehrozí. Je-li kryokonzervované, to je horší. Také záleží v jakém centru embryo je, jaké služby to centrum nabízí a za jaké ceny. Jsou centra, která mají v určitých situacích genetiku embryí na pojišťovnu.

Kdyby bylo embryo zdravé, osobně bych si ho vyzvedla a dala mu život. Kdyby nebylo zdravé, je to jasné a duše bude mít klid. Kdyžtak se ptej ;)

Děkuju, to je dobrý tip, zjistím si jaké jsou možnosti vyšetření embrya :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
26.12.23 22:49
@Kackac12 píše:
Manžel není úplně zatvrzelej. Říkal mi, že by do toho spíš nešel, ale úplně jistej si taky není. Respektive ani on to nemá vnitřně úplně rozhodnuté. Racionálně 3 dítě nechceme ani jeden, ale emočně je to jiné 🙈

V tom případě do toho jděte. Ono to spíš asi nevyjde než vyjde a aspoň jste si řekli, že jste to zkusili, když z toho vznikne dítě, tak tady prostě být mělo a vy jste mu tu šanci dali.

• Citovat
  • Upravit
36042
26.12.23 22:49
@Kackac12 píše:

My jsme si taky s manželem říkali třetí už ne, ale pořád jsme taky nebyli podvědomě úplně 100% rozhodnutí. No a tak to osud vyřešil za nás. A jsme moc rádi.
Být vámi tak to cca do té 40 zkusím nechat na přírodě a když se podaří tak se podaří a když ne, tak to tak mělo být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
26.12.23 22:53
@JancaS84 píše:
My jsme si taky s manželem říkali třetí už ne, ale pořád jsme taky nebyli podvědomě úplně 100% rozhodnutí. No a tak to osud vyřešil za nás. A jsme moc rádi.
Být vámi tak to cca do té 40 zkusím nechat na přírodě a když se podaří tak se podaří a když ne, tak to tak mělo být.

Jak zkusim nechat na prirode? Ji jde o to zamrazene embryo.. Bud do toho centra dojdou nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.