Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
U mě podle mýho názoru dlouhodobý nevyspání, hluk (řev a vzdor dvouleťačky, věčně TV, vysavač a digestoř naráz a tak) a stres. Jinak netušim, co jinýho by za tim bylo.
U mě nadměrný hluk - rockové koncerty v pubertě.. ano člověk jak je mladý, tak je blbý. Zhoršuje se to při nachlazení, když mám rýmu, pak to přejde do stavu, kdy to přes den nevnímám, v noci jsem si na to už za ty roky zvykla. Jinak jiné příčiny bývají problémy s krční páteří, čelistí, prodělané záněty v uších, problémy s čelistním kloubem. O vlivu stresu jsem nikdy neslyšela, ani spojitost s covidem nebo očkováním, takže netuším.
Cinkalo mi v jednom uchu při došlapu. Tak před cca 7 lety. A nějak to postupně samo přešlo.
Ono je to úplně jedno, co nebo proč atd, žiju s tím už léta a v podstatě to neřeším, dokonce si občas řeknu, hlavně ať to nikdy nepřestane, že to vlasně chci a ono se to pak o to lépe snáší. Za tu dobu jsem zjistil, že tím trpí snad většina populace, tedy alespoň lidi, které znám osobně.
Já jsem pracovala roky v hodně hlučném prostředí, takže pravděpobodně je to tím. Nejhorší to bylo vždy když jsem spala, ale naučila jsem se s tím nějak žít, ignorovat to. Mám ale BPPV a vždy po záchvatu je to o dost horší.
Ahoj, myslím, že u mě za to může krční páteř. V dospívání jsem spávala na břiše a také si hodně často prokřupávala krk. Zhoršuje se to nevyspáním, když jsem dlouho vzhůru. Pokud mě bolí za krkem nebo ho mám bloklý, tak taky. A samozřejmě po koncertě. Už jsem si na to zvykla, ale nemám ráda úplné ticho. Usínám při televizi, mám ji potichu. Trpím i na visual snow, tak i proto ta TV. Vadí mi to blikání, po těch letech s obojím bych i řekla, že to visual snow je pro mne horší. Ale dokážu pochopit, pokud někomu tinnitus právě začal, je to k zbláznění. Mužův táta to má od loňska (velký, velký stres) a málem mu z toho cvrnklo. Muž to má také dlouho a tam hraje roli psychika.
Jinak jako dítě jsem trpěla na záněty v uchu, tak to možná taky mělo vliv? Kdo ví.
Blok či zatuhnutí krční páteře. Je to rachot v uších, hlavě, že neslyším, jestli je zapnutá lednička nebo ne…
Když je blok velký, vidím i to, co tady nade mnou slečna popisuje asi jako visual snow. To ž jsem ale krok od migrén od krční páteře.